Jazz/World

„Szívünk megremeg” – Megjelent Pátkai Rozina új videóklipje

Klippremier
2021.12.28. 17:05
Ajánlom
Vers, zene és jelnyelv olvad egybe Pátkai Rozina legújabb videóklipjében, amelyhez Pilinszky János Halak a hálóban című költeményét vették alapul az alkotók. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

„Újabban sokat gondolkodom azon, hogyan működnek a számomra érdekes dalszöveg-videók – azaz lyrics-videok” – meséli Pátkai Rozina az új videoklipről. „Eredeti funkciójuk szerint talán először a karaoke-bulik alapkellékei lehettek ezek, hogy könnyedén elénekelhessük kedvenc dalainkat a zenei kíséretre. Aztán ahogy egyre komplexebbé váltak, külön animációs műfaj születhetett, amely ma már lassan egyenértékű a videoklip műfajával. De mégis, a felirat azok számára elengedhetetlen, akik kizárólag látják, de nem hallják az énekelt szöveget.”

Rozina alapgondolata, hogy a kép és a zene feliratozása nemcsak izgalmas animált grafikai elem, hanem olyan szükségszerűség, amely sokak számára az egyetlen lehetőség a hangzó szöveg befogadására.

Itt jön a képbe a jelnyelv, amelynek használata szintén szükségszerű a hallássérültek valósidejű kommunikációjában: a szöveges feliratozással szemben azonnal tolmácsolható, fordítható.

Pátkai Rozina

Pátkai Rozina (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

„A zene és jelnyelv kategórián sokszor meglepődnek az emberek” – mondta el Kompán Julianna jelnyelvi tolmács, akinek segítségével a videóklip elkészülhetett. „Pedig a hallássérült fiatalok között is van olyan, aki kifejezetten szeret koncertre vagy bulizni járni, hiszen a zene rezgését a testében is érezheti. Teljesen más az ő zeneérzékelésük, mint amit mi a fülünkkel hallunk.”

A képfelvételeket Székács Dániel és Molnár Viktor készítette. Az alkotók elmondása szerint Julianna művészi érzékenysége és elmélyültsége elképesztően erős inspiráció és energia volt mindenki számára.

„A jelnyelv vizualitása egészen művészi és zenei tud lenni”

– folytatja Julianna. „Ha csak megnézünk két embert, akik jelnyelven beszélgetnek, sokmindent megfigyelhetünk a kommunikációban. Az intenzitást, az érzelmeket, a témához való hozzáállásukat, a jelek nagyságát vagy hogy hogyan használják a jeleket. Szinte mintha táncolnának az ujjaik. A jelnyelvre való fordítás specialitását most az adta, hogy csak a kezek voltak láthatóak. A jelnyelv többi része – a kezek térben való elhelyezkedése, a mimika és a szájkép – itt nem látszik. Csak a kezek vannak. Izgalmas. Van olyan jel, amit úgy kellett alakítani, hogy elegendő legyen a kezekből értelmezni.”

A teljes Pilinszky-lemez Tilos csillagon címmel 2021. november 27-én jelent meg kiemelkedő kritikai fogadtatással. Ahogy a többi darab, úgy a Halak a hálóban társszerzői is Ávéd János szaxofonos-zeneszerző, Dóczi Bence elektronikus zenész és Fenyvesi Márton gitáros, hangmérnök. Rozina a lemez további közreműködőivel – Horváth Kristóf „Színész Bobbal” és Döbrösi LaurávalJuhász Anna irodalmár felkérésére egész estés irodalmi estet állított össze, amelyen Juhász Anna narrációival is közreműködik.

Az új videóklip itt tekinthető meg:

A Tilos csillagon lemez meghallgatható Spotify-on és az Apple Music felületén.

Pátkai Rozina honlapja itt érhető el.

Fejléckép: Pátkai Rozina (fotó: Szombat Éva)

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

Kapcsolódó

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ha nem tudod eldönteni, melyik koncertre menj szombat este, duplázz!

Két koncerttel is várja az érdeklődőket január 29-én, szombaton a Fonó. Borbély Mihály legújabb formációja mellett ugyanis színpadra lép majd a legújabb lemezén Kelet és Nyugat hangzásvilágát ötvöző Czirják Csaba Quintet is.
Jazz/World Film

Néhány napig újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjéről készült filmet vetítik minden este január 27. és február 1. között, a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza a koncert és a kor hangulatát.
Jazz/World ajánló

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.