Jazz/World

Született énekesnő

2011.05.13. 10:00
Ajánlom
A Jazztavasz második estje a Szőke Nikoletta Quartet lényegében tökéletes koncertjét prezentálta, amikor is Lakatos Tony volt a hab a tortán. KRITIKA(?)

A „kritika" szó már önmagában sem jelent jót, pedig jelen rovatba azt szokás írni. Bocsánat, de ezt most nem tartom helyénvalónak, több okból: a saját jazz-kvartettje élén fellépő művésznő féléve adott életet második gyermekének, ebből adódóan kilenchónapnyi kihagyás után láthattuk-hallhattuk újra, aznap este ünnepelte a születésnapját, továbbá szerényebb képességű énekesnőket sem elegáns dolog „kritizálni" (mert nők, és mert énekelnek), nem hogy olyat, mint Szőke Niki, akinek a képességei egyáltalán nem szerények...

Ha a fent jelzett körülményekhez még hozzávesszük azt is, hogy Niki egy olyan zenekar frontembere, melynek minden egyes tagja - azaz Lakatos Róbert (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő, basszusgitár) és Mohay András (dobok) - anyanyelvi szinten tudja a mainstream jazzt, nincs is több mondandó. Ennyiből is egyértelműen kikövetkeztethető, hogy profi, perfekt, hibátlan jazzprodukcióban volt részünk a Jazztavasz című program részeként rendezett koncerten, a Müpa Fesztiválszínház-termében.

A nagyon szkeptikusak még előállhatnának azzal a bennfentes, „bizalmas információval", hogy jó, de az énekesnő a remek jazzformáció nagybőgősének a felesége, és hogy így könnyű, de nem lenne igazuk. Tudniillik a feleség egy kedves nő, és ez egy intim zenei műfaj vonatkozásában csöppet sem mellékes körülmény. Ugyanis a kedvesség hallható, zenei élménnyé képes átlényegülni, és öntudatlanul is valódi érzelmeket ébreszt a hallgatóságban. Nem mellesleg, Niki esetében született tehetség nyomán bontakoznak ki az érzelmek.

S még ezek után is fokozható a visszhang pozitív hangvétele. A Szőke Nikoletta Kvartett vendégművésze volt aznap este Tony Lakatos. A hazai jazzben járatosabb olvasóknak ezek után - gondolom - nincs kérdése; vagyis csupán a kevésbé járatosak kedvéért folytatódik a cikk. Tóni a leghíresebb élő magyar jazzmuzsikus. Olyan szaxofonos, akinek a tudása például a néhai fenomén, Michael Breckerhez mérhető. Ennek eredményeként a hallgatónak az a benyomása, hogy mindent tud, amit ezzel a hangszerrel meg lehet csinálni. Egyes vájt fülűeknek lehet olyan érzete, hogy játékának, improvizációinak egy része nagyon rutinos beidegződéseket is tartalmaz, de akkor is lehengerlő, atompontos és stílusos, amit Tóni tud. (Vagyis a vájt fülűek gondolhatnak, amit akarnak) Ez a szaxofonozás nem csekély mértékben emelte meg az amúgy is kiváló kondíciókkal kiállított produkció színvonalát.

A főszereplőt illetően nincs sok csodálkoznivaló azon, hogy Niki (még mindig huszonévesen) nemzetközi sikerek egész sorával büszkélkedhet. A jazznek ezt a - talán már klasszikusnak mondható - irányzatát ma már kevesen művelik komoly, érzékeny, kreatív hozzáállással. Nem könnyű híres külföldi példákat sem találni, miáltal logikusnak tűnik, hogy Niki volt az első magyar jazzénekesnő, akit New Yorki koncertekre is meghívtak. Talán Diana Krallt említhetnénk, aki még mer manapság is elegánsan könnyed (bár kissé frivol) mainstream jazzt énekelni, sztenderdeket felújítani, régi dalokat saját egyéniségére formálni. Niki repertoárjának is része néhány klasszikusnak mondható szvingelő dal, és ő is vállalja, hogy a személyiségébe oldva énekelje ezeket. Viszont szinte semmiben sem marad el az említett dalok körétől és színvonalától az a jó néhány új szerzemény, mely főleg Barcza Horváth József, Lakatos Róbert, és az igen tehetséges fiatal zongorista, Rozsnyói Péter stílusérzékét, alkotói vénáját dicsérik.

A dal ereje egyébként szinte mindig az énekes által mutatkozik meg. S bár a zenének létezik egy olyan szegmense is mely az alkotók-előadók szándékától függetlenül működik és hat, okkal feltételezhetjük, hogy Szőke Nikoletta azon ritka énekesnők egyike, aki a zene „kezelhetetlen" lényegét is tiszteletben tartja. Nem uralkodik rajta, nem akarja kisajátítani az érzelmi állapotot, ami a dal mélyén a lényeg, hanem saját személyével hitelesítve közvetíti azt. Hogy lehet-e ezt tanulni, vagy ehhez születni kell, ki-ki eldöntheti magában, mielőtt kritizálni merészelné az énekesnőt...

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.