Jazz/World

Színeket hoz a télbe az Antal Gábor Trió zenéje – Videópremier!

2019.11.12. 09:35
Ajánlom
A Fidelión debütál az Ávéd János szaxofonossal kiegészült Antal Gábor Trió új videója, amit a Winter Colors című dalhoz készítettek.

A Winter Colors című dal a trió 2019 októberében megjelent, Storm Dance című lemezén szerepel, melynek címadó dala – és az ahhoz készült videó Pirók Zsófia flamencotáncos közreműködésével – szintén a Fidelión mutatkozott be. Az Antal Gábor (billentyűk) – Szentgallay György (basszusgitár) – Fekecs Ákos (dob) triót a Winter Colors című számban Ávéd János egészíti ki szopránszaxofonon. Antal Gábor billentyűs-zenekarvezető a következőket árulta el szerzeményével kapcsolatban: 

A számot még konzis koromban írtam évekkel ezelőtt. A lemezanyag összeállításakor bukkantam rá a régi kottára, amely a fiókban »porosodott«.

Kíváncsian vittem magammal a próbára, hogy mai tudásunkkal újragondolva mit tudunk kihozni belőle. Sok új hangszerelési ötlet született, és a dallam a szaxofon hangját kívánta. Egyből Ávéd Jánosra gondoltunk, aki nagy örömünkre elfogadta a felkérést". Íme a Winter Colorshoz készült videó, amelyet Fekecs Bence és az Artee Studio készített:

A 2016-ban alakult Antal Gábor Trió-nak 2017 márciusában jelent meg első lemeze Whirl címmel, melyen nyolc saját kompozíció hallható. A lemez anyagával ugyanebben az évben megnyerték a Kolozsváron rendezett Jazz In The Park nemzetközi verseny nagydíját. 2019 október végén  jelent meg a formáció második stúdió albuma, amely a Storm Dance címet kapta. A lemez a Pannónia Stúdióban, az NKA Hangfoglaló Program támogatásával, a Music Fashion kiadó gondozásában jött létre. Tudj meg többet róluk korábbi interjúnkból!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Jazz/World fesztivál

Négy magyar zenekar lép fel az Eurosonic Fesztiválon

A Bluebay Foxes, a Harmed, a Qualitons, valamint Devil's Trade képviseli Magyarországot a napokban zajló Eurosonic Fesztiválon, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és konferenciáján a hollandiai Groningenben.
Jazz/World Rock & Roll

Whitney Houston az egyetlen nő, aki idén bekerül a Rock & Roll Hírességeinek Csarnokába

Az idei új beiktatandók között szerepel még a T. Rex, a Depeche Mode, Notorious B.I.G., a Nine Inch Nails és a The Doobie Brothers is. A Rock & Roll Hírességek Csarnokába azok kerülhetnek be, akik több mint 25 éve adták ki első albumukat.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wolfgang Dauner jazz-zongorista

A német jazz egyik meghatározó „apafigurája” 84 éves volt. Egyaránt alkotott rádiónak, televíziónak, operaháznak, és persze saját jazzegyütteseinek.
Jazz/World ajánló

Melis László emléke előtt tiszteleg a MAO

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a Sörgyári capriccio Pepin bácsija által ihletett darabját is előadja január 18-án a Budapest Music Centerben a Modern Art Orchestra.