Jazz/World

Tamburás urak

2005.12.28. 00:00
Ajánlom
„Majd egyszerü dal, édesdeden ömlő – Tiszta remekké magába’ szülemlő – Pendűl, melyen a tánc tétova ringat, Mint lombot a szél ha ütemre ingat.” (Arany János)

A Vujicsics együttes 1974-ben játszott először talpalávalót Pomázon a helyi nemzetiségi néptáncegyüttesnek. A ma Magyarország, Európa és más földrészek színpadain egyaránt megforduló zenekar célja kezdetben a Budapest-környéki települések, Szentendre, Pomáz, Csobánka és Budakalász szerb nemzetiségi népzenei hagyományainak felkarolása volt. Ehhez csatlakozott később a dél-magyarországi horvát népzene gyűjtése és előadása. Vujicsics Tihamér, az ismert zeneszerző és népzenegyűjtő nevét 1975-ben, a muzsikus halála után vették fel. A művész nevét azóta tér és díszkút is őrzi Szentendre belvárosában.

Muzsikájuk hangszínét alapvetően a tambura határozza meg. Ez a török-perzsa eredetű, számtalan változatban ismert pengetős hangszer valószínűleg török, illetve szláv közvetítéssel jutott el hazánkba. Kezdetben szólóhangszerként, valamint énekkíséretre használták, majd a második világháború utáni modernizáció következtében egész hangszercsaládot alakítottak ki a legmagasabbtól a legmélyebb tamburáig.

A hagyományos tamburazenekari hangzást furulya, harmonika és tapandob színesíti az együttes idén újra megjelent második albumán. Az 1988-ban rögzített felvételeket a Hungaroton Kiadó adta ki. Az együttes felállása azóta szinte semmit sem változott: Borbély Mihály, Győri Károly, Brczán Miroszláv, Eredics Kálmán, Szendrődi Ferenc és Eredics Gábor immáron harminc éve koptatják együtt a húrokat, kiegészülve az 1992-ben csatlakozott Horváth Zoltánnal. Az énekesek között Sebestyén Mártát, Gyenis Katalint, Greges Maricát, Dervár Ferencet és Frei Erikát köszönthetjük. Dudán Juhász Zoltán játszik.

Az albumon vérpezsdítő tánczenék és hangszerkíséret nélküli népdalok egyaránt megtalálhatóak. A zenei anyagok feldolgozása a teljes kiadványon hagyománytiszteletre, eredetiségre törekszik. A különböző tempójú és előadású dallamok egymás mellé állítása mindig frissítően hat a fülre; a népzenében egyébként kevésbé jártas hallgatónak sem kell félnie attól, hogy ráun a kiadványra. Egy gyors páros tánc tambura- és furulyaszólóval, utána kimért, méltóságteljes, többszólamú népdal, majd változó ütemű dudamuzsika: a sokszínűség azonban soha nem megy az egységes, autentikus stílus rovására.

A hitelesség alapja a megbízható forrás. A kiadvány nyitánya az együttes névadójának, Vujicsics Tihamérnak gyűjtéséből származik. A pomázi lakodalmas zene mellett további négy dallam szerepel a lemezen a népzenész előd hagyatékából. Kettő pedig egy másik nagy példaképéből: Bartók Béla korai bánáti gyűjtéséből. A Mimikkino kolo és a Dere című dallamokban két legendás hegedűs, Sztiván Pávkovity „Patak” és Joca Mimika játékát idézi meg a Vujicsics Együttes.

Ha pedig valaki a cd hallgatása közben kedvet kapna egy kis élő muzsikára is, az együttest legközelebb a Vígszínház és a Pesti Színház produkcióiban hallgathatja meg, A revizor és a Négy lába van a lónak, mégis megbotlik című darabokban december 30-án és 31-én.

(Vujicsics Együttes: Szerb és horvát népzene; Km.: Borbély Mihály, Győri Károly, Brczán Miroszláv, Eredics Kálmán, Szendrődi Ferenc, Eredics Gábor, Sebestyén Márta, Gyenis Katalin, Greges Marica, Juhász Zoltán, Dervár Ferenc, Frei Erika; Hungaroton Records LTD. HCD 18104)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.