Jazz/World

Szerelmem a vibrafon

2010.08.21. 10:10
Ajánlom
Lelkes Péter tollából látott napvilágot az a könyv, melyben a ritka jazzhangszer, a vibrafon egyik hazai művelőjét, Káldor Pétert mutatja be.

Káldor Péter 1931-ben született Budapesten. Abba a generációba tartozik, amelynek képviselőiből '56 után nem sokan maradtak itthon, különösen az ő foglalkozásából. Vibrafonosként tagja volt a Kertész Quartettnek négy éven át, az Astoria-beli legendás időben. Első hallásra szeretett bele e hangszerbe, amelyet először autodidakta módon tanult, de sokszor zongorázott is zenekarokban. A Zeneakadémián karvezetést tanult, Pege Aladárral ismerkedett meg ebben az időben. Később legálisan dolgozott nyugaton, '66-tól kezdve Németországban, Svájcban Hollandiában, Norvégiában, majd távolibb országok elegáns lokáljaiban. 1967-ben barátja és zenésztársa, Ruttka Ferenc dobos és festőművész invitálására Dave Brubeck meghallgatta őt egy németországi klubban. Ezután Brubeck arra bíztatta Káldort, hogy próbáljon szerencsét Amerikában, de ő maradt Európában.

Lendvai Ferenc hegedűművész, Káldor egyik gyakori partnere így nyilatkozott róla: „Csodálatosan játszott, egyszerre volt tudatos és ösztönös. Ízlésesen variált, nem betanult sémákkal építkezett. Teljesen amerikai íze volt a zenéjének. Mintha neki találták volna ki a vibrafont." Lelkes összefoglaló jellemzése pedig így hangzik hőséről: „Heine Norvégia legmagasabb fenyőjével írná fel a a mennyboltra a szerelmét. Káldor valószínűleg oda is kottafejeket jegyezne."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?