Jazz/World

Szülinap szabad felfogásban

2011.04.27. 20:53
Ajánlom
Két karizmatikus szaxissal és csapataikkal ünnepli az A38 a születésnapját: Peter Brötzmann meg a tentett +1, és Grencsó István meg a Kollektív Töltelék.

Két alkalmat is szolgál az  izgalmas, kétzenekaros avantgárd koncert. A tavaly indult Polyphony az év derekáig tartó magyar soros EU tanácsi elnökség előtt tiszteleg, többnyire világzenei és hasonló zenekarokat hívnak a tagállamokból egy stílusban, felfogásban hozzájuk közel álló magyar produkció mellé. Az A38 hajó, amelyik nemrég ki is bővült, „legfontosabb lelki rokonával, kedvencével" ünnepli születésnapját. A világ vezető avantgárd dzsesszmuzsikusaiból verbuválódott Peter Brötzmann (Chicago) Tentet + 1 a kortárs szabad zene egyik csúcsa. Brötzmann megkerülhetetlen egyénisége az egyetemes jazztörténetnek. Az avantgarde és a free jazz illetve zajzenék úttörőjeként a hatvanas évek vége óta meghatározó egyéniség, A szabad improvizációs hullám egyik első nagy alakja, előadásai máig nem vesztettek lendületükből. Az All Music megbízható bemutatója szerint Brötzmann az Albert Ayler-követő free fűvósok táborába sorolható, akik az improvizáció dallamvonalának mélységet is tudnak adni, és érzékenységet is fel tudnak mutatni. Az őserő Brötzmannból kitörő megnyilvánulásaiba egy kevésbé technikás szaxofonos azonnal belesápad. Persze az A38 szervezőinek eme ritka jelzése zenei preferenciáikat illetően nem csak Brötzmann személyének szól, hanem annak a focicsapatra való rettenetes muzsikusnak, akik a tentett plusz egy főbe belefértek. Ha csak a névsor elejét, a szaxofon szekciót nézzük (Ken Vandermark, Mats Gustafsson, Joe McPhee - utóbbi át-át pártol a rezekhez, ahogy a többiek is több hangszert szólaltatnak meg egymás után), már egy all-star csapat körvonalai bontakoznak ki. Apropos, a tárogató nem a budapesti fellépés kedvéért került a listára Brötzmann neve mellé, már több mint egy évtizede használja rendszeresen, mint például a Broken English című lemezen.

A Polyphony sorozat koncepciójának megfelelően a melléjük társított, velük egy felfogásba tartozó magyar zenekar vezetője Grencsó István, akit nem kell a Fidelio olvasóinak külön bemutatni, hiszen munkásságának újabb és újabb fejezeteiről rendszeresen hírt adunk, és ő lesz Hangszerelem című rovatunk következő interjúalanya is. Szabad zenei szelleme, irányzatoktól, divatoktól, iskoláktól független, öntörvényű gondolkodása, s nem utolsó sorban a hangszeréhez fűződő viszonya a legjelentősebb hazai zenészek közé sorolja műfajában. Leginkább maradandót talán azon műveivel alkotott, melyekben hatvanas évekbeli slágerek, keringők, sanzonok újraértelmezéseit kísérli meg. Ezúttal egy olyan kvartettel lép fel a hajó pódiumára, ahol egyébként rendszeres vendég, amelyet régi partnereivel működtet, és amely a Kollektív egyik műhely-jellegű kiadásának tekinthető.
A sorozat állandó támogatóin kívül a különleges műsort a hajó a Goethe Intézet és a Ultrahang Foundation támogatásával állítja színpadra.

Április 30, 19:00

A38 Hajó, 8. születésnapi koncert, Polyphony - programsorozat Magyarország EU-elnöksége alkalmából

Peter Brötzmann Tentet + 1 (DE/USA/NOR)
Peter Brötzmann - tárogató, klarinét, alt- és tenorszaxofon, Johannes Bauer - trombon, Jeb Bishop - trombon, Per Åke Holmlander - tuba, Fred Lonberg-Holm - cselló, elektronika, Kent Kessler - bőgő, Michael Zerang - dob, Paal Nilssen-Love - dob

Grencsó Kollektív Töltelék
Grencsó István - szaxofon, Hans van Vliet - harsona, Benkő Róbert - bőgő, Miklós Szilveszter - dob

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Vizuál

„Nála nincs fölösleges mondat” – Pályatársai köszöntik Mészáros Mártát

Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Különleges zenei csemegék a MoMKultban

Az idei GetCloser Jazz Fest második napján, szeptember 28-án a jazz méltán elismert művészei váltják egymást a MoMKult színpadán. 19:00-től Dresch Quartet lép fel, majd őket a norvég basszusgitáros és a magyar ütőhangszeres Per Mathisen és Mogyoró Kornél követi.
Jazz/World hír

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.
Jazz/World gyász

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Jazz/World gyász

92 éves korában elhunyt Soós Tibor bárzongorista

A legendás zenész haláláról szóló hírt a Spinoza tette közzé, ahol tizenöt éven át játszott.
Jazz/World ajánló

Időutazás a Žagarral – látványos koncertshow a Margitszigeten!

A zenekar fennállásának 20. jubileuma apropóján újra együtt zenél az öttagú csapat szeptember 17-én, a Margitszigeti Színház szezonzáróján.