Jazz/World

„Szívünk megremeg” – Megjelent Pátkai Rozina új videóklipje

Klippremier
2021.12.28. 17:05
Ajánlom
Vers, zene és jelnyelv olvad egybe Pátkai Rozina legújabb videóklipjében, amelyhez Pilinszky János Halak a hálóban című költeményét vették alapul az alkotók. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

„Újabban sokat gondolkodom azon, hogyan működnek a számomra érdekes dalszöveg-videók – azaz lyrics-videok” – meséli Pátkai Rozina az új videoklipről. „Eredeti funkciójuk szerint talán először a karaoke-bulik alapkellékei lehettek ezek, hogy könnyedén elénekelhessük kedvenc dalainkat a zenei kíséretre. Aztán ahogy egyre komplexebbé váltak, külön animációs műfaj születhetett, amely ma már lassan egyenértékű a videoklip műfajával. De mégis, a felirat azok számára elengedhetetlen, akik kizárólag látják, de nem hallják az énekelt szöveget.”

Rozina alapgondolata, hogy a kép és a zene feliratozása nemcsak izgalmas animált grafikai elem, hanem olyan szükségszerűség, amely sokak számára az egyetlen lehetőség a hangzó szöveg befogadására.

Itt jön a képbe a jelnyelv, amelynek használata szintén szükségszerű a hallássérültek valósidejű kommunikációjában: a szöveges feliratozással szemben azonnal tolmácsolható, fordítható.

Pátkai Rozina

Pátkai Rozina (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

„A zene és jelnyelv kategórián sokszor meglepődnek az emberek” – mondta el Kompán Julianna jelnyelvi tolmács, akinek segítségével a videóklip elkészülhetett. „Pedig a hallássérült fiatalok között is van olyan, aki kifejezetten szeret koncertre vagy bulizni járni, hiszen a zene rezgését a testében is érezheti. Teljesen más az ő zeneérzékelésük, mint amit mi a fülünkkel hallunk.”

A képfelvételeket Székács Dániel és Molnár Viktor készítette. Az alkotók elmondása szerint Julianna művészi érzékenysége és elmélyültsége elképesztően erős inspiráció és energia volt mindenki számára.

„A jelnyelv vizualitása egészen művészi és zenei tud lenni”

– folytatja Julianna. „Ha csak megnézünk két embert, akik jelnyelven beszélgetnek, sokmindent megfigyelhetünk a kommunikációban. Az intenzitást, az érzelmeket, a témához való hozzáállásukat, a jelek nagyságát vagy hogy hogyan használják a jeleket. Szinte mintha táncolnának az ujjaik. A jelnyelvre való fordítás specialitását most az adta, hogy csak a kezek voltak láthatóak. A jelnyelv többi része – a kezek térben való elhelyezkedése, a mimika és a szájkép – itt nem látszik. Csak a kezek vannak. Izgalmas. Van olyan jel, amit úgy kellett alakítani, hogy elegendő legyen a kezekből értelmezni.”

A teljes Pilinszky-lemez Tilos csillagon címmel 2021. november 27-én jelent meg kiemelkedő kritikai fogadtatással. Ahogy a többi darab, úgy a Halak a hálóban társszerzői is Ávéd János szaxofonos-zeneszerző, Dóczi Bence elektronikus zenész és Fenyvesi Márton gitáros, hangmérnök. Rozina a lemez további közreműködőivel – Horváth Kristóf „Színész Bobbal” és Döbrösi LaurávalJuhász Anna irodalmár felkérésére egész estés irodalmi estet állított össze, amelyen Juhász Anna narrációival is közreműködik.

Az új videóklip itt tekinthető meg:

A Tilos csillagon lemez meghallgatható Spotify-on és az Apple Music felületén.

Pátkai Rozina honlapja itt érhető el.

Fejléckép: Pátkai Rozina (fotó: Szombat Éva)

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – Pilinszky János születésnapjára

Kapcsolódó

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – Pilinszky János születésnapjára

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?