Jazz/World

Színház, jazz, klezmer egy fesztiválon

2017.08.24. 13:48
Ajánlom
Szeptember 3-14. között rendezik a Zsidó Kulturális Fesztivált, amely évről évre felvonultatja a zenei és színházi élet nagyságait a város gyönyörű helyszínein: a Dohány utcai Zsinagógában, a Goldmark Teremben, a Hegedüs Gyula utcai, a Bethlen-téri és a Frankel Leo úti Zsinagógában, valamint az Óbudai Társaskörben.

Fellép a Budapest Jazz Orchestra és Joanne Faulkner amerikai jazz-díva, Balázs János zongoraművész, a Sabbathsong Klezmer Band és a 100 tagú cigányzenekar, aztán Koncz Zsuzsa és zenekara, s a Rock and Roll közlegények műsorában Révész Sándor. Megszólalnak Máramaros eltűnt zsidó közösségének népköltészeti emlékei, majd Malek Andrea ötvözi a jazzt a népzenével, s hallhatjuk Seress Rezső dalait Fesztbaum Béla tolmácsolásában, valamint még sok-sok érdekes előadást, koncertet.

A zsidó fesztivál különleges eseménye, amikor a Trio Midnight Szakcsi Lakatos Bélával és Tony Lakatossal a magyar táncdalszerző, Gábor S. Pál örökzöld dalait idézi meg. Gábor S. Pál pszichiáter, aki nemzetközi hírnevet vívott ki a pánikbetegség gyógyításában. Már nem szerez új dalokat, de a régiek közül a legnépszerűbb, a Kovács Kati énekelte, Úgy szeretném meghálálni volt.

Zsidó Kulturális Fesztivál

Zsidó Kulturális Fesztivál

"A hetvenes évek dalai szólalnak meg most – mondja Gábor S. – Akkor úgy gondoltam, hogy olyan dalokat írok amilyeneket más senki. Máshogy nem is szabad a zeneszerzéshez hozzáállni. Azt mondják a dalaimra, hogy örökzöldek. Ezt én úgy szoktam mondani, hogy öregzöldek. Egyszer Szenes Iván a Vidám Színpad műsorába engem is bevett. Mondtam neki, hogy Ivánka ez nem jó, mert én pszichiáter vagyok. Jó színház a Vidám, de tőlem elég idegen. Akkor szólj, ha egy nagyon-nagyon szomorú dal kell. Később fölhívott telefonon, hogy kell egy szomorú dal a Kabos-showba. Akkor írtam ezt:

"Ki nem volt soha még,

úgy szívből szomorú,

nem tudja mi a boldogság.

Kit bánat sosem ért,

ki rosszat alig élt,

jó sorsát az olyan,

mért venné komolyan.

Én voltam odalent

és voltam odafent

és céloztam a kék eget.

És voltam elesett,

én éppúgy mint a többiek.

A gyűlölt napokat,

a kétségbeesést

nem lehet felejteni.

Az emlékeidet

magaddal cipeled,

ha meg is tudtál bocsájtani.

Ki volt már szomorú,

úgy szívből igazán

és átvészelte bánatát.

Az hangosan köszön,

ha szembe jön a boldogság."

A dalt Kabos László nagy sikerrel énekelte, és általában kétszer vagy háromszor meg is kellett ismételnie.

Szakcsi Lakatostól most azt kértem, hogy előadásához nem kell máson meditálnia, mint a cigánysorson. Ha átérzi, akkor el tudja játszani.

Sokan nem tudják, hogy az első csárdást Rosenthal Markusz, vagyis Rózsavölgyi Márk szerezte, s azt sem, hogy Ádler Márton nagyváradi papírkereskedő mindkét fiából nótaköltő lett. Az egyik Sas Náci (négy évig a Tolnai Világlapját is szerkesztette), a másik Ányos Laci. Nem romák voltak, hanem izraeliták. Nagyon szoros a kapcsolat a magyar és a cigány zene között. Csokonai a Dorottyában például így ír:

„Megperdűl egyszerre Izsák száraz fája,

Zengő szerszámokkal kíséri bandája,

Kellemes hangzások a szálát bétőltik,

Az ifjú szíveket örömre felkőltik."

(a második könyv kezdő sorai)

 A Trio Midnight és a Szakcsi Lakatosék zseniális zenészek. Nekem annyira szomorú dalaim vannak, hogy talán a dzsesszesítésre is megfelelnek.

A dzsessz valójában olyan műfaj, amely inkább azokhoz szól, akik az igényes zenét kedvelik.

Ez pedig semmivel sem rosszabb, silányabb, mint az úgynevezett klasszikus zene."

A Gólem Színház előadásait is láthatjuk a zsidó nyári fesztiválon. A színház művészeti vezetője, Borgula András elmondta:

"Két színdarabbal jövünk, de egyik sem új bemutató. Az első, az Anyám mondta, egy német szerző, Marianna Salzmann drámája. A szerző egy nagyon fiatal írónő, aki azonban már rendelkezik egy Kleist-díjjal. A darab pedig egy igazi „báránybőrbe bújtatott farkas”, mert nagyon sokat lehet rajta nevetni, de valójában vérbeli dráma. A történet szerint egy háromgenerációs család, a nagymama, az anyuka és a huszonéves unoka egy légtérben, egy lakásban él.

Mindhárman zsidók, mindhárman máshogy élik meg a zsidóságukat. Van, akinek kultúra, van, akinek identitás, van, akinek egyáltalán semmit sem jelent.

A történet igazából az ő összecsapásuk. Jót veszekedni valójában csak nő és nő tud, miközben majd' megőrülnek, annyira szeretik egymást. Rendkívül érdekes, izgalmas darab, komolyan szembenéz a múlttal. Olyan oldalát mutatja meg a zsidóságnak, amiről inkább hallgatunk.

- Kiket láthatunk benne?

- Én mindig egy-egy szerepre hívom meg a színészeket. Itt Kiss Mari jön Szombathelyről, Kerekes Viki az Örkényből és Huzella Juli, ő a legfiatalabb, aki jelenleg szabadúszó, és a szülés után tért vissza. Ha valaki ismeri ezeket a színészeket, akkor tudja, hogy mindegyikük nagyon magas. Érdekes volt dolgozni három olyan színésznővel, akik lenéztek rám. A másik előadás a Halpern és Johnson, Lionel Goldstein darabja. Ez ősbemutató volt tavaly a Centrál Színházban. Székhelyi József és Trokán Péter játssza a két idősödő úriembert, akik Halpern (Székhelyi József) feleségének  temetésén talákoznak. Johnson úgy mutatkozik be, hogy ő a feleség első szerelme, akivel azóta is tartották a kapcsolatot. Halpern viszont nem tudott arról, hogy feleségének volt egy titkos szerelme, akivel anő eljárt beszélgetni, ebédelni és jó ég tudja, még mit csinálni.

A temetésen csap össze a két világnézet, a két vallás, a két sors, s mindenki a saját sérelmeit, bajait zúdítja a másikra.

A végkimenetel nagyon izgalmas, s remélem, hogy a világ is ilyen végkifejletet fog találni a konfliktusaira. Nagyon szerethető darab."

"Ezekben a hónapokban – mondja Székhelyi József– azzal szembesültem, hogy zsidó művészeti hónapokat élek. Ősszel Houdini szabaduló-művész apukája lehettem, utána jött a Gólem színházban a Halpern gyönyörű szerepe. A Madách Színház Szerelmes Shakespeare-jében én vagyok az öreg velencei zsidó, aztán a Veres 1 Színházban Joao Bethencourt, A new york-i páparablás darabjában Meyer rabbit játszom. Ugyanitt Feff Baron, Szép jó estét, Mr. Green című színdarabjában Pál Tamással dolgozom. Az a gyönyörűséges, hogy ebben a darabban benne van mindaz, amiért ezt a mesterséget űzni érdemes. Hihetetlen erővel és óriási aurával sugarazza, hogy mi tesz minket emberré. Az, hogy szeretni vagyunk képesek, hogy meg tudjuk fogni egymás kezét és át tudjuk segíteni akár a legmegrendítőbb, lelki, szomatikus vagy képzelt szakadékon is. A szeretni tudó ember legyőzhetetlenségéről, a lélek legyőzhetetlenségéről szól. Árad a darabból a humanizmus. A nem szerethető, lökdösődő, olykor rasszizmussal telítődött világban a művészetnek ez az igazi küldetése."

A Dohány utcai Zsinagógában a Budapest Klezmer Band a Budapest Bárral ad közös koncertet.

Farkas Róbert a Zeneakadémián végzett. Karrierjét a 100 tagú Cigányzenekarban kezdte, akikkel már nagyon fiatalon beutazta a világot. Játszott balkáni zenét, autentikus cigányzenét és rockzenét is. Kétezerhétben alapította zenekarát, a Budapest Bárt.

"Nem először állunk egy színpadon – mondja  – A Kongresszusi Központban a Zsüti-esten mind a két zenekar játszott, egy számot pedig közösen adtunk elő. Szerintem onnan jött Fegyának, Jávori Ferencnek az ötlete, hogy milyen jó lenne ha több időt töltenénk együtt a színpadon és közös koncertet adnánk. Nagyon izgulok, mert fantasztikus zenekar és iszonyatos erő van bennük. Nyitott szívvel készülünk. A műsor igazi csemege lesz nemcsak a zenészek, hanem a közönség számára is. A programról konkrétan nem tudok beszámolni, mert már vannak elképzeléseink, de ez még alakulóban van . Szeptember harmadikán játszunk majd. Két-három próbával biztosan nagyon szépen összecsiszolódunk.

- Két profi zenekarról van szó, két külön zenei világgal...

- Így van, de azt gondolom, hogy az igazi muzsika nem stílusok muzsikája. Ha valaki szereti a zenét és muzsikál, akkor érti, érzi és tudja ezt. Ez egy nyelv, amit beszélni kell.

A zene nyelve nagyon gazdag, de azt gondolom, ha az ember igaz lelkülettel és nyitott füllel, szívvel muzsikál, akkor inspirálja azokat is, akikkel együtt zenél.

Én már nagyon várom ezt az inspirációt."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Tölts egy napot Woody Allennel

November 28-án érkezik a hazai mozikba Woody Allen legújabb filmje, az Egy esős nap New Yorkban. Ebből az alkalomból Woody Allen-napot tartanak a Kino Cafe Moziban, a mester utóbbi években készített legjobb filmjeivel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Jazz/World ajánló

"Akusztikusan zenélni a legszebb dolog"- Dresch Mihály és formációi Kolozsváron és a Fonóban

Dresch Mihály 'húros' formációjával november 29-én Kolozsváron, legendás Dresch Quartetjével pedig november 30-án a budapesti Fonóban lép fel. VIDEÓ!
Jazz/World

Novák Péter és az Etnofon újra a Fonóban

A Fonó Budai Zeneházban tartott nagysikerű nyilvános főpróba és a hat állomásos nyári turné után november 16-án 21 órától újra a Fonóban ad koncertet a Novák Péter és az Etnofon zenekar.
Jazz/World videó

Színeket hoz a télbe az Antal Gábor Trió zenéje – Videópremier!

A Fidelión debütál az Ávéd János szaxofonossal kiegészült Antal Gábor Trió új videója, amit a Winter Colors című dalhoz készítettek.
Jazz/World ajánló

Egy egész nap a népzene jegyében – A Halmos Béla Program napja az A38-on

Az NKA Halmos Béla Program egy igazi minifesztivált varázsol november 17-én az A38 Hajó több helyszínére. Izgalmas előadásokkal, szórakoztató gyermekműsorokkal, fantasztikus koncertekkel és az elmaradhatatlan táncházzal várják az érdeklődőket.