Jazz/World

Szereti a klezmert? A Müpában a helye!

2013.04.08. 17:40
Ajánlom
Színes, szórakoztató, mai zsidó zene - a műfaj csaknem valamennyi irányzatát, korszakát megjeleníti a Daniel Kahn & The Painted Bird és az Oi Va Voi április 13-án, a Művészetek Palotájában.

Két zenekar, amelyek a Művészetek Palotájában együtt bizonyítják be, hogy a klezmer más, mint ahogy elsőre gondolnánk. A Daniel Kahn vezette The Painted Bird Berlinből érkezik. A zenekar igazi multikulturális csapat, hiszen amerikai, svéd, orosz és német muzsikusok is játszottak már benne. A sokféle hatás a zenéjükön is nyomot hagyott, a jiddis dallamok mellett jól megfér a punk rock, de akár a munkásmozgalmi dalok is inspirálóan képesek hatni rájuk. A lényeg, hogy a zene ne csak szórakoztasson, de gondolkodtasson is. A csapat vezetője ugyanis azt vallja: azért koncertezik, hogy provokáljon, megütközést keltsen, és vitát generáljon.

Az este másik fellépője Európa egyik legismertebb világzenei formációja, a londoni Oi Va Voi. A nevük egy jiddis kifejezésből ered, ami magyarul valahogy így hangozhat „Te jó Isten!". Még az első lemezük sem jelent meg, amikor már olyan fesztiválokra kaptak meghívást, mint a Gastonbury és a Meltdown. Azóta több tagcserén és változáson keresztülmentek, most legújabb lemezük felvétele közben érkeznek a Müpába. Így nemcsak a legnagyobb slágereket, de eddig sosem hallott dalokat is hallgathatunk tőlük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.