Jazz/World

Szaxofon Különkiadás – Modern Art Orchestra

2020.07.31. 11:20
Ajánlom
Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra művészeti vezetője a karantén időszakában sem hagyta unatkozni közönségét: minden második szerdán egy lemezhallgatással egybekötött beszélgetést hallgathatunk tőle a MAO Facebook-oldalán. Az adásokban a zenekar Legendás Albumok sorozatának egy-egy koncertjét játsszák le, a trombitás-zeneszerző pedig ehhez igazítva hív meg énekeseket, zenészeket, fotósokat, szobrászokat, tanárokat vagy akár IT szakembereket.

Mivel a szerdán meghallgatott Cannonball & Coltrane-ben a szaxofon játssza a főszerepet, Kornél a beszélgetésre is két kiváló szaxofonistát, a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazztanszékének adjunktusát, Bacsó Kristófot és a szituációs módszer megalkotóját, a szintén tanári pályán mozgó Götz Nándor invitálta meg.

GN-002_001-110448.jpg

Götz Nándor (Fotó/Forrás: MAO)

Kornél az adás elején elmondta, hogy egy,

a zenetörténetben fiatal hangszerről beszélhetünk, ami – bár egyaránt jelen van a jazzben és a klasszikus zenében, egészen más jelentőséggel bír a két műfajban.

Adolphe Sax eredetileg katonazenekarok meneteléséhez, a vonósok helyettesítésére tervezte a hangszert, majd amikor a polgárháború végével szélnek eresztették a katonákat, a feketék olcsón megvásárolhatták a zaciba leadott fúvósokat, ezzel fontos lépést téve a jazz műfaja felé. Kornél szerint attól különleges igazán a szaxofon, hogy rengeteg arca van, rengeteg színben meg lehet szólaltatni. Lehetőséget ad arra, hogy a zenész beletegye a saját elképzelését és személyiségét, és azt az irányvonalat kövesse, ami a fejében felcsendül.

Nándor éppen ezért tanárként szükségtelennek tartja, hogy az ízlést és a játékot uniformizálják.

Sőt! Az apró hibák és tökéletlenségek olykor még teljesebbé teszik egy művész produkcióját. Kristóf szerint egyébként maga a hangszer sem tökéletes, az intonáción rendszeresen kell korrigálni, annak függvényében pedig, hogy jazzt vagy klasszikust játszanak vele, finomítani kell a hang melegségén, zörejességen.

_MG_8387_ok-110447.jpg

Bacsó Kristóf (Fotó/Forrás: MAO)

Mivel a folyamatos tanulás és tanítás mindhármójuk életének szerves része – Nándor és Kristóf a Zeneakadémián tanítanak, Kornél pedig a Kőbányai Zeneiskolában adott órákat éveken át –, a zeneoktatás módszertanának megvitatása is elengedhetetlen része volt a beszélgetésnek.

Kristóf sok klasszikus etűdöt játszik, mert azok stabilitást és technikai felkészültséget adnak,

Kornél pedig egyfajta meditációnak éli meg a metronóm melletti gyakorlást. Bár a növendékek nem rajonganak ezekért, az oktatásban egyaránt fontos a technikák elsajátítása, valamint a saját zenei ízlés kifejlesztése és tettenérhetősége.

Kornél kérdésére Nándor elmondta, hogy a szaxofonoktatás manapság főként a kortárs zenére koncentrál, pláne, hogy közel sincs annyi „kötelezően begyakorlandó” mestermű, mint mondjuk a zongoristáknál. Egyébként a zeneszerzők is szeretik a hangszercsaládot, mert rengeteg lehetőséget kínál.

Ha pedig valaki úgy érzi, szívesen kalandozna még tovább a szaxofon világában, érdemes Nándor és Kristóf "ajámonlatai" mentén bővíteni a Spotify-listát: Michael Becker, Sigurd Raschèr, Charlie Parker, Wayne Shorter, Branford Marsalis, Joe Lovano művei kihagyhatatlanok.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Fekete-Kovács Kornél (fotó: fotó: Burger Barna)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.
Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Centrum új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.