Jazz/World

Szerelemről és klezmerről mesél Jávori Ferenc „Fegya” - videó

Zsidó Művészeti Napok 2019
2019.03.31. 12:20
Ajánlom
A Zsidó Művészeti Napok videójában Jávori Ferenc „Fegya” mesél a klezmerrel való találkozásáról és többek közt egy letartóztatásban végződő szerenád történetéről Veiszer Alindának.

Jávori Ferenc „Fegya”, a Budapest Klezmer Band vezetője azt is elárulja a portré-interjúban, hogy mikor és kinek udvarolt klezmerrel, milyen zenékre esküszik a klezmeren kívül, és szerinte hol helyezkedik el ez a műfaj a zenei palettán. 

Klezmer-operett, Budapest Klezmer Band és gálakoncert

 

Fegya művészetével több alkalommal is találkozhatunk az idei Zsidó Művészeti Napokon. A világ első klezmer-operettjét, a Menyasszonytáncot zeneszerzőként jegyzi, a Budapest Klezmer Band pedig, melynek alapító vezetője, zenél is az előadásban. A Budapesti Operettszínház produkciója, ZsiMü előzetesként május 17-én, 18-án és 19-én öt alkalommal lesz látható, többek közt Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Lehoczky Zsuzsa, Szulák Adrea és Kocsis Dénes főszereplésével, Béres Attila rendezésében.

A Budapest Klezmer Band önálló koncertjét, Szeretsz engem? címmel május 27-én láthatja a közönség. A zenekar 1990 óta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel.

Sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek.

Ezen az estén vendégeik Szulák Andrea és Dunai Tamás színművészek. A koncert a férfi-női kapcsolatok rejtelmeit, a kapcsolatok valódiságát és az igazi érzelmek hullámvasútját mutatja meg a nézőknek.

A Zsimü történetében először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya”. Igazi gálakoncertre lehet számítani június 1-jén.

Stílusok és dalok közötti utazás lesz ez az este, ahol a számukra legkedvesebb és a közönség számára biztosan ismert dalokat éneklik, közös utazásra hívva a hallgatóságot a klezmer, pop, swing és soul világában.

Új, egyedi produkciók a Zsidó Művészeti napokon

 

Veiszer Alinda a portrébeszélgetések nyomán kiemelte, hogy a fesztivál során számtalan ősbemutató születik, köszönhetően annak, hogy kifejezetten a ZsiMü-re hozzák létre a produkciókat a gyakran több helyről érkező művészek. "Mindenki a legtöbbet akarja adni magából. Ez érvényes a programokra, és az általam készített beszélgetések során is ezt vettem észre.

Nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy mennyi szeretet és elkötelezettség van az alkotókban a ZsiMü iránt.”

Az interjúk helyszíne is rendhagyó, a Mazel Tov Étterem élettel teli forgatagában invitálja Alinda egy italra vagy akár ebédre vendégeit. "A választás nem véletlen - meséli Alinda. - szerettük volna kapcsolni a zsidó gasztronómiát a kultúrához, amellett, hogy a szép, szellős tér remekül passzolt a jó hangulatú beszélgetésekhez.”

Veiszer Alinda további vendégei között ott lesz Szulák Andrea, Horgas Eszter, Falusi Mariann és Nyáry Krisztián akik mind feltűnnek a május végi fesztivál programjaiban.

Zsidó Művészeti Napok

2019. május 25.- június 2.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Vizuál

Nézze meg Tasnádi István új filmjét otthon!

Reinkarnációval foglalkozó cégről és klienseiről készített filmet az Aranyélet írója. Tasnádi István második rendezését augusztus 29-én vetíti a Duna TV.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Klasszikus

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

Zseniális: dalban mondanak híreket

A Hírek dalban projekt az online térben kavargó híreket szórakoztatóan, akusztikus zenei kísérettel tálalja nekünk. Az első részben a Lóci játszik frontembere, Csorba Lóci öltötte magára az énekes-bemondó szerepét.
Jazz/World ajánló

Mintha Provence-ben járnánk - minifesztivál a Diszeli Kúriában

Új igazodási pont a Balaton-felvidék kulturális kínálatában a nemrég nyílt 18. századi műemlékegyüttes, a Diszeli Kúria. A Hosszúahétvége elnevezésű minifesztiválon fellép a Dés László Free Sounds Quartet, Bereményi Géza és Másik János pedig közös estjét adja elő.
Jazz/World lapszemle

A nap, amikor az egyik leghíresebb filozófus faggatta a legnagyobb jazz-szaxofonost

Milyen kapcsolatot talál nyelv és improvizáció között az egyik legnagyobb 21. századi posztmodern gondolkodó, nyelvfilozófus és a korszakalkotó free-jazz szaxofonosa? Ez is kiderül Jacques Derrida Ornette Colemannel készített 1997-es interjújából.
Jazz/World magazin

Ó, az az énekes! - 10 éve hunyt el Cseh Tamás

Tíz éve, 2009. augusztus 7-én hunyt el Cseh Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész, egy korszak hangulatának legendás tolmácsolója. Az évforduló alkalmából több megemlékezést is tartanak. 
Jazz/World magazin

Hogyan próbálta a jazzt felhasználni a saját céljaira Hitler?

Amerika fekete hangja beszűrődött a náci Németországba is, ezért a leleményes propagandisták saját finanszírozású jazz-zenekart hívtak életre.