Jazz/World

Szaxofon Különkiadás – Modern Art Orchestra

2020.07.31. 11:20
Ajánlom
Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra művészeti vezetője a karantén időszakában sem hagyta unatkozni közönségét: minden második szerdán egy lemezhallgatással egybekötött beszélgetést hallgathatunk tőle a MAO Facebook-oldalán. Az adásokban a zenekar Legendás Albumok sorozatának egy-egy koncertjét játsszák le, a trombitás-zeneszerző pedig ehhez igazítva hív meg énekeseket, zenészeket, fotósokat, szobrászokat, tanárokat vagy akár IT szakembereket.

Mivel a szerdán meghallgatott Cannonball & Coltrane-ben a szaxofon játssza a főszerepet, Kornél a beszélgetésre is két kiváló szaxofonistát, a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazztanszékének adjunktusát, Bacsó Kristófot és a szituációs módszer megalkotóját, a szintén tanári pályán mozgó Götz Nándor invitálta meg.

GN-002_001-110448.jpg

Götz Nándor (Fotó/Forrás: MAO)

Kornél az adás elején elmondta, hogy egy,

a zenetörténetben fiatal hangszerről beszélhetünk, ami – bár egyaránt jelen van a jazzben és a klasszikus zenében, egészen más jelentőséggel bír a két műfajban.

Adolphe Sax eredetileg katonazenekarok meneteléséhez, a vonósok helyettesítésére tervezte a hangszert, majd amikor a polgárháború végével szélnek eresztették a katonákat, a feketék olcsón megvásárolhatták a zaciba leadott fúvósokat, ezzel fontos lépést téve a jazz műfaja felé. Kornél szerint attól különleges igazán a szaxofon, hogy rengeteg arca van, rengeteg színben meg lehet szólaltatni. Lehetőséget ad arra, hogy a zenész beletegye a saját elképzelését és személyiségét, és azt az irányvonalat kövesse, ami a fejében felcsendül.

Nándor éppen ezért tanárként szükségtelennek tartja, hogy az ízlést és a játékot uniformizálják.

Sőt! Az apró hibák és tökéletlenségek olykor még teljesebbé teszik egy művész produkcióját. Kristóf szerint egyébként maga a hangszer sem tökéletes, az intonáción rendszeresen kell korrigálni, annak függvényében pedig, hogy jazzt vagy klasszikust játszanak vele, finomítani kell a hang melegségén, zörejességen.

_MG_8387_ok-110447.jpg

Bacsó Kristóf (Fotó/Forrás: MAO)

Mivel a folyamatos tanulás és tanítás mindhármójuk életének szerves része – Nándor és Kristóf a Zeneakadémián tanítanak, Kornél pedig a Kőbányai Zeneiskolában adott órákat éveken át –, a zeneoktatás módszertanának megvitatása is elengedhetetlen része volt a beszélgetésnek.

Kristóf sok klasszikus etűdöt játszik, mert azok stabilitást és technikai felkészültséget adnak,

Kornél pedig egyfajta meditációnak éli meg a metronóm melletti gyakorlást. Bár a növendékek nem rajonganak ezekért, az oktatásban egyaránt fontos a technikák elsajátítása, valamint a saját zenei ízlés kifejlesztése és tettenérhetősége.

Kornél kérdésére Nándor elmondta, hogy a szaxofonoktatás manapság főként a kortárs zenére koncentrál, pláne, hogy közel sincs annyi „kötelezően begyakorlandó” mestermű, mint mondjuk a zongoristáknál. Egyébként a zeneszerzők is szeretik a hangszercsaládot, mert rengeteg lehetőséget kínál.

Ha pedig valaki úgy érzi, szívesen kalandozna még tovább a szaxofon világában, érdemes Nándor és Kristóf "ajámonlatai" mentén bővíteni a Spotify-listát: Michael Becker, Sigurd Raschèr, Charlie Parker, Wayne Shorter, Branford Marsalis, Joe Lovano művei kihagyhatatlanok.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Fekete-Kovács Kornél (fotó: fotó: Burger Barna)

Modern Art Orchestra

Tizenötödik évadát kezdi a széles körben elismert hazai jazz big band, a Modern Art Orchestra.

A nem mindennapi formáció 2005 októberében, a zenekarvezető Fekete-Kovács Kornél kezdeményezésére alakult meg a magyar jazz- és klasszikus zenei élet akkori legkiválóbb fiatal muzsikusaiból. A zenekar alapítása óta kizárólag kortárs zenei repertoárral rendelkezik, amely esztendőről esztendőre növekszik, köszönhetően elsősorban a MAO körül tevékenykedő szerzőknek, akik az együttes létezését is elegendő inspirációnak érzik a komponáláshoz. A kortárs zenei műhelyként működő együttes példaértékű tevékenységet folytat, hiszen fennállása óta már több, mint huszonöt órányi olyan új kompozíció született meg, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott. Ez a minden túlzás nélkül rekordnak mondható adat nem csupán statisztika, de az együttes kiemelkedő alkotó- és inspiráló tevékenységét is kellőképpen illusztrálja.

A trombitaművész zeneszerző célja a big band megalapításával a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak kitágítása és ezeknek a műfajoknak a népszerűsítése. Emellett a zenekar központi szerepet vállal a fővárosi jazz és kortárs komolyzenei életben, hiszen az aktív jazz zenészek nagy részét foglalkoztatja. A ma már nem csak jazz-kedvelő körökben elismert MAO az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott, számtalan koncertet adtak: Budapesten rendszeresen fellépnek a Budapest Music Centerben, turnéztak Európában, az Egyesült Államokban és Izraelben, valamint játszottak már olyan legendás művészekkel, mint Tom Harrell, David Liebman, Bob Mintzer, Rhoda Scott, Adam Nussbaum és Ennio Morricone.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hegyi levegő receptre: a Bagossy Brothers Company

A Bagossy Brothers Company erdélyi csapatként eljutott oda, ahova csak nagyon kevesen: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb koncertzenekarává nőtték ki magukat itthon. Talán éppen azért, mert nem tesznek mást, egyszerű érzésekről, otthonról, kötődésről énekelnek sallangmentesen, őszintén. A Gyergyószentmiklóson alakult csapat több tízmilliós nézettségű videói is jól mutatják: valamit nagyon elkaptak. Mi a titkuk, hogyan látják szülővárosukat és Budapestet, és mit takar a #HEGYILEVEGŐ?
Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.