Jazz/World

Take the MOL Train – Jazzvonat Európába

2014.03.12. 17:12
Ajánlom
2014 januárjában indult útjára az Opus Jazz Clubból az a jazzvonat, amely havonta két alkalommal Európa jeles jazz színtereire viszi el érdeklődő utasait. A híres jazz sztenderd címét szlogenül választó koncertsorozattal a BMC régóta dédelgetett álma válik valóra, régi-új partnere a MOL-csoport támogatásával.

A Budapesten és az országban is hiánypótló programsorozat célja, hogy feltérképezze és bemutassa a multikulturális Európa színes, változatos és izgalmas jazzvilágát, s a zenei kifejezőeszközök széles skáláját felvonultatva adjon ízelítőt a legfrissebb jazzprodukciókból. A sorozat szerkesztésekor a kiemelkedő minőség, a fellépők határozott, izgalmas, eredeti zenei programja az elsődleges szempont. A műfaj különböző irányzatának képviselői a markáns, erősen improvizatív modern trió-kompozícióktól az álombéli filmzenékig, ethno-gyökerekből merítő és kortárs hangszerelésű daloktól a közismert jazz sztenderdek minőségi újrafogalmazásáig, a bensőséges lírai kompozícióktól a zenei humor megannyi megnyilvánulásáig a legszélesebb skálán mutatják be az európai jazz sokszínű világát.  Tekintettel arra, hogy az Opus Jazz Clubban a nyitás óta eltelt csaknem egy évben a műfaj kiemelkedő hazai képviselői rendszeresen megfordulnak, a sorozat egyúttal segít a magyar jazzt is elhelyezni az európai jazzpalettán.

Az áprilisi koncertek jól példázzák a fentieket. A Caecilie Norby - Lars Danielsson duó például meghitt kamara-jazzt játszik - meglepő, sőt időnként meghökkentő műsorral. Dánia elsőszámú jazz-dívája és férje, akit az ország talán legnevesebb nagybőgősének tekintenek, a szokványos sztenderdek helyett ugyanis többek között Bob Dylan, Tom Waits, Leonard Cohen, Paul Simon, vagy John Fogerty daloknak, és The Cult, The Temptations, sőt Nine Inch Nails és Soundgarden számoknak adnak új értelmet és mélységet. Interpretációjukban új dimenziókban bontakoznak ki a jól ismert művek melódiái és szövegeik lírája. Egészen másképp nyűgözi le hallgatóit a Szlovákiából érkező Radovan Tariška Quartet. Magával ragadó, multikulturális "Folklore to Jazz" projektjük elsősorban szlovák népdalokból építkezik, amelyet vérbő, sodró lendületű jazzé formálnak. A zenekarvezető szaxofonos Radovan Tariška mellett a formációt erősíti a világhírű Kenny Garrett Quartettből ismerhető venezuelai származású zongorista, Benito Gonzalez; az afrikai gyökerrekkel bíró, de szintén Amerikában élő nagybőgős Essiet Okon Essiet; illetve az Opusban már több ízben viharos sikert arató dobos, Hodek Dávid. A négyesfogat kitűnő érzékkel ismeri fel és állítja elénk a párhuzamot egy tradicionális népzenei formáció örömzenéje és egy jazz-kvartett improvizációkkal gazdagon teletűzdelt muzsikája között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Nők a zenében

Akik megmutatták, hogy melltartóban is lehet szaxofonozni

A híres jazzmagazin, a DownBeat 1937-ben közölt egy cikket, melynek címe így szólt: How Can You Blow A Horn With A Brassiere? Aki ezt megválaszolta, Peggy Gilbert volt, aki egy egész korszak női zenészének törekvését foglalta össze.
Jazz/World demokrácia

A jazz úgy működik, ahogy egy demokratikus társadalomnak kellene

Kölcsönös tisztelet, egymásra figyelés és őszinte kommunikáció - ezek nélkül még a legtehetségesebb jazz-zenészek sem képesek együtt játszani.
Jazz/World magazin

Ezüst koronával kapta becenevét Nat 'King' Cole

Legnagyobb slágereit, a Nature Boy-t, az Unforgettable-t és a Route 66-et, ma is felismerjük: 100 éve született a bársonyos baritonhang tulajdonosa, Nat 'King' Cole.
Jazz/World interjú

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.
Jazz/World szakértők zenekar

Legendás magyar színházi zenék találkoznak egy női szaxofonbandával

A nemrég New Yorkot megjárt Szakértők összefogva az amerikai The Tiptons Sax Quartettel végre összekalapálják a New York – Budapest – Kaposvár – Tel-Aviv tengelyt március 17-én a TRIP hajón.