Jazz/World

Tajtékos Keddek

2009.03.10. 00:00
Ajánlom
A Könyvtár Pinceklubban Tajtékos Kedd címmel világzenei koncertsorozat indul márciusban és áprilisban, köztük olyan ismert zenekarokkal, mint a Nomada, a Club Era és az I Can Etno. Legközelebb, március 10-én este kilenckor a Folktronikával találkozhatunk.

A Könyvtár Pinceklubban, az ELTE Astoria-melletti campusának szomszédságában mutatkoznak be a Mátyás a Tehetséges című tehetségkutató verseny legjobbjai márciustól két teljes hónapon keresztül. A "Tajtékos keddeken” az érdeklődők izgalmas és kísérletező világzenét játszó, már ismert vagy éppen feltörekvő zenekarokkal találkozhatnak. Az este kilenckor kezdődő koncertek ingyenesek!

Március 10. - Folktronika

A Folktronika 2007 októberében Tamásiban alakult. Rock-, illetve elektronikus zenei hangszerekre átdolgozott népdalokat, népzenei motívumokat játszanak. A magyar népdalt, népzenét igyekszenek sértetlenül megőrizve, a mai könnyűzenei hangzásnak megfelelően feldolgozni.

Március 17. - Club Era

A Tajtékos Keddek házigazda-zenekara ünnepelni jön a klubba: Balogh Bali immár egy éve szaxofonozik a zenekarban alaposan “megtolva” ezzel az együttes hangzását. A Club Era sűrű nyár elé néz, az egész országban megmutatják, mire képes a csűrdöngölős világzene.

Március 24. - Myzrab

A Myzrab egész különleges és merész zenét játszik, a remek elektroszufi zenekar azzal a céllal jött, hogy a hagyományokon alapuló török-arab zenét szélesebb körben ismertté tegye. Az eredeti nyelven és tradicionális hangszereken megszólaló dalok mai, modern elektronikus zenei irányzatokba (dub, goa, drum and bass) ágyazottan szólalnak meg.

Március 31. - I Can Etno

A hazai underground-zenekarok tagjaiből összeverődött társaság (többek között ef. Zámbó HDB, Frank Zappa emlékzenekar), akik -láss csodát- világzenét játszanak. Zappás virtuozitás, délszláv habitus, profi zenészek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Almási István népzenekutató

Nyolcvanhat éves korában hétfőn Kolozsváron elhunyt Almási István Szabolcsi Bence-díjas népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.
Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.