Jazz/World

Szőke Nikoletta: „Ez egy érzelmileg intenzív időszak”

Művészi szabadság
2020.04.05. 10:25
Ajánlom
Három hete még stúdióban volt, klipet forgatott, az egész nyara be volt táblázva. Szőke Nikoletta érzelmileg intenzív időszakot él meg, aminek a hatására új dalok vannak születőben, de a kényszerű otthonmaradásban a régiekre is marad ideje. Interjú.

Új sorozatunkban a koronavírus-járvány miatt otthon rekedt művészeket kérdezzük arról, mivel telik a rájuk szakadt szabadidő, hogyan bírják a bezártságot és mit tanácsolnak a következő hetekre.

Mivel töltöd most az idődet?

Négyen vagyunk a férjemmel (Barcza-Horváth József nagybőgős, basszusgitáros) és a két gyermekünkkel, Biankával és Milánnal, szóval leginkább a háziasszonyi teendőkről szólnak a mindennapjaim. Nem unalmas, mivel a napi főzés mellé többször még délutáni sütést is beiktatok, és a házimunka mellett a digitális tanulásban is segíteni kell a gyerekeknek, hiszen Bianka 11 éves, Milán 9, mellettük még ott kell ülni.

Mivel még így is marad idő, most kezdtünk el azokon a fiókban lévő dalaimon dolgozni, amikre eddig nem volt idő.

Az utóbbi egy-két évben a jazz standardektől fokozatosan elmozdultam a magyar nyelvű saját dalok felé, lassan egy komplett albumnyi dal született már. Három hete még stúdióban voltunk, dolgoztunk, klippet forgattunk az új számomhoz, a Pristhina Jazz Weeken képviseltük Magyarországot, az egész tavaszunk, nyarunk be volt táblázva. Majd pár napra rá bezártak az iskolák, lemondták az összes hazai és külföldi koncertet, felfordult körülöttünk a világ.

Ez egy érzelmileg intenzív időszak, sok minden kavarog bennem, ennek hatására új dalok vannak születőben.

Nagyon személyes és intenzív kommunikációt folytattam eddig is a közösségi médiában, több epizód készült korábban a lakásunkban a Kanapé Session-ből, ahol a férjem kíséretében egy-egy dalt énekeltem, most újabb részeket is készítünk, ez most az útja, hogy tartsuk a zenei kapcsolatot a közönségünkkel.

Szőke Nikoletta - Barcza Horváth József : Új esély

Írtam a napokban egy új dalt, amit József Barcza Horváth Józsim felzongorázott és készített hozzá egy villám-hangszerelést. A legőszintébb érzéseimről szól a szöveg, és minden nehézség ellenére hiszek abban, hogy minden jó lesz, és ez az egész egy "új esély". Itthon készítettük, így tudtuk ezt most kivitelezni. Fogadjátok szeretettel.❤️

Posted by Szőke Nikoletta on Friday, March 27, 2020

 

Hogyan fogadtad a kényszerleállást? Hogyan éled meg a bezártságot?

Az első napokban kifejezetten élveztem a pihenést. Szükségem volt a töltekezésre és arra, hogy ne csörögjön állandóan az ébresztő és a beállított emlékeztetők a feladataim előtt. Érdekes, hiába nem megyünk ki a lakásból és viszonylag egyformán telnek a napok, mégis valahogy megéreztem a hétköznap és a hétvége közötti különbséget, és számomra a kilencedik napi bezártság - ami vasárnapra esett - volt a mélypont. Végeláthatatlannak tűnt.

Ettől függetlenül jól viseljük a bezártságot, jól érezzük magunkat együtt az otthonunkban, talán a legnehezebb az, hogy nem találkozhatunk a közeli családtagjainkkal.

Mi egyébként nagyon szoros, napi kapcsolatban vagyunk a szüleinkkel, a testvérem családjával, folyamatosan találkozunk, együtt töltünk minden hétvégét, ünnepet, most a kislányom születésnapján is csak négyen voltunk, ami nagyon szokatlan volt.

Mit tanácsolsz az elkövetkező hetekre?

Próbálom meglátni a helyzet jó oldalát. Szerintem könnyebb, ha úgy tekintjük, hogy ez egy megpihenés, ami után újult erővel tudjuk folytatni a dolgunkat. Most lehet feldolgozni az elmúlt idők eseményeit, bepótolni az elhalasztott feladatokat.

Ki lehet próbálni új dolgokat, új hobbikat, még jobban megismerni önmagunkat. Mérlegelni, hogy mik és kik fontosak igazán a számunkra, és azzal az értékrenddel, feltöltődve újrakezdeni.

 

A sorozat többi része ide kattintva érhető el!

Fejléckép: Szőke Nikoletta (fotó: Bolfert Richárd)

 

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Kapcsolódó

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World ajánló

Világsztárokat hoz el tavasszal a Jazzfest Budapest

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani – csak néhány név azok közül a nemzetközi sztárok közül, akik Magyarországra érkeznek április 26. és május 17. között.
Jazz/World ajánló

Női vonások – pénteken a hölgyeké a színpad a Fonóban

Március 10-én a népzene emblematikus női előadói teremtenek táncos hangulatot a Fonó Budai Zeneházban: a Női vonások című műsorban fellép többek között a Fehérnépek Társulat és a Triolina Folk. A koncertek mellett táncházzal is várják a közönséget.
Jazz/World ajánló

Zenei kísérletek, kortárs útkeresések a Fonóban

Csütörtökönként új zenei kísérletekkel telik meg a Fonó: a fellépők között vannak fiatal alkotók, új formációk és olyan zenészek is, akiket már régóta ismerünk és szeretünk, de most más arcukat mutatják.
Jazz/World gyász

Elhunyt Wayne Shorter szaxofonos

A világhírű amerikai jazz-zeneszerző nyolcvankilenc éves korában hunyt el – írja a New York Times. A zenész halálhírét sajtósa erősítette meg a lapnak. Halálnak okáról egyelőre semmit nem tudni.