Jazz/World

Take the MOL Train – Jazzvonat Európába

2014.03.12. 17:12
Ajánlom
2014 januárjában indult útjára az Opus Jazz Clubból az a jazzvonat, amely havonta két alkalommal Európa jeles jazz színtereire viszi el érdeklődő utasait. A híres jazz sztenderd címét szlogenül választó koncertsorozattal a BMC régóta dédelgetett álma válik valóra, régi-új partnere a MOL-csoport támogatásával.

A Budapesten és az országban is hiánypótló programsorozat célja, hogy feltérképezze és bemutassa a multikulturális Európa színes, változatos és izgalmas jazzvilágát, s a zenei kifejezőeszközök széles skáláját felvonultatva adjon ízelítőt a legfrissebb jazzprodukciókból. A sorozat szerkesztésekor a kiemelkedő minőség, a fellépők határozott, izgalmas, eredeti zenei programja az elsődleges szempont. A műfaj különböző irányzatának képviselői a markáns, erősen improvizatív modern trió-kompozícióktól az álombéli filmzenékig, ethno-gyökerekből merítő és kortárs hangszerelésű daloktól a közismert jazz sztenderdek minőségi újrafogalmazásáig, a bensőséges lírai kompozícióktól a zenei humor megannyi megnyilvánulásáig a legszélesebb skálán mutatják be az európai jazz sokszínű világát.  Tekintettel arra, hogy az Opus Jazz Clubban a nyitás óta eltelt csaknem egy évben a műfaj kiemelkedő hazai képviselői rendszeresen megfordulnak, a sorozat egyúttal segít a magyar jazzt is elhelyezni az európai jazzpalettán.

Az áprilisi koncertek jól példázzák a fentieket. A Caecilie Norby - Lars Danielsson duó például meghitt kamara-jazzt játszik - meglepő, sőt időnként meghökkentő műsorral. Dánia elsőszámú jazz-dívája és férje, akit az ország talán legnevesebb nagybőgősének tekintenek, a szokványos sztenderdek helyett ugyanis többek között Bob Dylan, Tom Waits, Leonard Cohen, Paul Simon, vagy John Fogerty daloknak, és The Cult, The Temptations, sőt Nine Inch Nails és Soundgarden számoknak adnak új értelmet és mélységet. Interpretációjukban új dimenziókban bontakoznak ki a jól ismert művek melódiái és szövegeik lírája. Egészen másképp nyűgözi le hallgatóit a Szlovákiából érkező Radovan Tariška Quartet. Magával ragadó, multikulturális "Folklore to Jazz" projektjük elsősorban szlovák népdalokból építkezik, amelyet vérbő, sodró lendületű jazzé formálnak. A zenekarvezető szaxofonos Radovan Tariška mellett a formációt erősíti a világhírű Kenny Garrett Quartettből ismerhető venezuelai származású zongorista, Benito Gonzalez; az afrikai gyökerrekkel bíró, de szintén Amerikában élő nagybőgős Essiet Okon Essiet; illetve az Opusban már több ízben viharos sikert arató dobos, Hodek Dávid. A négyesfogat kitűnő érzékkel ismeri fel és állítja elénk a párhuzamot egy tradicionális népzenei formáció örömzenéje és egy jazz-kvartett improvizációkkal gazdagon teletűzdelt muzsikája között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.