Jazz/World

Szerelmi álmok és hulló falevelek

2011.05.18. 14:52
Ajánlom
A fiatal bécsi zongorista, Wolfgang Seligo magyarországi bemutatkozó koncertjét az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában rendezik.

Seligo, nyilvánvalóan magas szintű klasszikus zenei képzettségével az osztrák jazzmuzsikusok tiipikus erényét csillogtatja, de nagyjából besorolható az európai zongoristák új generációjába is. Őket az különbözteti meg az előttük járóktól, hogy egyrészt erős groove-ot alkalmaznak játékukban, másrészt a popzenéből is hajlandók átemelni egyes stílusjegyeket. Szólóban, és sokszor kvartettje élén Seligo már bejárta a fél világot, Chicagótól Pekingig. Budapestre szólólemezének (Alternative Jazz Piano) aktualizált változatával érkezik, és ezúttal a bicentenárium alkalmából arra is példát fog mutatni, hogyan lehet a mai stílusokat Liszt Ferenc zongorázásával kapcsolatba hozni.

Természetesen erőlködés nélkül húzhatóak egyenesek a romantika nagymesterétől a cigányzenén és a ragtime-on át (a ragtime-ra minden bizonnyal Liszt addigra már közkeletű zongora-repertoárja, Lisztre pedig nyilvánvalóan a cigányzene hatott), de azért a kérdést ízléssel és nem túl nagy általánosítással kell kezelni. Seligo éppen erre tesz kísérletet, amikor a híres Charles Lloyd-örökzöld, a Forest Flower improvizációs részébe beilleszt egy betétet, amelyet a Szerelmi álmokra alapoz. Ez a mű nem csak a ragtime-korszakban volt sláger, hanem a szvingkorszakban is, amikor az első korszkalkotó európai jazzmuzsikus, Django Reinhardt művészetébe utat talált, ugyancsak egy feldolgozás formájában. Seligo frappáns tükröt kíván ezek után tartani, mert a Hulló falevelek (Az ugyancska magyar származású Kosma szerzeménye) egy barokk stílusú feldolgozásban hangzik el. Seligo a műsor további részében saját szerzeményeit játssza nagysikerű bemutatkozó lemezéről, amely szintén az Alternative Jazz Piano címet viseli.

Május 19, 18h30 Wolfgang Seligo zongorakoncertje az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában (Bp. VI. Andrássy út 43)

Ingyenes - de a szervezők bejelentkezést kérnek: Elisabeth.PESCHKE@bmeia.gv.at

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.