Jazz/World

„Szívünk megremeg” – Megjelent Pátkai Rozina új videóklipje

Klippremier
2021.12.28. 17:05
Ajánlom
Vers, zene és jelnyelv olvad egybe Pátkai Rozina legújabb videóklipjében, amelyhez Pilinszky János Halak a hálóban című költeményét vették alapul az alkotók. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

„Újabban sokat gondolkodom azon, hogyan működnek a számomra érdekes dalszöveg-videók – azaz lyrics-videok” – meséli Pátkai Rozina az új videoklipről. „Eredeti funkciójuk szerint talán először a karaoke-bulik alapkellékei lehettek ezek, hogy könnyedén elénekelhessük kedvenc dalainkat a zenei kíséretre. Aztán ahogy egyre komplexebbé váltak, külön animációs műfaj születhetett, amely ma már lassan egyenértékű a videoklip műfajával. De mégis, a felirat azok számára elengedhetetlen, akik kizárólag látják, de nem hallják az énekelt szöveget.”

Rozina alapgondolata, hogy a kép és a zene feliratozása nemcsak izgalmas animált grafikai elem, hanem olyan szükségszerűség, amely sokak számára az egyetlen lehetőség a hangzó szöveg befogadására.

Itt jön a képbe a jelnyelv, amelynek használata szintén szükségszerű a hallássérültek valósidejű kommunikációjában: a szöveges feliratozással szemben azonnal tolmácsolható, fordítható.

Pátkai Rozina

Pátkai Rozina (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

„A zene és jelnyelv kategórián sokszor meglepődnek az emberek” – mondta el Kompán Julianna jelnyelvi tolmács, akinek segítségével a videóklip elkészülhetett. „Pedig a hallássérült fiatalok között is van olyan, aki kifejezetten szeret koncertre vagy bulizni járni, hiszen a zene rezgését a testében is érezheti. Teljesen más az ő zeneérzékelésük, mint amit mi a fülünkkel hallunk.”

A képfelvételeket Székács Dániel és Molnár Viktor készítette. Az alkotók elmondása szerint Julianna művészi érzékenysége és elmélyültsége elképesztően erős inspiráció és energia volt mindenki számára.

„A jelnyelv vizualitása egészen művészi és zenei tud lenni”

– folytatja Julianna. „Ha csak megnézünk két embert, akik jelnyelven beszélgetnek, sokmindent megfigyelhetünk a kommunikációban. Az intenzitást, az érzelmeket, a témához való hozzáállásukat, a jelek nagyságát vagy hogy hogyan használják a jeleket. Szinte mintha táncolnának az ujjaik. A jelnyelvre való fordítás specialitását most az adta, hogy csak a kezek voltak láthatóak. A jelnyelv többi része – a kezek térben való elhelyezkedése, a mimika és a szájkép – itt nem látszik. Csak a kezek vannak. Izgalmas. Van olyan jel, amit úgy kellett alakítani, hogy elegendő legyen a kezekből értelmezni.”

A teljes Pilinszky-lemez Tilos csillagon címmel 2021. november 27-én jelent meg kiemelkedő kritikai fogadtatással. Ahogy a többi darab, úgy a Halak a hálóban társszerzői is Ávéd János szaxofonos-zeneszerző, Dóczi Bence elektronikus zenész és Fenyvesi Márton gitáros, hangmérnök. Rozina a lemez további közreműködőivel – Horváth Kristóf „Színész Bobbal” és Döbrösi LaurávalJuhász Anna irodalmár felkérésére egész estés irodalmi estet állított össze, amelyen Juhász Anna narrációival is közreműködik.

Az új videóklip itt tekinthető meg:

A Tilos csillagon lemez meghallgatható Spotify-on és az Apple Music felületén.

Pátkai Rozina honlapja itt érhető el.

Fejléckép: Pátkai Rozina (fotó: Szombat Éva)

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – Pilinszky János születésnapjára

Kapcsolódó

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – Pilinszky János születésnapjára

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A fiatalok útkereséséről szól a Bolyki Tamás Quartet első lemeze

A GPS című album személyes értékek és élmények gyűjteménye. A lemez borítóját mesterséges intelligencia készítette, a megadott „hívószavak” alapján.
Jazz/World ajánló

Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.