Jazz/World

"Szívükben eresszék el a lábaikat!"

2012.01.31. 16:50
Ajánlom
Ilyen, és ehhez hasonló frappáns gondolatokkal fokozta az est hangulatát Marton László Távolodó, a 2012-es Népzene ünnepének házigazdája. Az immár hagyományos gálakoncerten idén is változatos produkciókat hallhattunk az autentikus népzenéktől kezdve a világzenéig bezárólag. BESZÁMOLÓ

Idén ötödik alkalommal került megrendezésre a népzene ünnepe, melynek kezdetek óta a Művészetek Palotája ad otthont. 2007-ben, Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóján alapított, immáron 5 éves népzene tanszék kezdeményezésére indított rendezvény célja a Bartók és Kodály szellemiségével átitatott népzenei hagyományok ápolása, és az olyan fiatalabb generációhoz tartozó tehetségek bemutatása, akik a népzenéből építkezve gazdagítják a magyar zenei palettát. Az elmúlt években olyan neves zenekarok és előadóművészek szerepeltek már, mint a Sebő együttes, a Muzsikás együttes, a Vujicsics együttes, Sebestyén Márta, Palya Bea, Nikola Parov, Szalóki Ági, a Fonó Zenekar, Berecz András, a Makám, a Csík Zenekar, Dresch Mihály, vagy éppen Borbély Mihály.

Idén elsőként a 35 éves Téka együttestől hallhattunk somogyi és erdélyi népdalcsokrokat. A zenekar az utóbbi évtizedekben meghatározó szerepet tölt be a magyar táncházi életben, nevükhöz fűződik a népművészeti táborok kialakítása, köztük a Téka népművészeti tábor is. Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék, ami most is kiderült, mivel alapvető hangszereik között szerepel a bőrduda és az ütőgardon. Második fellépőként a félig magyar, félig marokkói származású Guessous Majda Máriát hallhattuk, aki 2011-ben megnyerte a Folkbeats tehetségkutató verseny népzenei kategóriájának első helyezését, és még ebben az évben a Junior Prima díjat is népművészet és közművelődés kategóriában. Első lemeze szintén tavaly jelent meg, Szivárványhíd címmel, melyen baglamával (török eredetű pengetős hangszer, más néven saz) kíséri magát, mint ahogy tette ezen az estén is. Különleges hangszertudása, és tiszta, mély érzésekkel teli énekhangja felejthetetlen élményt nyújtott.

A következőkben a nemrégiben alakult Fonott Zene nevű formációval ismerkedhettünk meg. Az együttes célja a magyar népzene és a blues vegyítése, az ének (Enyedi Ágnes), a cimbalom (Balogh Kálmán), a hegedű (Pál István „Szalonna"), a bőgő (Doór Róbert), a brácsa (Kelemen László), és az elektromos gitár (Both Miklós) hangzásának kombinálásával. Az ötlet elméletben zseniális, a gyakorlatban viszont van még mit csiszolni rajta: az elektromos gitár ugyanis sajnos túlságosan is előtérbe került a többi hangszerhez képest. A koncert első felét, a világhírű szabolcsi autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt zárta, akik 2002-ben felkerültek az Európai Világzenei Ranglista (World Music Charts Europe) hetedik helyére, ami más magyar együttesnek azóta sem sikerült. Műsorukat vetítés és a stílushoz illő táncosok színesítették, néhány számból álló műsorukon szerepelt a Csík zenekar átdolgozásában már megismert Quimby-dal is.

Az előadás második részét a világzene kategóriában szintén Folkbeats-nyertes Meszecsinka kezdte. A legeredetibb hangzásokat ebben a zenekarban fedezhettük fel. Már a hangszerelés is csalogatóan hangzik: nagybőgő, akusztikus gitár, zongora, különböző ütőhangszerek, fuvola, ének és némi szintetizátor segítségével szólal meg szavakba nehezen önthető stílusú zenéjük, melyben mindenből van ízlésesen egy kevés. Dallamaik a magyar, a bolgár, és az algér népzenei kultúrából táplálkoznak, szövegeik pedig hat nyelven: magyarul, cigányul, bolgárul, spanyolul, finnül, és angolul hangzanak, azaz a Meszecsinka igazi világzenét játszó együttes, érdemes rájuk odafigyelni.

Ezután Herczku Ágnes és zenekara játszott, akik gyönyörű népdalokkal kápráztattak el bennünket (az énekesnőnek néhány hete jelent meg legújabb lemeze Tüzet viszek címmel, melynek lemezbemutató koncertje február 24-én lesz a Müpa Fesztivál Színházában). Az est tetőpontjának is mondható következő produkcióban, Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Enyedi Ágnes, és Oláh Annamária énekelt közösen egy a capella dalt. A produkcióval kapcsolatban Herczku Ági elmondta, hogy már nagyon régóta szeretnének énekelni Bognár Szilvivel duóban, de egyelőre még szükségük van némi segítségre. Igaz, alighanem senki sem bánta, hogy a duó helyett kvartettet hallott - az énekesnők a profizmusnak egy olyan szintjét képviselik, amit kritizálni nem lehet, és nem is érdemes. A koncert Ferenczi György és a Rackajam műsorával végződött. Ferenczi György 1985-ben country zenészként kezdte pályafutását a Kápa együttesben, játszik hegedűn, gitáron, de az utóbbi időben főleg szájharmonika tudásáról szerezhetett tudomást a közönség. Zenéjükben erőteljesen kidomborodik a blues hatás, ami az egyik számban közreműködő Both Miklós gitárjátékával csak fokozódott.

Az eddigi évek koncertjeivel összevetve, nagyon színvonalas és változatos műsort hallhatunk idén is. Néhány technikai malőrt leszámítva mindössze azt sajnálhattuk, hogy az előző évekhez képest sokkal kevesebb érdeklődője volt a rendezvénynek (a második és harmadik emelet üresen állt, a földszint és az első emelet, pedig alig félig telt meg). De akik ott voltak, ünnepeltek, és minden bizonnyal ünnepelni fognak jövőre is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Megjelent a Zűrös Banda 2021 című új lemeze

A Zűrös második lemeze a 2021 címet viseli, egy nehéz évben született, de tele alkotó energiákkal és saját számokkal! A zenekar talán nem is fejezhette volna be jobbkor az albumot, hiszen itt a nyitás: a lemezbemutatóra már élőben, közönség előtt kerül sor a Fonó nagytermében június 4-én.
Jazz/World hír

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Jazz/World ajánló

Kocsmazene magyarul – ezért könnyű beleszeretni az Aurevoir.-ba

Ma már egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, de még ebben a sokszínű felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető stílusok. Az Aurevoir. rengeteg forrásból táplálkozó zenéje ethno-beat névre hallgat, és alig pár év alatt hódította meg a hazai klubszínpadokat. Népzene és angolszász beat-folk, lélekig hatoló mélységek és őrült elszállás: mutatjuk, miért ne hagyjátok ki a zenekar május 16-i ingyenes online koncertjét!
Jazz/World hír

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.
Jazz/World interjú

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.