Jazz/World

Szentendrei Nyár Fesztivál

2006.06.29. 00:00
Ajánlom
A Magyar Virtuózok Kamarazenekar koncertjével június 30-án indul az a nagyszabású, összművészeti fesztivál, amelynek már több évtizedre visszatekintő hagyományaként idén is Szentendre ad otthont.

Az augusztus végéig tartó eseményeken a művészet valamennyi ágában talál izgalmas, színes, új és hagyományőrző programot, aki a Duna menti városkába látogat majd.

A fesztivál rendezvényeinek kétharmadát Szentendre Művelődési és Művészeti Intézményei szervezi, de számos program a társintézmények, civil szervezetek, művészeti egyesületek és üzleti vállalkozások kezdeményezésére jön létre. A mintegy 150 rendezvény gerincét az alábbi, évről évre visszatérő programok adják:

Szabadtéri színházi előadások a Szentendrei Teátrumban

Az ország egyik legrégebbi nyári színháza, a Szentendrei Teátrum nyaranta június végétől augusztus végéig három játszóhelyen tart előadásokat. A barokk városháza udvarán elsősorban klasszikus színműveket mutat be; az ipari műemlék épületben működő MűvészetMalom félkész szárnyának izgalmas terében inkább kortárs művek s formabontó előadások szerepelnek műsoron. A Dunaparti Művelődési Ház intim hangulatú udvara pedig a szórakoztató, vidám darabok helyszíne. A Teátrum minden évben két-három saját bemutatóval, zenés, prózai és táncszínházi előadásokkal, valamint vasárnap délelőttönként gyerekelőadásokkal várja a közönséget.

Jazz és folk estek a Barcsay Múzeum kertjében

A nyolcvanas évek elejétől állandó programok szombat esténként az itt megrendezett jazz és világzenei koncertek, amely keretében a hazai jazz és népzenei élet szinte valamennyi együttese fellépett már. Mellettük számos külföldi együttes adott nagysikerű koncertet. (Július-augusztusban szombat esténként 19 órakor)

Táncház a Fő téren

Vasárnap délutánonként Szentendre varázslatos hangulatú Fő terén a legszebb magyar néptáncokból, és a környéken élő nemzetiségek táncaiból kap ízelítőt a közönség. A vállalkozó szelleműek meg is tanulhatják a táncok alaplépéseit.

Ister Napok – Duna korzó vígasságok

2000 óta rendszeresen júliusban kerül megrendezésre ez a két napos szabadtéri rendezvény, amely a Dunához kötődő szentendrei hagyományokat felelevenítve, számtalan vízi és vízparti programot kínál a helyieknek és az idelátogatóknak. A Dunán reggel horgászversenyre lehet benevezni, napközben változatos vízi bemutatókban, este pedig a lampionos csónakfelvonulás és gyertyaúsztatás páratlan látványában gyönyörködhet a közönség. A Szentendre belvárosát határoló Duna korzón reggeltől térzene mellett vérbő vásári komédiák, gyerekelőadások, bohócok, vidám versenyek és játékok, este tűzijáték és utcabál szórakoztatják a vendégeket. Vásárfiát venni a kézműves kirakodó vásárban, kulináris örömöknek hódolni pedig a parti kisvendéglőkben lehet.

Kiállítások és társművészeti programok a MűvészetMalomban

Egy ipari műemlék épület, a régi fűrészmalom felújítása után 1999-ben nyílt meg a város új kulturális intézménye: a MűvészetMalom. Az épület kész szárnyában elkészült 700 m2-nyi kiállítótér három szinten hazai és nemzetközi kiállításokat, szerkezetkész szárnya és udvara pedig tavasztól őszig a kiállítások mellett társművészeti rendezvényeket (színházi előadásokat, koncerteket, filmvetítéseket) fogad be. A Szentendrei Nyár keretében itt kerül nyaranta megrendezésre a Jazz Fesztivál és a kísérletező alkotók seregszemléje: a Performance Fesztivál.

Kávéházi beszélgetések a Surányi Cukrászdában

A cukrászda teraszán zajló népszerű sorozat vendégei művészek, sportolók, közéleti személyiségek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.