Jazz/World

Szerelmi álmok és hulló falevelek

2011.05.18. 14:52
Ajánlom
A fiatal bécsi zongorista, Wolfgang Seligo magyarországi bemutatkozó koncertjét az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában rendezik.

Seligo, nyilvánvalóan magas szintű klasszikus zenei képzettségével az osztrák jazzmuzsikusok tiipikus erényét csillogtatja, de nagyjából besorolható az európai zongoristák új generációjába is. Őket az különbözteti meg az előttük járóktól, hogy egyrészt erős groove-ot alkalmaznak játékukban, másrészt a popzenéből is hajlandók átemelni egyes stílusjegyeket. Szólóban, és sokszor kvartettje élén Seligo már bejárta a fél világot, Chicagótól Pekingig. Budapestre szólólemezének (Alternative Jazz Piano) aktualizált változatával érkezik, és ezúttal a bicentenárium alkalmából arra is példát fog mutatni, hogyan lehet a mai stílusokat Liszt Ferenc zongorázásával kapcsolatba hozni.

Természetesen erőlködés nélkül húzhatóak egyenesek a romantika nagymesterétől a cigányzenén és a ragtime-on át (a ragtime-ra minden bizonnyal Liszt addigra már közkeletű zongora-repertoárja, Lisztre pedig nyilvánvalóan a cigányzene hatott), de azért a kérdést ízléssel és nem túl nagy általánosítással kell kezelni. Seligo éppen erre tesz kísérletet, amikor a híres Charles Lloyd-örökzöld, a Forest Flower improvizációs részébe beilleszt egy betétet, amelyet a Szerelmi álmokra alapoz. Ez a mű nem csak a ragtime-korszakban volt sláger, hanem a szvingkorszakban is, amikor az első korszkalkotó európai jazzmuzsikus, Django Reinhardt művészetébe utat talált, ugyancsak egy feldolgozás formájában. Seligo frappáns tükröt kíván ezek után tartani, mert a Hulló falevelek (Az ugyancska magyar származású Kosma szerzeménye) egy barokk stílusú feldolgozásban hangzik el. Seligo a műsor további részében saját szerzeményeit játssza nagysikerű bemutatkozó lemezéről, amely szintén az Alternative Jazz Piano címet viseli.

Május 19, 18h30 Wolfgang Seligo zongorakoncertje az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában (Bp. VI. Andrássy út 43)

Ingyenes - de a szervezők bejelentkezést kérnek: Elisabeth.PESCHKE@bmeia.gv.at

 

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.
Jazz/World gyász

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Jazz/World gyász

92 éves korában elhunyt Soós Tibor bárzongorista

A legendás zenész haláláról szóló hírt a Spinoza tette közzé, ahol tizenöt éven át játszott.
Jazz/World ajánló

Időutazás a Žagarral – látványos koncertshow a Margitszigeten!

A zenekar fennállásának 20. jubileuma apropóján újra együtt zenél az öttagú csapat szeptember 17-én, a Margitszigeti Színház szezonzáróján.
Jazz/World ajánló

Christian Sands Trio a BJC-ben

Christian Sands a fiatal generáció egyik legkiemelkedőbb billentyűse, aki egyaránt diktálja kortársai számára a tempót a jazz zene és a divat terén.