Jazz/World

Tamburás urak

2005.12.28. 00:00
Ajánlom
„Majd egyszerü dal, édesdeden ömlő – Tiszta remekké magába’ szülemlő – Pendűl, melyen a tánc tétova ringat, Mint lombot a szél ha ütemre ingat.” (Arany János)

A Vujicsics együttes 1974-ben játszott először talpalávalót Pomázon a helyi nemzetiségi néptáncegyüttesnek. A ma Magyarország, Európa és más földrészek színpadain egyaránt megforduló zenekar célja kezdetben a Budapest-környéki települések, Szentendre, Pomáz, Csobánka és Budakalász szerb nemzetiségi népzenei hagyományainak felkarolása volt. Ehhez csatlakozott később a dél-magyarországi horvát népzene gyűjtése és előadása. Vujicsics Tihamér, az ismert zeneszerző és népzenegyűjtő nevét 1975-ben, a muzsikus halála után vették fel. A művész nevét azóta tér és díszkút is őrzi Szentendre belvárosában.

Muzsikájuk hangszínét alapvetően a tambura határozza meg. Ez a török-perzsa eredetű, számtalan változatban ismert pengetős hangszer valószínűleg török, illetve szláv közvetítéssel jutott el hazánkba. Kezdetben szólóhangszerként, valamint énekkíséretre használták, majd a második világháború utáni modernizáció következtében egész hangszercsaládot alakítottak ki a legmagasabbtól a legmélyebb tamburáig.

A hagyományos tamburazenekari hangzást furulya, harmonika és tapandob színesíti az együttes idén újra megjelent második albumán. Az 1988-ban rögzített felvételeket a Hungaroton Kiadó adta ki. Az együttes felállása azóta szinte semmit sem változott: Borbély Mihály, Győri Károly, Brczán Miroszláv, Eredics Kálmán, Szendrődi Ferenc és Eredics Gábor immáron harminc éve koptatják együtt a húrokat, kiegészülve az 1992-ben csatlakozott Horváth Zoltánnal. Az énekesek között Sebestyén Mártát, Gyenis Katalint, Greges Maricát, Dervár Ferencet és Frei Erikát köszönthetjük. Dudán Juhász Zoltán játszik.

Az albumon vérpezsdítő tánczenék és hangszerkíséret nélküli népdalok egyaránt megtalálhatóak. A zenei anyagok feldolgozása a teljes kiadványon hagyománytiszteletre, eredetiségre törekszik. A különböző tempójú és előadású dallamok egymás mellé állítása mindig frissítően hat a fülre; a népzenében egyébként kevésbé jártas hallgatónak sem kell félnie attól, hogy ráun a kiadványra. Egy gyors páros tánc tambura- és furulyaszólóval, utána kimért, méltóságteljes, többszólamú népdal, majd változó ütemű dudamuzsika: a sokszínűség azonban soha nem megy az egységes, autentikus stílus rovására.

A hitelesség alapja a megbízható forrás. A kiadvány nyitánya az együttes névadójának, Vujicsics Tihamérnak gyűjtéséből származik. A pomázi lakodalmas zene mellett további négy dallam szerepel a lemezen a népzenész előd hagyatékából. Kettő pedig egy másik nagy példaképéből: Bartók Béla korai bánáti gyűjtéséből. A Mimikkino kolo és a Dere című dallamokban két legendás hegedűs, Sztiván Pávkovity „Patak” és Joca Mimika játékát idézi meg a Vujicsics Együttes.

Ha pedig valaki a cd hallgatása közben kedvet kapna egy kis élő muzsikára is, az együttest legközelebb a Vígszínház és a Pesti Színház produkcióiban hallgathatja meg, A revizor és a Négy lába van a lónak, mégis megbotlik című darabokban december 30-án és 31-én.

(Vujicsics Együttes: Szerb és horvát népzene; Km.: Borbély Mihály, Győri Károly, Brczán Miroszláv, Eredics Kálmán, Szendrődi Ferenc, Eredics Gábor, Sebestyén Márta, Gyenis Katalin, Greges Marica, Juhász Zoltán, Dervár Ferenc, Frei Erika; Hungaroton Records LTD. HCD 18104)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.