Jazz/World

Sziget/világ/zene

2011.08.09. 14:05
Ajánlom
Ugyan idén a Szigeten a hard-core jazzrajongók hajlék- (na jó, sátor-)talanul fognak bolyongani, de ha az etno-csemegézők menüjét veszik szemügyre, találnak maguknak ízletes kóstolót. És az összművészeti polip magához rántott jónéhány jazzbandát is.

A Szigetvárásban az a legjobb, amikor az ember menetrendet készít, előre megtervezi, melyik helyszínen melyik koncertet fogja meghallgatni. Persze nekem még sosem sikerült egy ilyen tervet akár félnapos távlatban ki is vitelezni, de muszáj néha improvizálni. Vagy olyan táncolós kihívásoknak megfelelni, mint az Amsterdam Klezmer Band a Roma Sátorban, csütörtökön éjjel. Így ugyanis az ember még előtte a Sziget egyik leginkább emblematikus helyszínén, a Világzenei Nagyszínpadon még pont elkaphat két koncertet egymásután: a Rotfront, Gryllus Dorkásan, igazi berlini vodkába áztatott multikulti alternatívval. Utánuk a spanyol-argentín-francia-svájci szülők által világra hozott Tangó, azazhogy Gotan Project játszik, nagyestélyi kötelező. A korai időpont - negyed hét - ellenére sem kihagyható Lajkó Félix és Palya Bea első színpadi találkozása. A ZeneiNagyVilágSzínpadnak minden napra jut egy csábító érve: az AfroCubism szerdára, a Muzsikás Batyuékkal péntekre, Goran Bregovic több esküvőt és még több temetést megjárt zenekara - stílusosan - szombatra, és rögtön két kanadai zenekar (Socalled, Cowboy Junkies) vasárnapra. Ezalatt a Roma Sátor sem kispálya, hiszen a Besh o droM, a Söndörgő Baltazar Montanaróval, egy radzsasztáni zenekar, a svájci Traktorkesztar és még sokan mások szerencsére elég széles ráfogásban értelmezik a roma világzene fogalmát.
És a szent jazzkínálat, melyből már ajánlottunk egy interjú erejéig, hogy magunk felé hajoljon a kezünk, a Medence Csoport és a Fidelio működtetette Octopus összművészeti helyszínen érhető tetten leginkább: az Ávéd János Balance-on kívül a Fenyvesi Márton Egotrip, a Rafael Márió Trió, az Oláh Dezső Trió és a Black&Wine Trió (Pintér Péter) muzsikájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.