Jazz/World

Találkozás a néphagyománnyal

2013.10.30. 16:28
Ajánlom
Tánc, zene, népviselet, hangszerek, mese, kézműves foglakozás, táncház és közös játék – Találkozás a néphagyománnyal

Amikor a Magyar Állami Népi Együttes táncosai a színpadra hívják a nézőtéren ülő gyerekeket, csillogó szemekkel, kérdőn a felnőttekre néznek, hogy valóban felmehetnek-e? A válasz: igen. Az izgatott gyereksereg lassan elhelyezkedik a színpadon lévő szőnyegeken, párnákon és kezdetét veszi egy izgalmas, képzeletbeli utazás.

Zenés-táncos barangolással kezdődik a Hagyományok Háza 6-14 éves gyerekeknek szóló délelőtti ismeretterjesztő programja. Néptánchagyományunk és népviseleteink gazdagságát szemlélteti a Magyar Állami Népi Együttes élőzenés táncbemutatója. Az előadást követően Fábián Éva népdalénekes-mesemondó mesél. A nap hátralévő részében érdekes foglalkozások várnak a gyerekekre. Kerekes Pálma, Pintér Piroska, Csíki Lóránt kézművesek segítségével a hagyományos paraszti kultúrában kedvelt gyermekjátékokat: rongybabát és szőrlabdát készítenek. A Magyar Állami Népi Együttes zenészei és táncosai segítségével megismerkednek a népi hangszerekkel, végül közös játékkal és fergeteges tánccal zárul a délelőtt.

A program hasznos ismereteket nyújt a hon- és népismeret, irodalom és ének-zene tantárgyakhoz, valamint az egyéni alkotás örömével és közösségi élményekkel gazdagítja az idelátogatókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.