Jazz/World

Szigetel a D.A.S.H.!

2009.08.11. 18:00
Ajánlom
A progresszív holland funkbandét augusztus 16-án, vasárnap este láthatjuk a Sziget zárónapjának jazzprogramjában.

A zenekarvezető Maarten Ornstein már pályája elején bizonyította zenei jártasságát jazz, és komolyzenei együttesekben egyaránt, valódi egyéniségét azonban csak saját projektjével, D.A.S.H.! névre keresztelt zenekarában tudta kibontakoztatni. A kortárs gondolkodásmódon nyugvó, magát Funk/Freestyle/Progressive-nek tituláló energikus csapat zenéjének összetettségében percről-percre érezhetjük a zeneszerző színházi produkciókon és nagyszabású performanszokon tökéletesített, mindennemű zenei klisével dacoló, kreatív hallásmódját. Ágoston Béla holland alteregója nem riad vissza a különböző stíluselemek elegyítésétől, magyar kollégájától eltérően azonban az ősiség keresése helyett sokkal inkább jövőbemutató fordulatokkal, és nem ritkán kísérleti elektronikával teszi gazdagabbá a lüktető ritmusszekciótól duzzadó energikus hangzásvilágot.

A négy énekesből, basszusgitárból, dobból és ütőhangszerekből álló felállást Maarten digitális szaxofonja teszi még egyedibbé. A zenekar énekesei által írt angol nyelvű szövegek Ornstein meggyőződéséhez híven a szavak kettős erejével, a humoros és gyakran szarkasztikus tartalmon túl, ritmikai többletet is adnak a zenéhez.  A kavargó énekhangokkal átszőtt szaxofonfutamok és a feszes ütemek elegyeként újszerű hangzás születik, amiből a funk-os ritmikának hála valódi bulizene kerekedik. A D.A.S.H.! által generált audio-produktum így egyszerre bizsergeti a testet és a szellemet.

D.A.S.H!

2009. augusztus 16. vasárnap, 20:20 - Sziget2009, Budapest Jazz Club színpad

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.
Klasszikus

Fiatal karmester áll a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére

A legfiatalabb Junior Príma-díjas karmester, Rajna Martin magyar szerzők műveit dirigálja az együttes élén vasárnap este a Müpában.
Jazz/World

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.
Vizuál

Egy aszfaltpattanás is lehet műtárgy – A Fiat 500 a képzőművészetben

Olaszországban a mobilitást jelentette a nagy tömegek számára – voltak, akik egyenesen úgy fogalmaztak, hogy „ez volt az autó, mely a volán mögé ültette Itáliát”. Magyarországon az első nyugati autóként jelent meg a 60-as évek végén. Hangos volt, pici és a motorja is csak valamivel erősebb, mint egy robogónak, mégis a legtöbb tulajdonos számára feledhetetlen emlékek sora kötődött a mára már kultikus ikonná vált Fiat 500-hoz.
Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

John Zorn zenei víziói

John Zorn frivol módon bánik a zenei formákkal, épp csak addig használva őket, amíg kiszívja a velejüket. A végeredmény azonban nem csak egy életmű, több annál. Egy korszak lenyomata.
Jazz/World lemez

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.
Jazz/World fonó

A Fonó a második helyen a legjobb világzenei kiadók között

A Fonó Budai Zeneház a második helyre került a legjobb világzenei kiadók között. A Womex (World Music Expo) által közzétett listán a Fonó, amelyet korábban soha nem rangsoroltak ilyen magasra, egyedüliként szerepel a teljes kelet-közép-európai lemezpiacról.
Jazz/World interjú

„Zenében lakozó vándorszínház versekből és dalokból”

A carPEDIGnem formációt 2014-ben hozta létre Karap Zoltán, a filozófia doktora, szerkesztő-újságíró és Dézsi Darinka színművész. A duó később kibővült új tagokkal, de az eredeti szándék – „zenében lakozó vándorszínház versekből és dalokból” – máig töretlen. Karap Zoltán és Dézsi Darinka a megismerkedésükről, a versek erejéről és a „kuntriról” is meséltek a Fideliónak. Aki pedig nem éri be az interjúval, meg is hallgathatja őket szombaton, október 17-én a Duna tévén, a 14.30-kor kezdődő Partitúrában, amely most Kisvárdán és a Nyírségben kalandozik.
Jazz/World fonó

Valódi átváltozás – Megjelent a Poklade új lemeze

A Balkántransz című korongon Mohács környékének „őshonos” tamburazenéje szólal meg a magyar együttes előadásában, akiknek neve azt jelenti: 'valódi átváltozás'.