Jazz/World

Szigetel a D.A.S.H.!

2009.08.11. 18:00
Ajánlom
A progresszív holland funkbandét augusztus 16-án, vasárnap este láthatjuk a Sziget zárónapjának jazzprogramjában.

A zenekarvezető Maarten Ornstein már pályája elején bizonyította zenei jártasságát jazz, és komolyzenei együttesekben egyaránt, valódi egyéniségét azonban csak saját projektjével, D.A.S.H.! névre keresztelt zenekarában tudta kibontakoztatni. A kortárs gondolkodásmódon nyugvó, magát Funk/Freestyle/Progressive-nek tituláló energikus csapat zenéjének összetettségében percről-percre érezhetjük a zeneszerző színházi produkciókon és nagyszabású performanszokon tökéletesített, mindennemű zenei klisével dacoló, kreatív hallásmódját. Ágoston Béla holland alteregója nem riad vissza a különböző stíluselemek elegyítésétől, magyar kollégájától eltérően azonban az ősiség keresése helyett sokkal inkább jövőbemutató fordulatokkal, és nem ritkán kísérleti elektronikával teszi gazdagabbá a lüktető ritmusszekciótól duzzadó energikus hangzásvilágot.

A négy énekesből, basszusgitárból, dobból és ütőhangszerekből álló felállást Maarten digitális szaxofonja teszi még egyedibbé. A zenekar énekesei által írt angol nyelvű szövegek Ornstein meggyőződéséhez híven a szavak kettős erejével, a humoros és gyakran szarkasztikus tartalmon túl, ritmikai többletet is adnak a zenéhez.  A kavargó énekhangokkal átszőtt szaxofonfutamok és a feszes ütemek elegyeként újszerű hangzás születik, amiből a funk-os ritmikának hála valódi bulizene kerekedik. A D.A.S.H.! által generált audio-produktum így egyszerre bizsergeti a testet és a szellemet.

D.A.S.H!

2009. augusztus 16. vasárnap, 20:20 - Sziget2009, Budapest Jazz Club színpad

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.