Jazz/World

Színházi néptáncest Bartók és a Tánc Világnapjának tiszteletére

2006.04.21. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla kompozíciói, illetve az azok forrásául szolgáló népzenei alkotások adják annak a néptáncestnek a gerincét, amelyre Üzenet - Poruka - Message címmel április 24-én este hét órakor kerül sor a Pécsi Nemzeti Színházban.

Az est keretében a Tanac Néptáncegyüttes, a Nyírség Táncegyüttes, a Válaszút Táncegyüttes, a Galga és Bergics zenekar, valamint Farkas Zoltán (Harangozó-díjas) és Tóth Ildikó néptáncos lép fel. A műsoron a következő Bartók művek és/vagy eredeti gyűjtések hangzanak el különféle megjelenési formákban: Allegro barbaro, Bota (Román népi táncok),Briul (Román népi táncok), 32. duó – Máramarosi tánc (44 hegedűduó), Pe loc (Román népi táncok), Három Csík megyei népdal. A koreográfiák többsége Farkas Zoltán, kisebb része Szávai József munkája.

Magyarországon egyedül a Szávai József vezette, magyar, horvát, bosnyák, vajdasági és szlavóniai fiatalokból álló Tanac Néptáncegyüttes repertoárján vannak nagyobb számban olyan művek, amelyek Bartók által gyűjtött és azokból komponált zenéken alapulnak. Az elgondolás a Jánosi-együttestől ered: megkeresni a Bartók műveiben fellelhető direkt vagy közvetett népzenei utalások, dallamok eredetijét, és azokat úgy előadni, ahogy Bartók gyűjtőútjain találkozhatott velük. Később a Muzsikás együttes – amelynek állandó táncos alkotótársa Farkas Zoltán és Tóth Ildikó – fejlesztette és vitte világhírre ezt a gondolatot: egy koncerten egymás után vagy egymás mellett szólalnak meg az eredeti gyűjtések dallamai népzenei zenekar előadásában és az ezekből született Bartók művek klasszikus zenekaron.

„Biztos, hogy egyszeri lesz az élmény (…). Egyszeri és megismételhetetlen, mint amilyen ő is volt” – olvashatók Szávai József Bartókra utaló szavai az április 24-ei előadás ismertetőjében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.