Jazz/World

Szögesdrót gyermek

2005.08.28. 00:00
Ajánlom
„Mivel nagyszüleim közül hárman nem élték túl a holocaustot, még szüleim sem ismerték őket, régóta foglalkoztat ez a kérdés, és keresem rá a választ, amit nyilván sohasem kaphatok meg. De tudtam, hogy ezzel egyszer szembe kell néznem, a magam módján. Ez a bizonyos szembenézés 2004 áprilisában történt meg, amikor a magyar állandó kiállítás megnyitóján Auschwitzban jártam….”

„… A megnyitón többek között édesapám mondott beszédet a birkenaui magyar emlékmű előtt, és elmondta, hogy amikor édesanyját elhurcolták 1944-ben, őt egy szekrénybe bújtatva rejtették el, így menekült meg. Két éves volt ekkor. Nekem három gyermekem van, a legkisebb éppen két éves volt tavaly… Majd a tábor végigtekintése után, hazafelé tartva, szinte transzállapotban született meg a „Szögesdrót gyermek”. Mire Budapestre értünk, a mű gyakorlatilag kész volt, már csak kottába kellett foglalni” – írja művéről a szerző, Hárs Viktor.

Hárs Viktor 1966. augusztus 22-én született Budapesten. 15 évesen kezdett bőgőzni és basszusgitározni. Játszott szinte valamennyi ismert magyar jazz-zenésszel, valamint számos külföldi muzsikussal; hazai fesztiválok mellett számos külföldi városban is fellépett. 1997-ben készítette első önálló szerzői anyagát műsoros kazetta formájában, Yellow címmel. 1998-ban jelent meg első CD-je, a Contacts and Conflicts. 1999 óta a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. 2003-ban Artisjus-díjat kapott.

Jelenleg a Babos Project Special, a Horgas Eszter Class and Jazz Band, valamint a Budapest Jazz Orchestra tagja, ahol hangszerel és zenét is szerez. A zenekarra írta első big band darabját 2004-ben, Szögesdrót gyermek címmel, amelyből 2005-ben lemez készült. A közel ötven perces, öt tételes darabban a zenén kívül prózai részletek is elhangzanak: egy gyermekhang olvas részleteket a szerző túlélő nagymamája naplójából, amelyben dachaui elhurcolásának történetét írja le.

(A darab előadása a VIII. Zsidó Nyári Fesztivál keretében tekinthető meg 2005. augusztus 30-án, este hét órától az Uránia Nemzeti Filmszínházban.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.