Jazz/World

Szegedi Jazz Napok

2006.11.07. 00:00
Ajánlom
Idén immár harmadik alkalommal randevúzhatnak a Tisza partján a műfaj szerelmesei. A csípős novemberi estéket felforrósító rendezvényre november 10-11-én kerül sor a Szegedi Ifjúsági Házban.

November 10-én este nyolckor indul az esemény a hazai művészvilág nagy klasszikusának számító Creative Art Trióval. Vukán György, Berkes Balázs és Balázs Elemér együttese igazi hungarikum a maga nemében. Remekbeszabott kompozícióik, kifinomult előadásmódjuk magasra helyezi a mércét. Színpadra lépésük ezúttal tiszteletadás a nemrég elhunyt bőgőművész, Pege Aladár emléke előtt.

A nyitány után az idei fesztivál főműsora, David Murray kvartettjének fellépése következik. Az amerikai tenorszakszofonos hangszerének egyik legismertebb művésze és az ún. "nagy fekete zene" (Great Black Music) egyik alkotóegyénisége is. Szegedre legismertebb zenekarával érkezik, amelyből a bőgős, Jaribu Shahid járt már korábban Szegeden Roscoe Mitchell együttesének tagjaként.

A szombat esti előadás az új törekvéseket hivatott bemutatni. A Norvégiából érkező Jan Garbarek és Terje Rypdal az európai dzsesszművészet kiemelkedő egyéniségei. A norvég új hullám három formációja is jelen lesz majd, amely a fesztivál történetének egyik legmerészebb zenei vállalkozásának ígérkezik.

Szombat éjszaka kerül sor az idei dzsessznapok záró rendezvényére. Az éjféli koncerten a közép-kelet-európai progresszív dzsessz-rock emblematikus együttese, a lengyel SBB tagjai lépnek közönség elé. Régen várt pillanat, hiszen Jozef Skrzek és Anthymos Apostolis ezúttal magyarországi zenészbarátaikkal, Somló Tamással és Németh Gáborral együtt lépnek fel a szegedi fesztiválbúcsúztatón.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.