Jazz/World

Színházi néptáncest Bartók és a Tánc Világnapjának tiszteletére

2006.04.21. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla kompozíciói, illetve az azok forrásául szolgáló népzenei alkotások adják annak a néptáncestnek a gerincét, amelyre Üzenet - Poruka - Message címmel április 24-én este hét órakor kerül sor a Pécsi Nemzeti Színházban.

Az est keretében a Tanac Néptáncegyüttes, a Nyírség Táncegyüttes, a Válaszút Táncegyüttes, a Galga és Bergics zenekar, valamint Farkas Zoltán (Harangozó-díjas) és Tóth Ildikó néptáncos lép fel. A műsoron a következő Bartók művek és/vagy eredeti gyűjtések hangzanak el különféle megjelenési formákban: Allegro barbaro, Bota (Román népi táncok),Briul (Román népi táncok), 32. duó – Máramarosi tánc (44 hegedűduó), Pe loc (Román népi táncok), Három Csík megyei népdal. A koreográfiák többsége Farkas Zoltán, kisebb része Szávai József munkája.

Magyarországon egyedül a Szávai József vezette, magyar, horvát, bosnyák, vajdasági és szlavóniai fiatalokból álló Tanac Néptáncegyüttes repertoárján vannak nagyobb számban olyan művek, amelyek Bartók által gyűjtött és azokból komponált zenéken alapulnak. Az elgondolás a Jánosi-együttestől ered: megkeresni a Bartók műveiben fellelhető direkt vagy közvetett népzenei utalások, dallamok eredetijét, és azokat úgy előadni, ahogy Bartók gyűjtőútjain találkozhatott velük. Később a Muzsikás együttes – amelynek állandó táncos alkotótársa Farkas Zoltán és Tóth Ildikó – fejlesztette és vitte világhírre ezt a gondolatot: egy koncerten egymás után vagy egymás mellett szólalnak meg az eredeti gyűjtések dallamai népzenei zenekar előadásában és az ezekből született Bartók művek klasszikus zenekaron.

„Biztos, hogy egyszeri lesz az élmény (…). Egyszeri és megismételhetetlen, mint amilyen ő is volt” – olvashatók Szávai József Bartókra utaló szavai az április 24-ei előadás ismertetőjében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.