Jazz/World

Tamburás urak

2005.12.28. 00:00
Ajánlom
„Majd egyszerü dal, édesdeden ömlő – Tiszta remekké magába’ szülemlő – Pendűl, melyen a tánc tétova ringat, Mint lombot a szél ha ütemre ingat.” (Arany János)

A Vujicsics együttes 1974-ben játszott először talpalávalót Pomázon a helyi nemzetiségi néptáncegyüttesnek. A ma Magyarország, Európa és más földrészek színpadain egyaránt megforduló zenekar célja kezdetben a Budapest-környéki települések, Szentendre, Pomáz, Csobánka és Budakalász szerb nemzetiségi népzenei hagyományainak felkarolása volt. Ehhez csatlakozott később a dél-magyarországi horvát népzene gyűjtése és előadása. Vujicsics Tihamér, az ismert zeneszerző és népzenegyűjtő nevét 1975-ben, a muzsikus halála után vették fel. A művész nevét azóta tér és díszkút is őrzi Szentendre belvárosában.

Muzsikájuk hangszínét alapvetően a tambura határozza meg. Ez a török-perzsa eredetű, számtalan változatban ismert pengetős hangszer valószínűleg török, illetve szláv közvetítéssel jutott el hazánkba. Kezdetben szólóhangszerként, valamint énekkíséretre használták, majd a második világháború utáni modernizáció következtében egész hangszercsaládot alakítottak ki a legmagasabbtól a legmélyebb tamburáig.

A hagyományos tamburazenekari hangzást furulya, harmonika és tapandob színesíti az együttes idén újra megjelent második albumán. Az 1988-ban rögzített felvételeket a Hungaroton Kiadó adta ki. Az együttes felállása azóta szinte semmit sem változott: Borbély Mihály, Győri Károly, Brczán Miroszláv, Eredics Kálmán, Szendrődi Ferenc és Eredics Gábor immáron harminc éve koptatják együtt a húrokat, kiegészülve az 1992-ben csatlakozott Horváth Zoltánnal. Az énekesek között Sebestyén Mártát, Gyenis Katalint, Greges Maricát, Dervár Ferencet és Frei Erikát köszönthetjük. Dudán Juhász Zoltán játszik.

Az albumon vérpezsdítő tánczenék és hangszerkíséret nélküli népdalok egyaránt megtalálhatóak. A zenei anyagok feldolgozása a teljes kiadványon hagyománytiszteletre, eredetiségre törekszik. A különböző tempójú és előadású dallamok egymás mellé állítása mindig frissítően hat a fülre; a népzenében egyébként kevésbé jártas hallgatónak sem kell félnie attól, hogy ráun a kiadványra. Egy gyors páros tánc tambura- és furulyaszólóval, utána kimért, méltóságteljes, többszólamú népdal, majd változó ütemű dudamuzsika: a sokszínűség azonban soha nem megy az egységes, autentikus stílus rovására.

A hitelesség alapja a megbízható forrás. A kiadvány nyitánya az együttes névadójának, Vujicsics Tihamérnak gyűjtéséből származik. A pomázi lakodalmas zene mellett további négy dallam szerepel a lemezen a népzenész előd hagyatékából. Kettő pedig egy másik nagy példaképéből: Bartók Béla korai bánáti gyűjtéséből. A Mimikkino kolo és a Dere című dallamokban két legendás hegedűs, Sztiván Pávkovity „Patak” és Joca Mimika játékát idézi meg a Vujicsics Együttes.

Ha pedig valaki a cd hallgatása közben kedvet kapna egy kis élő muzsikára is, az együttest legközelebb a Vígszínház és a Pesti Színház produkcióiban hallgathatja meg, A revizor és a Négy lába van a lónak, mégis megbotlik című darabokban december 30-án és 31-én.

(Vujicsics Együttes: Szerb és horvát népzene; Km.: Borbély Mihály, Győri Károly, Brczán Miroszláv, Eredics Kálmán, Szendrődi Ferenc, Eredics Gábor, Sebestyén Márta, Gyenis Katalin, Greges Marica, Juhász Zoltán, Dervár Ferenc, Frei Erika; Hungaroton Records LTD. HCD 18104)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.