Jazz/World

Született énekesnő

2011.05.13. 10:00
Ajánlom
A Jazztavasz második estje a Szőke Nikoletta Quartet lényegében tökéletes koncertjét prezentálta, amikor is Lakatos Tony volt a hab a tortán. KRITIKA(?)

A „kritika" szó már önmagában sem jelent jót, pedig jelen rovatba azt szokás írni. Bocsánat, de ezt most nem tartom helyénvalónak, több okból: a saját jazz-kvartettje élén fellépő művésznő féléve adott életet második gyermekének, ebből adódóan kilenchónapnyi kihagyás után láthattuk-hallhattuk újra, aznap este ünnepelte a születésnapját, továbbá szerényebb képességű énekesnőket sem elegáns dolog „kritizálni" (mert nők, és mert énekelnek), nem hogy olyat, mint Szőke Niki, akinek a képességei egyáltalán nem szerények...

Ha a fent jelzett körülményekhez még hozzávesszük azt is, hogy Niki egy olyan zenekar frontembere, melynek minden egyes tagja - azaz Lakatos Róbert (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő, basszusgitár) és Mohay András (dobok) - anyanyelvi szinten tudja a mainstream jazzt, nincs is több mondandó. Ennyiből is egyértelműen kikövetkeztethető, hogy profi, perfekt, hibátlan jazzprodukcióban volt részünk a Jazztavasz című program részeként rendezett koncerten, a Müpa Fesztiválszínház-termében.

A nagyon szkeptikusak még előállhatnának azzal a bennfentes, „bizalmas információval", hogy jó, de az énekesnő a remek jazzformáció nagybőgősének a felesége, és hogy így könnyű, de nem lenne igazuk. Tudniillik a feleség egy kedves nő, és ez egy intim zenei műfaj vonatkozásában csöppet sem mellékes körülmény. Ugyanis a kedvesség hallható, zenei élménnyé képes átlényegülni, és öntudatlanul is valódi érzelmeket ébreszt a hallgatóságban. Nem mellesleg, Niki esetében született tehetség nyomán bontakoznak ki az érzelmek.

S még ezek után is fokozható a visszhang pozitív hangvétele. A Szőke Nikoletta Kvartett vendégművésze volt aznap este Tony Lakatos. A hazai jazzben járatosabb olvasóknak ezek után - gondolom - nincs kérdése; vagyis csupán a kevésbé járatosak kedvéért folytatódik a cikk. Tóni a leghíresebb élő magyar jazzmuzsikus. Olyan szaxofonos, akinek a tudása például a néhai fenomén, Michael Breckerhez mérhető. Ennek eredményeként a hallgatónak az a benyomása, hogy mindent tud, amit ezzel a hangszerrel meg lehet csinálni. Egyes vájt fülűeknek lehet olyan érzete, hogy játékának, improvizációinak egy része nagyon rutinos beidegződéseket is tartalmaz, de akkor is lehengerlő, atompontos és stílusos, amit Tóni tud. (Vagyis a vájt fülűek gondolhatnak, amit akarnak) Ez a szaxofonozás nem csekély mértékben emelte meg az amúgy is kiváló kondíciókkal kiállított produkció színvonalát.

A főszereplőt illetően nincs sok csodálkoznivaló azon, hogy Niki (még mindig huszonévesen) nemzetközi sikerek egész sorával büszkélkedhet. A jazznek ezt a - talán már klasszikusnak mondható - irányzatát ma már kevesen művelik komoly, érzékeny, kreatív hozzáállással. Nem könnyű híres külföldi példákat sem találni, miáltal logikusnak tűnik, hogy Niki volt az első magyar jazzénekesnő, akit New Yorki koncertekre is meghívtak. Talán Diana Krallt említhetnénk, aki még mer manapság is elegánsan könnyed (bár kissé frivol) mainstream jazzt énekelni, sztenderdeket felújítani, régi dalokat saját egyéniségére formálni. Niki repertoárjának is része néhány klasszikusnak mondható szvingelő dal, és ő is vállalja, hogy a személyiségébe oldva énekelje ezeket. Viszont szinte semmiben sem marad el az említett dalok körétől és színvonalától az a jó néhány új szerzemény, mely főleg Barcza Horváth József, Lakatos Róbert, és az igen tehetséges fiatal zongorista, Rozsnyói Péter stílusérzékét, alkotói vénáját dicsérik.

A dal ereje egyébként szinte mindig az énekes által mutatkozik meg. S bár a zenének létezik egy olyan szegmense is mely az alkotók-előadók szándékától függetlenül működik és hat, okkal feltételezhetjük, hogy Szőke Nikoletta azon ritka énekesnők egyike, aki a zene „kezelhetetlen" lényegét is tiszteletben tartja. Nem uralkodik rajta, nem akarja kisajátítani az érzelmi állapotot, ami a dal mélyén a lényeg, hanem saját személyével hitelesítve közvetíti azt. Hogy lehet-e ezt tanulni, vagy ehhez születni kell, ki-ki eldöntheti magában, mielőtt kritizálni merészelné az énekesnőt...

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemez

Gyönyörű népdalok mai hangon – Megjelent a Dalinda új lemeze

Kísérletező hangzású albumot ígért a Dalinda, most megérkezett. Az a capella női énektrió lemezén természetesen népdalok szerepelnek, gyönyörű és mai feldolgozásban.
Jazz/World womex

Egyedülálló kiadvány foglalja össze, amit a hazai nép- és világzenéről tudni érdemes!

Hungarian World Music Guide címmel készített átfogó körképet a magyar nép- és világzenei piacról az NKA Halmos Béla Programiroda olyan fontos hazai szereplők segítségével, mint a Hagyományok Háza, a Fonó és a Hangvető.
Jazz/World ajánló

50. születésnapját ünnepli Oláh Kálmán

Oláh Kálmán zongoraművész és komponista idén ötvenéves. Ennek apropóján a Müpában ad koncertet, amelyen az erre az alkalomra írt, Return to Pangea című szerzeményét is bemutatja zenésztársaival. A koncerten John Patitucci amerikai basszusgitáros is fellép.
Jazz/World gyász

107 évesen elhunyt a női dobosok úttörője, Viola Smith

Elhunyt a női dobosok úttörője, Viola Smith. A zenész, aki a harmincas-negyvenes évek amerikai szving és big band korszakában ért el sikereket, novemberben lett volna 108 éves, múlt szerdán a kaliforniai Costa Mesában halt meg.
Jazz/World fonó

Akusztikus „emberzene” – Megjelent az Ötödik Évszak új lemeze

Ne rejtsd el című lemezének bemutató koncertjét tartja október 31-én az Ötödik Évszak, akik a napokban léptek fel a világzene éves legjelentősebb eseményén a WOMEX-en. A Ne rejtsd el című album október 27-étől kapható.