Jazz/World

Szögesdrót gyermek

2005.08.28. 00:00
Ajánlom
„Mivel nagyszüleim közül hárman nem élték túl a holocaustot, még szüleim sem ismerték őket, régóta foglalkoztat ez a kérdés, és keresem rá a választ, amit nyilván sohasem kaphatok meg. De tudtam, hogy ezzel egyszer szembe kell néznem, a magam módján. Ez a bizonyos szembenézés 2004 áprilisában történt meg, amikor a magyar állandó kiállítás megnyitóján Auschwitzban jártam….”

„… A megnyitón többek között édesapám mondott beszédet a birkenaui magyar emlékmű előtt, és elmondta, hogy amikor édesanyját elhurcolták 1944-ben, őt egy szekrénybe bújtatva rejtették el, így menekült meg. Két éves volt ekkor. Nekem három gyermekem van, a legkisebb éppen két éves volt tavaly… Majd a tábor végigtekintése után, hazafelé tartva, szinte transzállapotban született meg a „Szögesdrót gyermek”. Mire Budapestre értünk, a mű gyakorlatilag kész volt, már csak kottába kellett foglalni” – írja művéről a szerző, Hárs Viktor.

Hárs Viktor 1966. augusztus 22-én született Budapesten. 15 évesen kezdett bőgőzni és basszusgitározni. Játszott szinte valamennyi ismert magyar jazz-zenésszel, valamint számos külföldi muzsikussal; hazai fesztiválok mellett számos külföldi városban is fellépett. 1997-ben készítette első önálló szerzői anyagát műsoros kazetta formájában, Yellow címmel. 1998-ban jelent meg első CD-je, a Contacts and Conflicts. 1999 óta a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. 2003-ban Artisjus-díjat kapott.

Jelenleg a Babos Project Special, a Horgas Eszter Class and Jazz Band, valamint a Budapest Jazz Orchestra tagja, ahol hangszerel és zenét is szerez. A zenekarra írta első big band darabját 2004-ben, Szögesdrót gyermek címmel, amelyből 2005-ben lemez készült. A közel ötven perces, öt tételes darabban a zenén kívül prózai részletek is elhangzanak: egy gyermekhang olvas részleteket a szerző túlélő nagymamája naplójából, amelyben dachaui elhurcolásának történetét írja le.

(A darab előadása a VIII. Zsidó Nyári Fesztivál keretében tekinthető meg 2005. augusztus 30-án, este hét órától az Uránia Nemzeti Filmszínházban.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.