Jazz/World

Száz százalékos Mizar-siker

2009.12.06. 21:17
Ajánlom
A magyar Mizar trió által benevezett dal egy franciaországi, de globális versenyen végzett az első helyen.

A populáris jazzt játszó Mizar zenekar No Time To Lose című dala nyerte a franciaországi 100% Music Songwriting Contest nemzetközi dalverseny blues/jazz kategóriáját. A főleg angolszász díjazottak között a magyar trió az egyetlen közép-európai formáció, amely kategóriájában első lett. A verseny teljesen nyílt, a világról bárhonnan, amatőröktől vagy profiktól beküldött dalokat szakmai zsűri (tagjai: lemezipari szakemberek, előadóművészek, újságírók, kiadók és producerek) bírálja el, amelyik nem a felvételtechnikai, hanem a tartalmi értékekre figyel.

A zenekar tagjai (Sárközy Fanni ének, billentyűs hangszerek; Schneider Péter gitár, szájharmonika, ének; Pusztai Gábor dob, ütőhangszerek) azzal is büszkélkedhetnek, hogy a stílus elismert amerikai szaklapja, a Jazziz aktuális CD-mellékletére felkerült egy számuk, a Just For Fun, amely a nemrégen megjelent Natural Design című lemezről származik. A magazin őszi számában olvasható bemutatás kiemeli a trió tagjain kívül Pálhegyi Máté (fuvola) és Szendőfi Balázs (basszusgitár) közreműködését is. Mivel a lemez végig angol nyelvű, egyik dalát a Mizar a közeljövőben magyar szöveggel is meg kívánja jelentetni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.