Jazz/World

Sziget-világ (és) jazz-zene

2010.08.05. 10:00
Ajánlom
Jó okkal szünetelteti a Budapest Jazz Club augusztus közepén Múzeum utcai rendes működését: az intézmény ugyanis már második éve kiköltözik a Szigetre, idén tehát a Budapest Jazz Club Amfiteátrum helyét kell megkeressék a térképen a jazzkedvelő szigetelők.

Az idei program szerkezete megengedi, hogy a másfél óránkét kezdődő koncertek közé az ember, mondjuk, egy világzenei nagyszínpados produkciót is beiktasson, de idén nem lesz a nagy testvér olyan nyomasztóan közel. Ahol rögtön az első (mármint nulla utáni első) nap a Buena Vista Social Club aktuális zenekara kíséri Omara Portuondót. Örömteli, hogy a koraesti negyed hetes sáv ott is a magyar zenekaroké, már amennyire ez a fogalom ebben a körben, ezen a színpadon értelmezhető. A Csík zenekar esetében biztosan (ők egyébként a fantasztikusan sikerült Cseh Tamás emléklemez bemutatóján is fellépnek, a nulladik napon), és valamennyire a Parno Grasztra és a Besh O Drom-ra is, a Söndörgő viszont már kiegészül rendszeres vendégszólistájukkal a macedón szaxofonossal, Ferus Mustafovval. Már nem is ebben, hanem a későbbi sávban játszik a hiperintenzív Rotfront, a berlini sztár bulicsapat, amelyben a Russendisko egyik alapítója mellett láthatjuk Gryllus Dorkát és Wahorn Simont. Egy kis bulizásért nem kell majd szomszéd (színpadra) mennie a nigériai Tony Allen közönségének sem, ritmikában ugyanennyire dögös, de kifinomultabb world koktélt állít elő az Oi Va Voi.

Egy-egy húzósabb, táncolható groove-ért a jazz-színpad közönségének sem kell átruccannia a konkurens pódiumokhoz vagy sátrakhoz, minden éjszaka a házigazda zenekar által kézben tartott jam session, majd DJ Clairvo zárja a programot. És addig? Néhány régió-beli vendégművész és egy elég érdekes, és első blikkre is műfajilag változatos, de azért jellegzetesen szabadtéri szelekció a magyar mezőny javából. Berki Tamás és Borbély Mihály (utóbbi Műhelye kiegészül Jan Pribil cseh trombitással) képviselik a tanári nemzedéket, de az összes többi zenekar átlagéletkora frissítően alacsony. Cseh trombitással (Julius Baros) játszik Sárik Péter triója is, a szlovák-magyar csodadobos, Hodek Dávid ezúttal Tóth Viktorékkal szerepel, Csókás Zsolt, szintén Szlovákiából Tzumóval gitározik egy zenekarban. Barabás Lőrinc, Harcsa Vera, Fábián Juli és még néhányan bizonyára mágnesként vonzzák a Sziget közönségét is. 

De a Szigeten nem az augusztus 20. hanem az augusztus 10. a nemzeti ünnep, a szintén tavalyi hagyományt folytatásaként ugyanis ez a második Magyar Jazz Napja (pontosabban a nulladik nap). Itt az előzetes műsorterv szerint bepótolhatják, akik a Budapest Jazz Orchestra és George Duke koncertjéről tavaly lemaradtak, de ez csak nyitóeseménye az egész naposra tervezett fesztiválnak, amelyen Dean Brown, Tommy Campbell, Gary Willis lesznek visszatérő sztárvendégei magyar vendéglátóiknak. Ugyanitt új, Pastorius-emlékzenekarát mutatja be a dobos Benkó Ákos, és Lakatos Tony-tól Fekete-Kovács Kornélig számos magyar kiválóság lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.