Jazz/World

Tamburás urak

2005.12.28. 00:00
Ajánlom
„Majd egyszerü dal, édesdeden ömlő – Tiszta remekké magába’ szülemlő – Pendűl, melyen a tánc tétova ringat, Mint lombot a szél ha ütemre ingat.” (Arany János)

A Vujicsics együttes 1974-ben játszott először talpalávalót Pomázon a helyi nemzetiségi néptáncegyüttesnek. A ma Magyarország, Európa és más földrészek színpadain egyaránt megforduló zenekar célja kezdetben a Budapest-környéki települések, Szentendre, Pomáz, Csobánka és Budakalász szerb nemzetiségi népzenei hagyományainak felkarolása volt. Ehhez csatlakozott később a dél-magyarországi horvát népzene gyűjtése és előadása. Vujicsics Tihamér, az ismert zeneszerző és népzenegyűjtő nevét 1975-ben, a muzsikus halála után vették fel. A művész nevét azóta tér és díszkút is őrzi Szentendre belvárosában.

Muzsikájuk hangszínét alapvetően a tambura határozza meg. Ez a török-perzsa eredetű, számtalan változatban ismert pengetős hangszer valószínűleg török, illetve szláv közvetítéssel jutott el hazánkba. Kezdetben szólóhangszerként, valamint énekkíséretre használták, majd a második világháború utáni modernizáció következtében egész hangszercsaládot alakítottak ki a legmagasabbtól a legmélyebb tamburáig.

A hagyományos tamburazenekari hangzást furulya, harmonika és tapandob színesíti az együttes idén újra megjelent második albumán. Az 1988-ban rögzített felvételeket a Hungaroton Kiadó adta ki. Az együttes felállása azóta szinte semmit sem változott: Borbély Mihály, Győri Károly, Brczán Miroszláv, Eredics Kálmán, Szendrődi Ferenc és Eredics Gábor immáron harminc éve koptatják együtt a húrokat, kiegészülve az 1992-ben csatlakozott Horváth Zoltánnal. Az énekesek között Sebestyén Mártát, Gyenis Katalint, Greges Maricát, Dervár Ferencet és Frei Erikát köszönthetjük. Dudán Juhász Zoltán játszik.

Az albumon vérpezsdítő tánczenék és hangszerkíséret nélküli népdalok egyaránt megtalálhatóak. A zenei anyagok feldolgozása a teljes kiadványon hagyománytiszteletre, eredetiségre törekszik. A különböző tempójú és előadású dallamok egymás mellé állítása mindig frissítően hat a fülre; a népzenében egyébként kevésbé jártas hallgatónak sem kell félnie attól, hogy ráun a kiadványra. Egy gyors páros tánc tambura- és furulyaszólóval, utána kimért, méltóságteljes, többszólamú népdal, majd változó ütemű dudamuzsika: a sokszínűség azonban soha nem megy az egységes, autentikus stílus rovására.

A hitelesség alapja a megbízható forrás. A kiadvány nyitánya az együttes névadójának, Vujicsics Tihamérnak gyűjtéséből származik. A pomázi lakodalmas zene mellett további négy dallam szerepel a lemezen a népzenész előd hagyatékából. Kettő pedig egy másik nagy példaképéből: Bartók Béla korai bánáti gyűjtéséből. A Mimikkino kolo és a Dere című dallamokban két legendás hegedűs, Sztiván Pávkovity „Patak” és Joca Mimika játékát idézi meg a Vujicsics Együttes.

Ha pedig valaki a cd hallgatása közben kedvet kapna egy kis élő muzsikára is, az együttest legközelebb a Vígszínház és a Pesti Színház produkcióiban hallgathatja meg, A revizor és a Négy lába van a lónak, mégis megbotlik című darabokban december 30-án és 31-én.

(Vujicsics Együttes: Szerb és horvát népzene; Km.: Borbély Mihály, Győri Károly, Brczán Miroszláv, Eredics Kálmán, Szendrődi Ferenc, Eredics Gábor, Sebestyén Márta, Gyenis Katalin, Greges Marica, Juhász Zoltán, Dervár Ferenc, Frei Erika; Hungaroton Records LTD. HCD 18104)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Nem kopik – Suzanne Vega elvarázsolta Budapestet

Kortalan és nemtelen, maszkulin famme fatale, bohóc bőrbe bújt díva, drámai alkat és komika, kislány és érett nő, világhírű sztár és a „lány a szomszédból” – ez mind egy személyben Suzanne Vega, és még valami: időtlen dalok énekes-dalszerzője.
Jazz/World bjo

Jazz és inspiráció - interjú Náray Erikával és Urbán Orsival

Szilveszter estéjén két vendéggel, Náray Erika és Urbán Orsi jazz énekesnőkkel egészül ki a Budapest Jazz Orchestra (BJO) a Pesti Vigadó Dísztermében hallható koncertjén.
Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.
Jazz/World magazin

60 éve készült ez az ikonikus fotó a jazz-legendák találkozójáról

Art Kane, az Esquire magazin jazz-szerető szerkesztője 1958-ban ötvenhét veterán és feltörekvő jazz-csillagot hívott egybe, hogy elkészítse A Great Day in Harlem című, azóta emblematikussá vált fotót.