Jazz/World

Szerelmi álmok és hulló falevelek

2011.05.18. 14:52
Ajánlom
A fiatal bécsi zongorista, Wolfgang Seligo magyarországi bemutatkozó koncertjét az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában rendezik.

Seligo, nyilvánvalóan magas szintű klasszikus zenei képzettségével az osztrák jazzmuzsikusok tiipikus erényét csillogtatja, de nagyjából besorolható az európai zongoristák új generációjába is. Őket az különbözteti meg az előttük járóktól, hogy egyrészt erős groove-ot alkalmaznak játékukban, másrészt a popzenéből is hajlandók átemelni egyes stílusjegyeket. Szólóban, és sokszor kvartettje élén Seligo már bejárta a fél világot, Chicagótól Pekingig. Budapestre szólólemezének (Alternative Jazz Piano) aktualizált változatával érkezik, és ezúttal a bicentenárium alkalmából arra is példát fog mutatni, hogyan lehet a mai stílusokat Liszt Ferenc zongorázásával kapcsolatba hozni.

Természetesen erőlködés nélkül húzhatóak egyenesek a romantika nagymesterétől a cigányzenén és a ragtime-on át (a ragtime-ra minden bizonnyal Liszt addigra már közkeletű zongora-repertoárja, Lisztre pedig nyilvánvalóan a cigányzene hatott), de azért a kérdést ízléssel és nem túl nagy általánosítással kell kezelni. Seligo éppen erre tesz kísérletet, amikor a híres Charles Lloyd-örökzöld, a Forest Flower improvizációs részébe beilleszt egy betétet, amelyet a Szerelmi álmokra alapoz. Ez a mű nem csak a ragtime-korszakban volt sláger, hanem a szvingkorszakban is, amikor az első korszkalkotó európai jazzmuzsikus, Django Reinhardt művészetébe utat talált, ugyancsak egy feldolgozás formájában. Seligo frappáns tükröt kíván ezek után tartani, mert a Hulló falevelek (Az ugyancska magyar származású Kosma szerzeménye) egy barokk stílusú feldolgozásban hangzik el. Seligo a műsor további részében saját szerzeményeit játssza nagysikerű bemutatkozó lemezéről, amely szintén az Alternative Jazz Piano címet viseli.

Május 19, 18h30 Wolfgang Seligo zongorakoncertje az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában (Bp. VI. Andrássy út 43)

Ingyenes - de a szervezők bejelentkezést kérnek: [email protected]

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Astrud Gilberto

A The Girl from Ipanema című dallal világhírűvé váló, a bossa nova megalapítói közé tartozó brazil énekest nyolcvanhárom éves korában érte a halál.
Jazz/World interjú

„A közös nevezőt a jazz biztosítja, illetve az egymás iránti nyitottság” –  interjú Dés Andrással a T.E.L.D. első lemezéről

Négy remek művész találkozásából megszületett a T.E.L.D. első lemeze a Fonó gondozásában. Az új zenei anyagról a jelenleg Bécsben élő, Budapesten sokat koncertező Dés András ütőhangszeres művésszel beszélgettünk.
Jazz/World hír

Őselemek a Napfonat tolmácsolásában – megjelent a Harmatcseppben él a világ bennem című lemez

Második nagylemezével jelentkezik A Dal 2022-es döntőjébe is bejutó a capella együttes. A lemez már kapható digitális terjesztésben, hamarosan fizikai formájában is megjelenik a Fonó gondozásában.
Jazz/World ajánló

Június első hétvégéjén a jazz zene körül forog minden Szentendrén

Nyolc koncerttel várja a jazzrajongókat a Jazz Estek Szentendre rendezvénysorozat a Barcsay udvarban június 2. és 4. között.
Jazz/World magazin

Bornai Tibor a Balatoni nyárról: Az igazi líra a hétköznapok apró rezdüléseiben bújik meg

A KFT együttes énekes-billentyűsét a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán kérdeztük a zenekar legendás, Balatoni nyár című slágeréről.