Jazz/World

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

2022.05.11. 14:10
Ajánlom
Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.

A detroiti születésű Kenny Garrettnek már asztalos édesapja is szaxofonozott, nem meglepő hát, hogy fiával ő vette át az első skálákat.

A zenésznek később ösztöndíjat ajánlott a nagyhírű Berklee is, de ezt visszautasította – 2011-ben így is tiszteletbeli doktorává avatta a rangos zenei intézmény.

A fiatal szaxofonos első igazi mestere Marcus Belgrave volt, és ahogy a jó sorssal ez lenni szokott, hamarosan már Duke Ellington együtteséhez csatlakozhatott, s itt eldőlt minden. Több mint három évet töltött társaságukban. Detroitot New York váltotta, s már nem volt megállás. Zenésztársai ösztönzésére kezdett saját szerzemények írásába, a debütáló, 1984-es, bemutatkozó szóló-albumától jutottunk egészen a 2021-es, sorban huszadik, Sounds From The Ancestors című lemezéhez, amelynek darabjait május 12-én Budapesten is hallhatjuk.

KennyGarrettbyHollisKingPR1211-070757.jpg

Kenny Garrett (Fotó/Forrás: Hollis King / JazzFest Budapest)

A jazz-zenészek útját tehetségük mellett mindig szerencsés találkozásaik formálják. Így volt ez Kenny Garrettel is, akit mások mellett Duke Ellington, Donald Byrd, Freddie Hubbard, Woody Shaw és Miles Davis lendített tovább pályáján, zenei fejlődésében és érésében. Miles Davis hatását érdemes külön is kiemelni, hiszen együttjátszásuk, híres hangszeres „párbajaik” emelték igazán magasba Kenny Garrett szólókarrierjét – meg persze folyamatosan érő, ezer gyökerű, saját zenei világa. Miles Davis 1987-ben figyelt fel a fiatal zenészre, aki akkor csupán vendég volt Dizzy Gillespie együttesében – közös útjuk egészen 1991-ig tartott.

1997-ben jelent meg első, kizárólag saját szerzeményeit tartalmazó albuma, a Songbook. Kísérletezéseiben messzire ment, a 2006-os Beyond The Wall már a kelet-ázsiai zenei világot fürkészte.

Útját olyan lemezek szegélyezték, mint az első nagy kritikai sikert hozó Black Hope, a Triology vagy a Pursuance: The Music of John Coltrane, illetve a Sketches of MD.

Még egy csúcspontról feltétlenül szólnunk kell, és ez a szuperlatívusz-halmozó zenészekből alakult Five Peace Band, amellyel Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride és Vinnie Colaiuta zenésztársaként nyert Grammyt 2010-ben.

2012-ben a Seeds From The Undergrounddal Garrett első „saját” Grammyjét is begyűjtötte, ugyanekkor hozta el az év a legjobb jazz-szaxofonosának járó Echo-díjat is.

Ha ismerik Kenny Garrett finom és lelkes, mindig kutató és gyakran idéző – de sosem másoló –, végtelen intelligenciájú zenei világát, akkor tudják, hogy mire számítsanak.

John Coltrane és a hagyományos detroiti rhythm & blues, az afro-kubai világ, a gospel, a zenei elődök és nagymesterek, a „napi zenei harcmező” jazzistáinak hatása mind-mind felsejlik a Sounds From The Ancestors Budapesten is hallható dalaiban.

A koncert gerincéül szolgáló lemez szerzeményei – egy Coltrane-számtól eltekintve – mind Garrett saját darabjai.

„Kenny Garrett koncertjei előtt viharjelzést kellene fellőni”, írta a Washington Post, de alig marad el ettől a The New York Times: „az egyik legcsodáltabb alt szaxofonos Charlie Parker után”. De ne higgyenek el mindent.

Hallgassák, mintha a New York-i Blue Note-ban lennének: élőben vagy felvételen, Kenny Garrett már negyvennégy éve klubokban és koncerttermekben lélegzi és fogalmazza újra estéről estére a jazz csodáját.

A május 12-i koncertről további információt itt talál. >>>

Fejléckép: Kenny Garrett (fotó/forrás: Hollis King / JazzFest Budapest)

„A kamera mindenkit feszélyez” – Kleb Attilával jazzről, megtalált közönségről és a márványtömbök fotózásáról

Kapcsolódó

„A kamera mindenkit feszélyez” – Kleb Attilával jazzről, megtalált közönségről és a márványtömbök fotózásáról

Kellően harmonikus a helyzet: Kleb Attila zenészekről készült fotói közt ülünk az Eötvös10-ben, miközben a jazzről beszélgetünk. A remek portrék egytől egyig jazz-muzsikusokat örökítenek meg. A fotós-koncertszervező neve egybefonódik a jazzel és a fotózással. Most épp a várost készül szétfeszíteni – vagy egyberántani? – a JazzFest Budapesttel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Színház

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Mindenki azt mondta, ez egy kamaszkori őrület” – beszélgetés Nagy Emma jazzénekessel

Egy végtelenül finom, halk szavú, szinte rebbenő lány ül előttem. Kicsit bizonytalan, önmagát még keresgélő fiatal nő, de már pontosan érzékelhető, ahogy töredezik benne a gátlás, és ha egyszer igazán ki- és megnyílik, fantasztikus csodákra lesz képes. Nagy Emma 2023-ban zeneművészeti kategóriában átvehette az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjat.
Jazz/World ajánló

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.
Jazz/World ajánló

Ecuadori, perui és bolíviai örökzöldekkel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Los Gringos

A dél-amerikai zenét játszó hazai együttes új dalokkal is kedveskedik a december 2-i jubileumi koncerten, amelyet követően sztorizós közönségtalálkozót is tartanak a Fonóban.
Jazz/World magazin

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World ajánló

Határátlépés Ligetivel – Lukács Miklós és muzsikustársai a BMC-ben

Nem számít, hogy a klasszikus, a kortárs zene vagy a jazz területén működnek, hiszen mindannyian kiváló zenészek. Lukács Miklós Cimbiózis Triója a Ligeti Ensemble-lal lép fel.