Jazz/World

Szarka Gyula: Alku

2006.03.26. 00:00
Ajánlom
A Ghymes együttes vezetője, Szarka Gyula Alku című új lemezének bemutató előadására kerül sor március 29-én, szerdán 19 órakor a Kolibri Színházban.

A lemezbemutató színházi darabbá formálódott a Kolibri művészeinek segítségével. A dalok előadásán kívül az úgynevezett „fekete színház” bábtechnikával kelnek életre a lemezen hallható szerelmes levelek.

„Nyomtatásban megjelent 16-17. századi magyar szerelmes levelek olvasása ösztönzött arra, hogy ezt tovább gondoljam... Lenyűgözőnek tartom a levelek választékos stílusát, archaikus nyelvezetét és hogy ugyanúgy szólnak a szerelemről, mint ahogy ma szólnának, ha lennének... A klasszikus levelezési forma már szinte alig létezik, így ezek hallatán (melyeket színész barátaim tolmácsolnak a CD-n), mint ahogy nekem volt, talán másoknak is hiányérzetük lesz. Némelyik levél szinte imaként szólal meg a távol lévő férjhez, feleséghez. Természetesen a levelek a humort sem nélkülözik, sőt szerepel köztük az első féltékenységre utaló levél is. A levelek nagy része a főúri családokban íródott. Például Zrínyi Kata férjéhez, Forgách Imréhez, Thurzó György menyasszonyához, Czobor Erzsébethez, I. Rákóczi György feleségéhez, Lórántffy Zsuzsannához. Mivel régebb óta foglalkoztat e kor költészete és zenéje, számomra természetes, hogy a levelekkel együtt megszólaljon Balassi és Csokonai költészete is. A verseket népdalok, korabeli szerzők és jómagam szerezte dallamokra énekeljük. A dalok hasonló hangulatban szólalnak majd meg, mint ahogy a Ghymes-lemezeken is volt már rá példa (Tizedik, Vetkőzős dal, Duna partján, Azért ne bánkódjál, Bujdosó dal). Arra törekszem, hogy mai embernek szóljon, de közben hiteles is maradjon – ez talán a legnehezebb.” (Szarka Gyula)

Az előadás fellépői:
Szarka Gyula – ének, lant, gitár
Bognár Szilvia – ének
Kőrösi Róbert – harsonák
Nagy Szabolcs (Hobo Blues Band) – billentyűs hangszerek
Bábművészek: Török Ágnes, Szívós Károly, Szívós Réka
Dramaturg: Zalán Tibor
Rendező: Szívós Károly

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.