Jazz/World

Szent Patrik-napi Fesztivál a Fonóban

2009.03.16. 00:00
Ajánlom
Idén március 21-én kerül megrendezésre a hagyományos Szent Patrik-napi ír zenei fesztivál a Fonó Budai Zeneházban. A rendezvény társzervezői az Eclectica együttes és a Smaragdsziget Egyesület. Fellép öt zenekar, lesz táncház, dublini fotó- és ékszerkiállítás.

Az eseményt a Pucks’n’Fairies (Szeged) tehetséges egyetemistákból álló csapata nyitja meg, akik mind a nagyszínpadon, mint az egyes produkciók közötti szünetekben hallhatóak lesznek az előtérben. A zenekar 2007 szeptemberében alakult szegedi egyetemistákból, trióként. A Szegedi Egyetemi Zenei Versenyen rögtön első helyezést értek el Lúnasa-setekből álló műsorukkal. 2008 januárjában az időközben 4 fősre duzzadt csapat megkezdte országos fellépéssorozatát, amelynek során meghívást kaptak a Szegedi Ifjúsági Napokra (SZIN) is. Repertoárjukban főleg tradicionális ír tánczene található (reelek, jigek) de előfordulnak breton dallamok, saját szerzemények és énekes dalok is.

Az est következő nagy ígérete az ISTER zenekar, amely a hazánkban 1988-1998-ig aktívan működő, rendkívüli népszerűségnek örvendő M.É.Z. együttes alapító tagjait és egyéb neves magyar zenészeket jegyez 2003-mas megalakulása óta. A zenekar fő profilja az un. pub zenei hagyományok (Dubliners, Pogues, Waxies Dargle) ápolása, de az elektronikus megoldásoktól sem riadnak vissza, Mike Oldfield és a Fairport Convention stílusjegyeit hordozva szerzeményeikben.

A program szerint 21 órakor csap húrokba a fesztivál szinte állandó szervezője, az Eclectica. A 2000 óta működő együttes repertoárja rendkívül változatos: XVIII.- XX. sz.-i kelta eredetű tradicionális népdalok, szerzett zene, breton, török, csángó táncdallamok és saját művek kapnak helyet egy progresszívebb, modernebb hangzásvilág keretében. A zenekar népszerűbb ír, walesi és kanadai származású előadók (pl. U2, Loreena McKennitt) dalainak átdolgozását is időnként „becsempészi” koncertjeibe, amely igazi világzenei produkciónak számít hazai berkekben.

A nagyszínpadi program méltó záróakkordjaként lép fel Patrick McMullan (Belfast) Paddy and the Gas Station elnevezésű formációjával.
Az 1992-től Magyarországon élő, közismert előadó több mint 30 éve járja a zenei világot, ír tradicionális folk, rock, blues, folkrock, fusion és sok más stílust mondva magáénak. A 70-es években Paddy basszusgitárosként olyan rhythm and blues bandákban kezdett el játszani, mint a Screaming Lord Sutch, a Count Bishops és később a Doctor Feelgood, akikkel felvételeket készített és turnézott Angliában, Írországban, az USÁ-ban és Ausztráliában. Számtalan jam session-ön vett részt olyan hírességekkel mint, Gary Moore, a Motörhead, The Waterboys, Alan Holdsworth, Randy California, Charlie Morgan, Ritchie Blackmore, Peter Green és Julian Lennon. Dolgozott producerekkel is, mint például Bill Price (Sex Pistols) és Rob Townsend (Supertramp). A 80-as évek elején újra felfedezte magának az ír tradicionális zenét. Budapestre egy barátnője, majd későbbi felesége hatására költözött, ahol azóta is folyamatosan koncertezik. Zenekarai: The Irish Rovers of Budapest, Sziámi, Headless Nation.

A koncerteket követően hajnalig tartó táncmulatság kezdődik a 18 éve működő Greenfields együttessel. A zenekart 1991-ben alapította Mező Győző, aki korábban a Karikás és a Táltos együttes hegedűseként szerzett nevet magának magyar népzenei berkekben. A Greenfields együttes a tágan értelmezett és sokszínű ír-kelta zenei hagyományokat közvetíti és ápolja. A Kevin Burke stílusában játszó hegedű gyakran kap szólószerepet az énekhang mellett. A közel öt órás repertoárban az ősi hangzású hangszeres muzsika és a népszerű kocsmazene egyaránt helyet kap – egyéb zenei feldolgozások mellett. A remek hangulatú koncertek fontos részét képezi az ír táncok tanítása is. Élő zenei kísérettel set- és szteptáncbemutatót is tart az együttes hazai élvonalbeli táncosokkal.

Ary Krisztina dublini fotókiállítása az eseménytől számított 2 hétig tekinthető meg a Fonó Budai Zeneházban. További kísérőprogramok: Englert Orsolya ékszerkiállítása és ékszervására, Herceg Zsuzsanna keramikus, restaurátor kelta ékszerbemutatója és ékszervására.

(2009. március 21. 19:00 Fonó (Budapest) - Szent Patrik-napi Fesztivál; km.: Pucks’n’Fairies (Kovács Tamás/bodhran, Leporisz Viktor/gitár, Nagy Lilla/hegedű, Végh Panka/fuvola, ének); Ister (Pataki István/ének, gitár, hegedű, ritmushangszerek, Pálvölgyi Ádám/basszus, mandolin, ének, Turáni Csongor/hegedű, banjo, Turcsányi Zsolt/gitár, banjo); Eclectica (Berki József/basszusgitár, Csizmár "Csüszi" Zsolt/ütőhangszerek, Dömötöri Jenő/gitár, Mező Győző/hegedű, citera, vokál, Szabó Dániel/barokk furulyák, tin whistle, klarinét, kaval, doromb, Szathmáry Melinda/ének, gitár); Greenfields (tagjai: Bajnok Zsófia/fuvola, Bocskai István/basszusgitár, ének, Csizmár "Csüszi" Zsolt/dobok, Gyarmati Gábor/gitár, Horváth Dóra/hegedű, Mező Győző/hegedű,
Szabó Dániel/furulya, Varga Diána/ének); Patrick McMullan; Paddy and the Gas Station)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.