Jazz/World

Táncba hív az aikidóbajnok zongorista

2016.09.26. 16:09
Ajánlom
Rituális groovenak hívja Mobile nevű együttese zenéjét a svájci Nik Bärtsch, mert szerinte mozgásba hozza a hallgatóságot - ha nem is kifejezetten fizikai értelemben. A CAFé Budapest keretében most a BMC-ben mutatja be új lemezét, amiből kiderül, mit is gondol ő a transzcendentális erejű zenéről.
Nik Bärtsch

Nik Bärtsch

A 45 éves zürichi zongorista a BMC koncerttermébe hozza Mobile (ejtsd: mobíle!) nevű zenekarát, ami a kortárs zene egyik nagy jelentőségű helyszíne, de rendeznek néha jazz-koncertet is. Most a jazz-közönséget is várják, meg a kortárs zene, például az Amadinda ütőegyüttes rajongóit is, de a Mobilét hiba lenne akár a kortárs, akár a jazz műfajba besorolni. Bärtsch szerzeményeire ugyanis mind a két világ erősen hatott, de még ezen túl is nagyon sok minden. Amióta huszonéve elkezdte pályáját, összetéveszthetetlen és besorolhatatlan stílust alakított magának és zenekarainak. Szerzeményeit ugyan készen hozza a próbára, de a megvalósulás, a szám felépítése a zenekar összes tagjának keze nyomát viseli.

Ritka az olyan kőkemény akaratú és hatalmas teremtő erővel rendelkező muzsikus, mint ő. Bärtsch a legmagasabb szinten aikidózik, mióta egy hosszabb tartózkodás hatására mélyen elmerült a japán kultúrában. Gondolkodását, ezáltal zenéjét is a város, az urbánus tér határozza meg a leginkább. Következetessége határtalan, zenekarával néha több napos, folyamatos performanszt is tartanak, mint legutóbb szeptember elsején, a New York University által létrehozott kortárs összművészeti központban, Abu Dhabi-ban. Ezeknek az előadásoknak persze mindig integráns része a mozgás és a fény.

Bärtsch olyan nyitott tereknek gondolja szerzeményeit, amelybe a hallgató belép, és attól kezdve vele együtt mozog – akkor is, ha nem járul hozzá tánc előadás.

Bärtsch már jó két évtizede rituális groove zenének hívja előadásait. Ebből valóban kiderül, hogy akár táncolni is lehet számaira – persze ne valamiféle tangóra, inkább techno- és klubtáncokra tessék gondolni, vagy olyan mozgásművészetre, amely zenére bemutatott harcművészeti formagyakorlatnak is elmegy. A rituálé, vagyis a szertartás az erős ritmikus töltetből, az előre tervezett és szabályszerűségét rögtön átélhetővé tevő jellegből és az ismétlések magasztos, sőt, transzcendens hatásából áll össze.

Együttesének elnevezése (mozgások) nem is lehetne találóbb, mert ha az ember átéli ezeket az átlagban nyolc-tíz perces darabokat, óhatatlanul térbeli képzetekre és mozgáselemekre asszociál. A fantáziának is szabad teret hagy a zenekar, ugyanis az új lemez számcímei csak a modul szót tartalmazzák, és hozzá egy vagy több számjegyet, hogy pontosan melyik modul is szól éppen, így nem csak egy irányba indulhatnak el a hallgató gondolatai a zenét hallgatva.

Nik Bärtsch és a Mobile

Nik Bärtsch és a Mobile (Fotó/Forrás: Christian Senti)

Bärtsch aktív zeneszerzőként és szóló zongoristaként is, és a Mobile mellett egy hasonló zenekart is működtet, ez a Ronin, amelyikkel többször hívják klubokba. Érdekes módon épp a Roninnal már több ECM lemezt is elkészített, de a nagy hagyományú európai jazz- és klasszikus zenei lemezkiadó csak idén jelentette meg a Mobile CD-jét, az együttes legújabb anyagát, amelynek címe: Continuum. Bärtsch három szám erejéig az együttest is kibővítette egy vonós kvintettel, amely az eddig is széles hangzásképet nagyzenekari hatásúvá és még dinamikusabbá tette. A Ronin és a Mobile közötti fő eltérés, hogy a Mobile csak akusztikus hangszereket használ, de ettől mind a négy tag keményen, perkusszívan szólal meg hangszerén. Dobos (Kaspar Rast), és ütőhangszeres (Nicolas Stocker) is tagja az együttesnek, igaz, utóbbi főleg hangolt ütőhangszereken játszik. A basszus- és kontrabasszus-klarinéton játszó Sha teszi különösen jellegzetessé a kvartettet, természetesen a zenei szövetet és a varázsosan dinamikus alapot adó zongora mellett. A Continuum című darabnak magyar vonatkozása is van: Bärtsch ugyanis ezzel tiszteleg Ligeti György 1968-as, azonos című, őt inspiráló csembaló darabja előtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.