Jazz/World

Szerelmem a vibrafon

2010.08.21. 10:10
Ajánlom
Lelkes Péter tollából látott napvilágot az a könyv, melyben a ritka jazzhangszer, a vibrafon egyik hazai művelőjét, Káldor Pétert mutatja be.

Káldor Péter 1931-ben született Budapesten. Abba a generációba tartozik, amelynek képviselőiből '56 után nem sokan maradtak itthon, különösen az ő foglalkozásából. Vibrafonosként tagja volt a Kertész Quartettnek négy éven át, az Astoria-beli legendás időben. Első hallásra szeretett bele e hangszerbe, amelyet először autodidakta módon tanult, de sokszor zongorázott is zenekarokban. A Zeneakadémián karvezetést tanult, Pege Aladárral ismerkedett meg ebben az időben. Később legálisan dolgozott nyugaton, '66-tól kezdve Németországban, Svájcban Hollandiában, Norvégiában, majd távolibb országok elegáns lokáljaiban. 1967-ben barátja és zenésztársa, Ruttka Ferenc dobos és festőművész invitálására Dave Brubeck meghallgatta őt egy németországi klubban. Ezután Brubeck arra bíztatta Káldort, hogy próbáljon szerencsét Amerikában, de ő maradt Európában.

Lendvai Ferenc hegedűművész, Káldor egyik gyakori partnere így nyilatkozott róla: „Csodálatosan játszott, egyszerre volt tudatos és ösztönös. Ízlésesen variált, nem betanult sémákkal építkezett. Teljesen amerikai íze volt a zenéjének. Mintha neki találták volna ki a vibrafont." Lelkes összefoglaló jellemzése pedig így hangzik hőséről: „Heine Norvégia legmagasabb fenyőjével írná fel a a mennyboltra a szerelmét. Káldor valószínűleg oda is kottafejeket jegyezne."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.