Jazz/World

Szőke Nikoletta a New York-i IAJE konferencián

2006.01.24. 00:00
Ajánlom
Az IAJE (International Association for Jazz Education), azaz a Jazz Oktatás Nemzetközi Szervezete immár harmincharmadik alkalommal rendezte meg konferenciáját New Yorkban, 2006. január 11. és 14. között.

A negyven országból több mint nyolcezer tagot számláló, amerikai székhelyű IAJE a Jazz egyedülálló és vezető szervezete, amelynek idei konferenciáján hazánkat Szőke Nikoletta jazz énekes- előadóművész képvilselte.

A konferencia azért is örvend ilyen széles körben nagy érdeklődésnek, mert számos jelentős programján a nemzetközi jazzvilág zenészei, tanárai és a szakma egyéb képviselői, összesen több mint hétezer érdeklődő vesz részt. A konferencia mellett minden alkalommal egy nagyszabású kiállítás is része a rendezvénynek, ahol a szakirányú képzést nyújtó oktatási intézmények mellett hangszerkészítők, fesztiválok, management irodák, lemezkiadók mutatkozhatnak be. Mindemellett nívós zenei programok szórakoztatják a közönséget különböző helyszíneken – pl.: a Hilton New York-ban, a Sheraton New York Hotel & Towers Hotelekben, illetve idén Lincoln Center jazz klubjában.

Különösen nagy büszkeség lehet számunkra, hogy idén hazánkat a tavalyi montreux-i Jazz Énekverseny győztese, Szőke Nikoletta képviselte, aki több koncertet is adott a felsorolt helyszíneken. Zenekarának tagjai a montreux-i gitárverseny (Gilad Hekselman, Israel) és zongoraverseny (Harold Lopez-Nussa) győztesei, valamint egy amerikai ritmusszekció (Geoff Newman/bőgő, Anthony Pinciotti/dobok) voltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World videó

Imádjuk a mongol torokénekes és kislánya duettjét!

Nem pusztán bájos felvétel, hanem igazi, eredeti zenei élmény Batzorig Vaanchigot és kislányát hallgatni. Videó.