Jazz/World

Szendőfi Péter lemezbemutató koncertje Gary Willissel

2005.07.30. 00:00
Ajánlom
A magyar jazz-társadalom szerzőként, előadóként és zenekarvezetőként egyaránt elismert figurája, Szendőfi Péter „Triangel” című lemezének bemutató koncertjére kerül sor augusztus 8-án 20:00 órától az A38 Hajón. Az est sztárvendége Gary Willis (ex-Tribal Tech, basszusgitár) lesz.

Szendőfi Pétert olyan művészek választják állandó kísérőjükül, mint László Attila, Nagy János vagy Birta Miklós. Saját zenekara, a Fusio Group (korábban: Fusio Quartet) több mint egy évtizede a műfaj meghatározó együttese. Első, „Triangel” című szólólemezén a hazai nagyágyúk mellett a világ egyik legnevesebb basszusgitárosa, Gary Willis is közreműködik, akit az augusztus 8-i lemezbemutató koncerten élőben is hallhatnak a jazz-rajongók.

Szendőfinek nemrég összegyűlt egy lemezanyagra való kompozíciója, amelyek jóval eklektikusabb lettek, mint anyazenekarának, a Fusio Groupnak csaknem egy évtized alatt kikristályosodott hangzása. A szólólemez gondolata és a közös zenekarokban szereplő kiváló zenészbarátok – László Attila, Nagy János, Elek István, Birta Miklós, Romhányi Áron, Kormos János – mozgósítása kézenfekvő ötletnek tűnt. Péter azonban tovább ment: küldött egy e-mailt és néhány MP3 file-t kedvenc basszusgitárosának, a Tribal Techben hírnevet szerzett Gary Willisnek: mit szólna a közös munkához? A sztár igent mondott a felkérésre, sőt, saját kompozíciókat is hozott a lemezre. A közös munka gyümölcse egy (a lemezfelvétel hevében összerántott, de ezzel együtt) zajos sikerű koncert és a napokban boltokba kerülő ”Triangel” lemez lett. A lemez a megszokott ”szendőfis” fusion-jazz világ kiteljesítése: a sodró – a szerző szavaival élve: vadállat – daraboktól a balladisztikus kompozíciókig minden megtalálható rajta; a sztárvendégek névsorát látva pedig szinte magától értetődik: a műfajra oly jellemző, invenciózus hangszerszólókra sem lehet panasz!

A lemezbemutató koncerten az album szinte valamennyi közreműködője jelen lesz, élükön Gary Willissel. De hogy a rendkívül tehetséges hazai basszusgitáros-társadalom se maradjon szégyenben, a Fusio Group kiválósága, Barabás Tamás is fellép az este folyamán, aki egy duettet játszik majd a sztárvendéggel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.
Jazz/World magazin

60 éve készült ez az ikonikus fotó a jazz-legendák találkozójáról

Art Kane, az Esquire magazin jazz-szerető szerkesztője 1958-ban ötvenhét veterán és feltörekvő jazz-csillagot hívott egybe, hogy elkészítse A Great Day in Harlem című, azóta emblematikussá vált fotót.
Jazz/World soul

Ötven év után bemutatják az Aretha Franklinnel készült koncertfilmet

Sydney Pollack dokumentumfilmje 50 éven át dobozban lapult, most, hogy az énekesnő elhunyt, az ügyvédei sem akadályozzák meg a bemutatását.
Jazz/World interjú

Stanley Jordan: „Az emberek megérdemelnek egy olyan világot, amelyben hiteles művészek alkotnak”

Vajon miért pont Bartók Béla a kedvenc zeneszerzője és miért ragaszkodik annyira magyar zenésztársaihoz, Horváth Kornélhoz és Dörnyei Gáborhoz? A gitárvirtuóz november 17-én ad koncertet a Müpában, ennek apropóján válaszolt a fenti kérdésekre.
Jazz/World magazin

A test is egy hangszer, amit meg kell tanulni használni

"A zene fölemel" – szól a Snétberger Központ mottója. Igen ám, de a zenéléshez szükséges napi 5-8 óra gyakorlás rengeteg terhet, feszültséget is ró a zenészekre, különösen a testükre. Ezt felismerve indított Alexander-órákat a felsőörsi intézmény.