Jazz/World

Szentendrei Nyár Fesztivál

2006.06.29. 00:00
Ajánlom
A Magyar Virtuózok Kamarazenekar koncertjével június 30-án indul az a nagyszabású, összművészeti fesztivál, amelynek már több évtizedre visszatekintő hagyományaként idén is Szentendre ad otthont.

Az augusztus végéig tartó eseményeken a művészet valamennyi ágában talál izgalmas, színes, új és hagyományőrző programot, aki a Duna menti városkába látogat majd.

A fesztivál rendezvényeinek kétharmadát Szentendre Művelődési és Művészeti Intézményei szervezi, de számos program a társintézmények, civil szervezetek, művészeti egyesületek és üzleti vállalkozások kezdeményezésére jön létre. A mintegy 150 rendezvény gerincét az alábbi, évről évre visszatérő programok adják:

Szabadtéri színházi előadások a Szentendrei Teátrumban

Az ország egyik legrégebbi nyári színháza, a Szentendrei Teátrum nyaranta június végétől augusztus végéig három játszóhelyen tart előadásokat. A barokk városháza udvarán elsősorban klasszikus színműveket mutat be; az ipari műemlék épületben működő MűvészetMalom félkész szárnyának izgalmas terében inkább kortárs művek s formabontó előadások szerepelnek műsoron. A Dunaparti Művelődési Ház intim hangulatú udvara pedig a szórakoztató, vidám darabok helyszíne. A Teátrum minden évben két-három saját bemutatóval, zenés, prózai és táncszínházi előadásokkal, valamint vasárnap délelőttönként gyerekelőadásokkal várja a közönséget.

Jazz és folk estek a Barcsay Múzeum kertjében

A nyolcvanas évek elejétől állandó programok szombat esténként az itt megrendezett jazz és világzenei koncertek, amely keretében a hazai jazz és népzenei élet szinte valamennyi együttese fellépett már. Mellettük számos külföldi együttes adott nagysikerű koncertet. (Július-augusztusban szombat esténként 19 órakor)

Táncház a Fő téren

Vasárnap délutánonként Szentendre varázslatos hangulatú Fő terén a legszebb magyar néptáncokból, és a környéken élő nemzetiségek táncaiból kap ízelítőt a közönség. A vállalkozó szelleműek meg is tanulhatják a táncok alaplépéseit.

Ister Napok – Duna korzó vígasságok

2000 óta rendszeresen júliusban kerül megrendezésre ez a két napos szabadtéri rendezvény, amely a Dunához kötődő szentendrei hagyományokat felelevenítve, számtalan vízi és vízparti programot kínál a helyieknek és az idelátogatóknak. A Dunán reggel horgászversenyre lehet benevezni, napközben változatos vízi bemutatókban, este pedig a lampionos csónakfelvonulás és gyertyaúsztatás páratlan látványában gyönyörködhet a közönség. A Szentendre belvárosát határoló Duna korzón reggeltől térzene mellett vérbő vásári komédiák, gyerekelőadások, bohócok, vidám versenyek és játékok, este tűzijáték és utcabál szórakoztatják a vendégeket. Vásárfiát venni a kézműves kirakodó vásárban, kulináris örömöknek hódolni pedig a parti kisvendéglőkben lehet.

Kiállítások és társművészeti programok a MűvészetMalomban

Egy ipari műemlék épület, a régi fűrészmalom felújítása után 1999-ben nyílt meg a város új kulturális intézménye: a MűvészetMalom. Az épület kész szárnyában elkészült 700 m2-nyi kiállítótér három szinten hazai és nemzetközi kiállításokat, szerkezetkész szárnya és udvara pedig tavasztól őszig a kiállítások mellett társművészeti rendezvényeket (színházi előadásokat, koncerteket, filmvetítéseket) fogad be. A Szentendrei Nyár keretében itt kerül nyaranta megrendezésre a Jazz Fesztivál és a kísérletező alkotók seregszemléje: a Performance Fesztivál.

Kávéházi beszélgetések a Surányi Cukrászdában

A cukrászda teraszán zajló népszerű sorozat vendégei művészek, sportolók, közéleti személyiségek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Jazz/World lemezajánló

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.