Jazz/World

Szvinget karácsonyra

2009.12.15. 11:11
Ajánlom
Először szerepel Magyarországon a New York Voices, a világ egyik legjobb, Grammy-díjjal is kitüntetett jazzvokál együttese.

Az együttest a tenorszaxofonon is játszó énekes, Darmon Meader alapította Peter Eldridge, Kim Nazarian, Caprice Fox és Sara Krieger társaságában 1987-ben. Időközben Krieger szólamát Lauran Kinhan vette át, de Fox kiválása után már nem kerestek újabb tagot, azóta kvartettben énekelnek.
Elsősorban a jazz áll közel hozzájuk, tökéletesen elsajátították a műfajt a szvingtől a bebopon át a mai stílusokig, a Count Basie emlékzenekarral ugyanúgy zenéltek, mint Bobby McFerrinnel. Azért a brazil, a R&B, a klasszikus és a popzene is megjelent az általuk feldolgozott művekben, és néhány saját szerzeményükben, például közreműködtek Paul Simon, Ivan Lins, Astrud Gilberto felvételein vagy a Carpenters emléklemezen. Ugyan sok jazzénekessel szemben nem adtak ki olyan lemezt, ami kizárólag karácsonyi dalokból állna, viszont vendégelőadók több karácsonyi gyűjteményen is. Tehát a Budapesten hallható, zongorás trió által kísért műsorban is a szving lesz a meghatározó.
Érdemes megemlíteni, hogy ebben a hónapban az egyik leghíresebb New York-i klubban (Dizzy's Club Coca Cola) Paquito D'Riverával lépnek fel egy hétig, Dallasban pedig egy gálán együtt szerepelnek a műfaj élő legendájával, Jon Hendricksszel és a hozzájuk hasonló felfogásban éneklő Manhattan Transferrel.

New York Voices: Swinging Christmas turné
2009 December 16, 20:00 - Millenáris Teátrum

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.