Jazz/World

Szerelmi álmok és hulló falevelek

2011.05.18. 14:52
Ajánlom
A fiatal bécsi zongorista, Wolfgang Seligo magyarországi bemutatkozó koncertjét az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában rendezik.

Seligo, nyilvánvalóan magas szintű klasszikus zenei képzettségével az osztrák jazzmuzsikusok tiipikus erényét csillogtatja, de nagyjából besorolható az európai zongoristák új generációjába is. Őket az különbözteti meg az előttük járóktól, hogy egyrészt erős groove-ot alkalmaznak játékukban, másrészt a popzenéből is hajlandók átemelni egyes stílusjegyeket. Szólóban, és sokszor kvartettje élén Seligo már bejárta a fél világot, Chicagótól Pekingig. Budapestre szólólemezének (Alternative Jazz Piano) aktualizált változatával érkezik, és ezúttal a bicentenárium alkalmából arra is példát fog mutatni, hogyan lehet a mai stílusokat Liszt Ferenc zongorázásával kapcsolatba hozni.

Természetesen erőlködés nélkül húzhatóak egyenesek a romantika nagymesterétől a cigányzenén és a ragtime-on át (a ragtime-ra minden bizonnyal Liszt addigra már közkeletű zongora-repertoárja, Lisztre pedig nyilvánvalóan a cigányzene hatott), de azért a kérdést ízléssel és nem túl nagy általánosítással kell kezelni. Seligo éppen erre tesz kísérletet, amikor a híres Charles Lloyd-örökzöld, a Forest Flower improvizációs részébe beilleszt egy betétet, amelyet a Szerelmi álmokra alapoz. Ez a mű nem csak a ragtime-korszakban volt sláger, hanem a szvingkorszakban is, amikor az első korszkalkotó európai jazzmuzsikus, Django Reinhardt művészetébe utat talált, ugyancsak egy feldolgozás formájában. Seligo frappáns tükröt kíván ezek után tartani, mert a Hulló falevelek (Az ugyancska magyar származású Kosma szerzeménye) egy barokk stílusú feldolgozásban hangzik el. Seligo a műsor további részében saját szerzeményeit játssza nagysikerű bemutatkozó lemezéről, amely szintén az Alternative Jazz Piano címet viseli.

Május 19, 18h30 Wolfgang Seligo zongorakoncertje az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában (Bp. VI. Andrássy út 43)

Ingyenes - de a szervezők bejelentkezést kérnek: [email protected]

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Október 6-áig pályázhatnak a fiatal tehetségek a Jazz Showcase-re

Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg tehetségbörzéjét a Müpa, amelynek célja a hazai alkotó- és előadó-művészeti színtér feltörekvő tehetségeinek felkutatása és felkarolása.
Jazz/World interjú

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Jazz/World ajánló

Életöröm és vérpezsdítő muzsika – jön a 3. Nemzetközi Cigány Dal Napja

Idén augusztus 8-án –a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az eseménysorozatban ezúttal már hat ország tizenöt helyszíne vesz részt.
Jazz/World interjú

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Jazz/World hír

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.