Jazz/World

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

2022.05.11. 14:10
Ajánlom
Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.

A detroiti születésű Kenny Garrettnek már asztalos édesapja is szaxofonozott, nem meglepő hát, hogy fiával ő vette át az első skálákat.

A zenésznek később ösztöndíjat ajánlott a nagyhírű Berklee is, de ezt visszautasította – 2011-ben így is tiszteletbeli doktorává avatta a rangos zenei intézmény.

A fiatal szaxofonos első igazi mestere Marcus Belgrave volt, és ahogy a jó sorssal ez lenni szokott, hamarosan már Duke Ellington együtteséhez csatlakozhatott, s itt eldőlt minden. Több mint három évet töltött társaságukban. Detroitot New York váltotta, s már nem volt megállás. Zenésztársai ösztönzésére kezdett saját szerzemények írásába, a debütáló, 1984-es, bemutatkozó szóló-albumától jutottunk egészen a 2021-es, sorban huszadik, Sounds From The Ancestors című lemezéhez, amelynek darabjait május 12-én Budapesten is hallhatjuk.

KennyGarrettbyHollisKingPR1211-070757.jpg

Kenny Garrett (Fotó/Forrás: Hollis King / JazzFest Budapest)

A jazz-zenészek útját tehetségük mellett mindig szerencsés találkozásaik formálják. Így volt ez Kenny Garrettel is, akit mások mellett Duke Ellington, Donald Byrd, Freddie Hubbard, Woody Shaw és Miles Davis lendített tovább pályáján, zenei fejlődésében és érésében. Miles Davis hatását érdemes külön is kiemelni, hiszen együttjátszásuk, híres hangszeres „párbajaik” emelték igazán magasba Kenny Garrett szólókarrierjét – meg persze folyamatosan érő, ezer gyökerű, saját zenei világa. Miles Davis 1987-ben figyelt fel a fiatal zenészre, aki akkor csupán vendég volt Dizzy Gillespie együttesében – közös útjuk egészen 1991-ig tartott.

1997-ben jelent meg első, kizárólag saját szerzeményeit tartalmazó albuma, a Songbook. Kísérletezéseiben messzire ment, a 2006-os Beyond The Wall már a kelet-ázsiai zenei világot fürkészte.

Útját olyan lemezek szegélyezték, mint az első nagy kritikai sikert hozó Black Hope, a Triology vagy a Pursuance: The Music of John Coltrane, illetve a Sketches of MD.

Még egy csúcspontról feltétlenül szólnunk kell, és ez a szuperlatívusz-halmozó zenészekből alakult Five Peace Band, amellyel Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride és Vinnie Colaiuta zenésztársaként nyert Grammyt 2010-ben.

2012-ben a Seeds From The Undergrounddal Garrett első „saját” Grammyjét is begyűjtötte, ugyanekkor hozta el az év a legjobb jazz-szaxofonosának járó Echo-díjat is.

Ha ismerik Kenny Garrett finom és lelkes, mindig kutató és gyakran idéző – de sosem másoló –, végtelen intelligenciájú zenei világát, akkor tudják, hogy mire számítsanak.

John Coltrane és a hagyományos detroiti rhythm & blues, az afro-kubai világ, a gospel, a zenei elődök és nagymesterek, a „napi zenei harcmező” jazzistáinak hatása mind-mind felsejlik a Sounds From The Ancestors Budapesten is hallható dalaiban.

A koncert gerincéül szolgáló lemez szerzeményei – egy Coltrane-számtól eltekintve – mind Garrett saját darabjai.

„Kenny Garrett koncertjei előtt viharjelzést kellene fellőni”, írta a Washington Post, de alig marad el ettől a The New York Times: „az egyik legcsodáltabb alt szaxofonos Charlie Parker után”. De ne higgyenek el mindent.

Hallgassák, mintha a New York-i Blue Note-ban lennének: élőben vagy felvételen, Kenny Garrett már negyvennégy éve klubokban és koncerttermekben lélegzi és fogalmazza újra estéről estére a jazz csodáját.

A május 12-i koncertről további információt itt talál. >>>

Fejléckép: Kenny Garrett (fotó/forrás: Hollis King / JazzFest Budapest)

„A kamera mindenkit feszélyez” – Kleb Attilával jazzről, megtalált közönségről és a márványtömbök fotózásáról

Kapcsolódó

„A kamera mindenkit feszélyez” – Kleb Attilával jazzről, megtalált közönségről és a márványtömbök fotózásáról

Kellően harmonikus a helyzet: Kleb Attila zenészekről készült fotói közt ülünk az Eötvös10-ben, miközben a jazzről beszélgetünk. A remek portrék egytől egyig jazz-muzsikusokat örökítenek meg. A fotós-koncertszervező neve egybefonódik a jazzel és a fotózással. Most épp a várost készül szétfeszíteni – vagy egyberántani? – a JazzFest Budapesttel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.
Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Centrum új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.