Jazz/World

Tajtékos Keddek

2009.03.10. 00:00
Ajánlom
A Könyvtár Pinceklubban Tajtékos Kedd címmel világzenei koncertsorozat indul márciusban és áprilisban, köztük olyan ismert zenekarokkal, mint a Nomada, a Club Era és az I Can Etno. Legközelebb, március 10-én este kilenckor a Folktronikával találkozhatunk.

A Könyvtár Pinceklubban, az ELTE Astoria-melletti campusának szomszédságában mutatkoznak be a Mátyás a Tehetséges című tehetségkutató verseny legjobbjai márciustól két teljes hónapon keresztül. A "Tajtékos keddeken” az érdeklődők izgalmas és kísérletező világzenét játszó, már ismert vagy éppen feltörekvő zenekarokkal találkozhatnak. Az este kilenckor kezdődő koncertek ingyenesek!

Március 10. - Folktronika

A Folktronika 2007 októberében Tamásiban alakult. Rock-, illetve elektronikus zenei hangszerekre átdolgozott népdalokat, népzenei motívumokat játszanak. A magyar népdalt, népzenét igyekszenek sértetlenül megőrizve, a mai könnyűzenei hangzásnak megfelelően feldolgozni.

Március 17. - Club Era

A Tajtékos Keddek házigazda-zenekara ünnepelni jön a klubba: Balogh Bali immár egy éve szaxofonozik a zenekarban alaposan “megtolva” ezzel az együttes hangzását. A Club Era sűrű nyár elé néz, az egész országban megmutatják, mire képes a csűrdöngölős világzene.

Március 24. - Myzrab

A Myzrab egész különleges és merész zenét játszik, a remek elektroszufi zenekar azzal a céllal jött, hogy a hagyományokon alapuló török-arab zenét szélesebb körben ismertté tegye. Az eredeti nyelven és tradicionális hangszereken megszólaló dalok mai, modern elektronikus zenei irányzatokba (dub, goa, drum and bass) ágyazottan szólalnak meg.

Március 31. - I Can Etno

A hazai underground-zenekarok tagjaiből összeverődött társaság (többek között ef. Zámbó HDB, Frank Zappa emlékzenekar), akik -láss csodát- világzenét játszanak. Zappás virtuozitás, délszláv habitus, profi zenészek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.