Jazz/World

Szülinap szabad felfogásban

2011.04.27. 20:53
Ajánlom
Két karizmatikus szaxissal és csapataikkal ünnepli az A38 a születésnapját: Peter Brötzmann meg a tentett +1, és Grencsó István meg a Kollektív Töltelék.

Két alkalmat is szolgál az  izgalmas, kétzenekaros avantgárd koncert. A tavaly indult Polyphony az év derekáig tartó magyar soros EU tanácsi elnökség előtt tiszteleg, többnyire világzenei és hasonló zenekarokat hívnak a tagállamokból egy stílusban, felfogásban hozzájuk közel álló magyar produkció mellé. Az A38 hajó, amelyik nemrég ki is bővült, „legfontosabb lelki rokonával, kedvencével" ünnepli születésnapját. A világ vezető avantgárd dzsesszmuzsikusaiból verbuválódott Peter Brötzmann (Chicago) Tentet + 1 a kortárs szabad zene egyik csúcsa. Brötzmann megkerülhetetlen egyénisége az egyetemes jazztörténetnek. Az avantgarde és a free jazz illetve zajzenék úttörőjeként a hatvanas évek vége óta meghatározó egyéniség, A szabad improvizációs hullám egyik első nagy alakja, előadásai máig nem vesztettek lendületükből. Az All Music megbízható bemutatója szerint Brötzmann az Albert Ayler-követő free fűvósok táborába sorolható, akik az improvizáció dallamvonalának mélységet is tudnak adni, és érzékenységet is fel tudnak mutatni. Az őserő Brötzmannból kitörő megnyilvánulásaiba egy kevésbé technikás szaxofonos azonnal belesápad. Persze az A38 szervezőinek eme ritka jelzése zenei preferenciáikat illetően nem csak Brötzmann személyének szól, hanem annak a focicsapatra való rettenetes muzsikusnak, akik a tentett plusz egy főbe belefértek. Ha csak a névsor elejét, a szaxofon szekciót nézzük (Ken Vandermark, Mats Gustafsson, Joe McPhee - utóbbi át-át pártol a rezekhez, ahogy a többiek is több hangszert szólaltatnak meg egymás után), már egy all-star csapat körvonalai bontakoznak ki. Apropos, a tárogató nem a budapesti fellépés kedvéért került a listára Brötzmann neve mellé, már több mint egy évtizede használja rendszeresen, mint például a Broken English című lemezen.

A Polyphony sorozat koncepciójának megfelelően a melléjük társított, velük egy felfogásba tartozó magyar zenekar vezetője Grencsó István, akit nem kell a Fidelio olvasóinak külön bemutatni, hiszen munkásságának újabb és újabb fejezeteiről rendszeresen hírt adunk, és ő lesz Hangszerelem című rovatunk következő interjúalanya is. Szabad zenei szelleme, irányzatoktól, divatoktól, iskoláktól független, öntörvényű gondolkodása, s nem utolsó sorban a hangszeréhez fűződő viszonya a legjelentősebb hazai zenészek közé sorolja műfajában. Leginkább maradandót talán azon műveivel alkotott, melyekben hatvanas évekbeli slágerek, keringők, sanzonok újraértelmezéseit kísérli meg. Ezúttal egy olyan kvartettel lép fel a hajó pódiumára, ahol egyébként rendszeres vendég, amelyet régi partnereivel működtet, és amely a Kollektív egyik műhely-jellegű kiadásának tekinthető.
A sorozat állandó támogatóin kívül a különleges műsort a hajó a Goethe Intézet és a Ultrahang Foundation támogatásával állítja színpadra.

Április 30, 19:00

A38 Hajó, 8. születésnapi koncert, Polyphony - programsorozat Magyarország EU-elnöksége alkalmából

Peter Brötzmann Tentet + 1 (DE/USA/NOR)
Peter Brötzmann - tárogató, klarinét, alt- és tenorszaxofon, Johannes Bauer - trombon, Jeb Bishop - trombon, Per Åke Holmlander - tuba, Fred Lonberg-Holm - cselló, elektronika, Kent Kessler - bőgő, Michael Zerang - dob, Paal Nilssen-Love - dob

Grencsó Kollektív Töltelék
Grencsó István - szaxofon, Hans van Vliet - harsona, Benkő Róbert - bőgő, Miklós Szilveszter - dob

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.