Jazz/World

Szerelemről és klezmerről mesél Jávori Ferenc „Fegya” - videó

Zsidó Művészeti Napok 2019
2019.03.31. 12:20
Ajánlom
A Zsidó Művészeti Napok videójában Jávori Ferenc „Fegya” mesél a klezmerrel való találkozásáról és többek közt egy letartóztatásban végződő szerenád történetéről Veiszer Alindának.

Jávori Ferenc „Fegya”, a Budapest Klezmer Band vezetője azt is elárulja a portré-interjúban, hogy mikor és kinek udvarolt klezmerrel, milyen zenékre esküszik a klezmeren kívül, és szerinte hol helyezkedik el ez a műfaj a zenei palettán. 

Klezmer-operett, Budapest Klezmer Band és gálakoncert

 

Fegya művészetével több alkalommal is találkozhatunk az idei Zsidó Művészeti Napokon. A világ első klezmer-operettjét, a Menyasszonytáncot zeneszerzőként jegyzi, a Budapest Klezmer Band pedig, melynek alapító vezetője, zenél is az előadásban. A Budapesti Operettszínház produkciója, ZsiMü előzetesként május 17-én, 18-án és 19-én öt alkalommal lesz látható, többek közt Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Lehoczky Zsuzsa, Szulák Adrea és Kocsis Dénes főszereplésével, Béres Attila rendezésében.

A Budapest Klezmer Band önálló koncertjét, Szeretsz engem? címmel május 27-én láthatja a közönség. A zenekar 1990 óta szórakoztatja közönségét lendületes és humorral átszőtt színpadi fellépéseivel.

Sajátos zenei kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel, amit egy csepp modernitással fűszereznek.

Ezen az estén vendégeik Szulák Andrea és Dunai Tamás színművészek. A koncert a férfi-női kapcsolatok rejtelmeit, a kapcsolatok valódiságát és az igazi érzelmek hullámvasútját mutatja meg a nézőknek.

A Zsimü történetében először áll közösen színpadra Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, Jávori Ferenc „Fegya”. Igazi gálakoncertre lehet számítani június 1-jén.

Stílusok és dalok közötti utazás lesz ez az este, ahol a számukra legkedvesebb és a közönség számára biztosan ismert dalokat éneklik, közös utazásra hívva a hallgatóságot a klezmer, pop, swing és soul világában.

Új, egyedi produkciók a Zsidó Művészeti napokon

 

Veiszer Alinda a portrébeszélgetések nyomán kiemelte, hogy a fesztivál során számtalan ősbemutató születik, köszönhetően annak, hogy kifejezetten a ZsiMü-re hozzák létre a produkciókat a gyakran több helyről érkező művészek. "Mindenki a legtöbbet akarja adni magából. Ez érvényes a programokra, és az általam készített beszélgetések során is ezt vettem észre.

Nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy mennyi szeretet és elkötelezettség van az alkotókban a ZsiMü iránt.”

Az interjúk helyszíne is rendhagyó, a Mazel Tov Étterem élettel teli forgatagában invitálja Alinda egy italra vagy akár ebédre vendégeit. "A választás nem véletlen - meséli Alinda. - szerettük volna kapcsolni a zsidó gasztronómiát a kultúrához, amellett, hogy a szép, szellős tér remekül passzolt a jó hangulatú beszélgetésekhez.”

Veiszer Alinda további vendégei között ott lesz Szulák Andrea, Horgas Eszter, Falusi Mariann és Nyáry Krisztián akik mind feltűnnek a május végi fesztivál programjaiban.

Zsidó Művészeti Napok

2019. május 25.- június 2.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapesten játszik a (női) jazzbőgősők egyik legjobbika

Linda May Han Oh már unja, ha arról kérdezik, milyen érzés nőként egy erősen férfias szerepben, jazzbőgősként és basszusgitárosként létezni. Csak teszi a dolgát szívből, az emberek pedig nem győznek ámuldozni.
Jazz/World interjú

Salamon Soma: „A népzene vibráló energiája átjön a színpadon is"

Salamon Soma nemrég az USA egyik legnagyobb presztízsű zeneoktatási intézményében, a Berklee College of Music-on szemléltette a magyar népzenekutatás módszereit Hodorog András moldvai furulyással. Erről az útról is kérdeztük a Népzene Tanszék oktatóját, aki zenészként is praktizál.
Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.