Jazz/World

Sziget/világ/zene

2011.08.09. 14:05
Ajánlom
Ugyan idén a Szigeten a hard-core jazzrajongók hajlék- (na jó, sátor-)talanul fognak bolyongani, de ha az etno-csemegézők menüjét veszik szemügyre, találnak maguknak ízletes kóstolót. És az összművészeti polip magához rántott jónéhány jazzbandát is.

A Szigetvárásban az a legjobb, amikor az ember menetrendet készít, előre megtervezi, melyik helyszínen melyik koncertet fogja meghallgatni. Persze nekem még sosem sikerült egy ilyen tervet akár félnapos távlatban ki is vitelezni, de muszáj néha improvizálni. Vagy olyan táncolós kihívásoknak megfelelni, mint az Amsterdam Klezmer Band a Roma Sátorban, csütörtökön éjjel. Így ugyanis az ember még előtte a Sziget egyik leginkább emblematikus helyszínén, a Világzenei Nagyszínpadon még pont elkaphat két koncertet egymásután: a Rotfront, Gryllus Dorkásan, igazi berlini vodkába áztatott multikulti alternatívval. Utánuk a spanyol-argentín-francia-svájci szülők által világra hozott Tangó, azazhogy Gotan Project játszik, nagyestélyi kötelező. A korai időpont - negyed hét - ellenére sem kihagyható Lajkó Félix és Palya Bea első színpadi találkozása. A ZeneiNagyVilágSzínpadnak minden napra jut egy csábító érve: az AfroCubism szerdára, a Muzsikás Batyuékkal péntekre, Goran Bregovic több esküvőt és még több temetést megjárt zenekara - stílusosan - szombatra, és rögtön két kanadai zenekar (Socalled, Cowboy Junkies) vasárnapra. Ezalatt a Roma Sátor sem kispálya, hiszen a Besh o droM, a Söndörgő Baltazar Montanaróval, egy radzsasztáni zenekar, a svájci Traktorkesztar és még sokan mások szerencsére elég széles ráfogásban értelmezik a roma világzene fogalmát.
És a szent jazzkínálat, melyből már ajánlottunk egy interjú erejéig, hogy magunk felé hajoljon a kezünk, a Medence Csoport és a Fidelio működtetette Octopus összművészeti helyszínen érhető tetten leginkább: az Ávéd János Balance-on kívül a Fenyvesi Márton Egotrip, a Rafael Márió Trió, az Oláh Dezső Trió és a Black&Wine Trió (Pintér Péter) muzsikájában.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A legendás underground zenekar ráadáskoncertje

A Kontroll Csoport megalakulása 40. évfordulója alkalmából idén augusztusban egy koncert erejéig újra összeállt, viszont engedve a közönség kérésének október 22-én az A38 Hajón még egyszer színpadra lépnek, különleges vendégek társaságában.
Jazz/World ajánló

5 + 1 kötelező cikk egy vadonatúj Liszt Ünnep magazinból

Hogyan boldogulnak a fiatal, ragyogóan egyedi hangú nők ma a zeneiparban? Mi a titok, ami Oscar-díjig repítette Antonio Gades és Carlos Saura flamecofilmjét? Mit hallgat egy óvodás kisfiú, akinek az anyukája és az apukája is kiváló zongoraművész, és vajon ő maga is csodálatos zongorista lesz-e?
Jazz/World hír

A világ legjobb kiadói között a Fonó

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját. A WOMEX Top Label 2021 listán egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó.
Jazz/World ajánló

Fantasztikus hatos – friss díjnyertes jazzkompozíciók, amiket hallani kell!

Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, változatos témák és formációk, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: igen, ez mind belefér a jazz kategóriájába, és nincs annál jobb, mint látni és hallani a műfaj legizgalmasabb alkotóinak friss ötleteit!
Jazz/World ajánló

Rigmusok, nóták, dalok, költemények Közép-Európából

Az október 10-ei Fonó Literatúra férfias este lesz, tele csujogatókkal, népi szövegekkel, tréfákkal, férfi-energiákkal, személyes és sokszor rendhagyó előadásban. Seres Tamás mint egy jó karmester fogja össze a művészeket: Csuja Imre és Vecsei H. Miklós színészeket, Farkas Izsák zenészt és Berecz István táncost, akik spontán is alakítják az estét… ettől szép ez a sorozat!