Jazz/World

Szögesdrót gyermek

2005.08.28. 00:00
Ajánlom
„Mivel nagyszüleim közül hárman nem élték túl a holocaustot, még szüleim sem ismerték őket, régóta foglalkoztat ez a kérdés, és keresem rá a választ, amit nyilván sohasem kaphatok meg. De tudtam, hogy ezzel egyszer szembe kell néznem, a magam módján. Ez a bizonyos szembenézés 2004 áprilisában történt meg, amikor a magyar állandó kiállítás megnyitóján Auschwitzban jártam….”

„… A megnyitón többek között édesapám mondott beszédet a birkenaui magyar emlékmű előtt, és elmondta, hogy amikor édesanyját elhurcolták 1944-ben, őt egy szekrénybe bújtatva rejtették el, így menekült meg. Két éves volt ekkor. Nekem három gyermekem van, a legkisebb éppen két éves volt tavaly… Majd a tábor végigtekintése után, hazafelé tartva, szinte transzállapotban született meg a „Szögesdrót gyermek”. Mire Budapestre értünk, a mű gyakorlatilag kész volt, már csak kottába kellett foglalni” – írja művéről a szerző, Hárs Viktor.

Hárs Viktor 1966. augusztus 22-én született Budapesten. 15 évesen kezdett bőgőzni és basszusgitározni. Játszott szinte valamennyi ismert magyar jazz-zenésszel, valamint számos külföldi muzsikussal; hazai fesztiválok mellett számos külföldi városban is fellépett. 1997-ben készítette első önálló szerzői anyagát műsoros kazetta formájában, Yellow címmel. 1998-ban jelent meg első CD-je, a Contacts and Conflicts. 1999 óta a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. 2003-ban Artisjus-díjat kapott.

Jelenleg a Babos Project Special, a Horgas Eszter Class and Jazz Band, valamint a Budapest Jazz Orchestra tagja, ahol hangszerel és zenét is szerez. A zenekarra írta első big band darabját 2004-ben, Szögesdrót gyermek címmel, amelyből 2005-ben lemez készült. A közel ötven perces, öt tételes darabban a zenén kívül prózai részletek is elhangzanak: egy gyermekhang olvas részleteket a szerző túlélő nagymamája naplójából, amelyben dachaui elhurcolásának történetét írja le.

(A darab előadása a VIII. Zsidó Nyári Fesztivál keretében tekinthető meg 2005. augusztus 30-án, este hét órától az Uránia Nemzeti Filmszínházban.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A Dunán ringatózva mutatja be új lemezét Cséry Zoltán

A zongoraművész - zeneszerző november 24-én az A38 Kiállítótérben mutatkozik be első önálló, szólózongorás nagylemezével, a Life Is A Playground című chillout, ambient albummal.
Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.
Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.