Jazz/World

Take the MOL Train – Jazzvonat Európába

2014.03.12. 17:12
Ajánlom
2014 januárjában indult útjára az Opus Jazz Clubból az a jazzvonat, amely havonta két alkalommal Európa jeles jazz színtereire viszi el érdeklődő utasait. A híres jazz sztenderd címét szlogenül választó koncertsorozattal a BMC régóta dédelgetett álma válik valóra, régi-új partnere a MOL-csoport támogatásával.

A Budapesten és az országban is hiánypótló programsorozat célja, hogy feltérképezze és bemutassa a multikulturális Európa színes, változatos és izgalmas jazzvilágát, s a zenei kifejezőeszközök széles skáláját felvonultatva adjon ízelítőt a legfrissebb jazzprodukciókból. A sorozat szerkesztésekor a kiemelkedő minőség, a fellépők határozott, izgalmas, eredeti zenei programja az elsődleges szempont. A műfaj különböző irányzatának képviselői a markáns, erősen improvizatív modern trió-kompozícióktól az álombéli filmzenékig, ethno-gyökerekből merítő és kortárs hangszerelésű daloktól a közismert jazz sztenderdek minőségi újrafogalmazásáig, a bensőséges lírai kompozícióktól a zenei humor megannyi megnyilvánulásáig a legszélesebb skálán mutatják be az európai jazz sokszínű világát.  Tekintettel arra, hogy az Opus Jazz Clubban a nyitás óta eltelt csaknem egy évben a műfaj kiemelkedő hazai képviselői rendszeresen megfordulnak, a sorozat egyúttal segít a magyar jazzt is elhelyezni az európai jazzpalettán.

Az áprilisi koncertek jól példázzák a fentieket. A Caecilie Norby - Lars Danielsson duó például meghitt kamara-jazzt játszik - meglepő, sőt időnként meghökkentő műsorral. Dánia elsőszámú jazz-dívája és férje, akit az ország talán legnevesebb nagybőgősének tekintenek, a szokványos sztenderdek helyett ugyanis többek között Bob Dylan, Tom Waits, Leonard Cohen, Paul Simon, vagy John Fogerty daloknak, és The Cult, The Temptations, sőt Nine Inch Nails és Soundgarden számoknak adnak új értelmet és mélységet. Interpretációjukban új dimenziókban bontakoznak ki a jól ismert művek melódiái és szövegeik lírája. Egészen másképp nyűgözi le hallgatóit a Szlovákiából érkező Radovan Tariška Quartet. Magával ragadó, multikulturális "Folklore to Jazz" projektjük elsősorban szlovák népdalokból építkezik, amelyet vérbő, sodró lendületű jazzé formálnak. A zenekarvezető szaxofonos Radovan Tariška mellett a formációt erősíti a világhírű Kenny Garrett Quartettből ismerhető venezuelai származású zongorista, Benito Gonzalez; az afrikai gyökerrekkel bíró, de szintén Amerikában élő nagybőgős Essiet Okon Essiet; illetve az Opusban már több ízben viharos sikert arató dobos, Hodek Dávid. A négyesfogat kitűnő érzékkel ismeri fel és állítja elénk a párhuzamot egy tradicionális népzenei formáció örömzenéje és egy jazz-kvartett improvizációkkal gazdagon teletűzdelt muzsikája között.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.