Jazz/World

Táncballada a Magyar Rhapsody Projekt feldolgozásában – Klippremier

2021.11.15. 15:30
Ajánlom
A Fidelión debütál az Artisjus- és Fonogram-díjas szaxofonművész, zeneszerző Bársony Bálint által vezetett Magyar Rhapsody Projekt új videója, melyet a Kállai kettős című dalukhoz forgattak.

Magyar Rhapsody Projekt klasszikus magyar zeneszerzők műveit dolgozza fel, melyeket modern és ősi magyar hangszereken szólaltatnak meg. A formáció számos hazai és nemzetközi koncerten nagy sikerrel adta elő, egészen új zenei köntösbe bújtatva többek között Bartók Béla, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Farkas Ferenc vagy éppen Weiner Leó műveit.

barsony_balint_2_vagott-085930.jpg

Magyar Rhapsody Projekt (Fotó/Forrás: Bársony Bálint)

A Magyar Rhapsody Projekt második, Levédia című albuma tiszteleg a nagy magyar zeneszerzők, népdalgyűjtők és a hazai kultúra népzenei gyökerei előtt.

A lemezen a modern hangszerek mellett ősi magyar népi hangszerek is megszólalnak, úgy mint a tekerőlant, a tárogató, a töröksíp, a koboz, a népi furulyák, a népi hegedű, az ősi dobok és az ütőhangszerek.

A Kállai kettős című táncballada Levédia című albumunk negyedik videoklipje, melyre ifj. Zsuráfszky Zoltán, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Népművészet Ifjú Mestere Díj birtokosa készített koreográfiát. Partnere a 2020-ban Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Hetényi-Kulcsár Klára" mondta el az új videó kapcsán Bársony Bálint, zenekarvezető.

A Kállai kettőst Kodály Zoltán írta a Magyar Állami Népi Együttes számára, immáron hetven éve. Örömmel készítettem el a jelenkori adaptációját a Magyar Rhapsody Projekt kiváló zenéjére; egyszerre volt inspiratív és egyben motiváló az alkotói folyamat!

mesélte ifj. Zsuráfszky Zoltán, az alkotói folyamatról. 

Kodály Zoltán feldolgozásában a mű négy népdalból áll (Felülről fúj az őszi szél, Jó bort árul Sirjainé, Kincsem, komámasszony, Nem vagyok én senkinek sem adósa).

Felülről fúj az őszi szél 

Felülről fúj az őszi szél,
Zörög a fán a falevél.
Ugyan babám, hová lettél?
Már két este el nem jöttél.
Már két este el nem jöttél,
Talán a verembe estél?
Nem estem én a verembe.
Véled estem szerelembe.

Fejléckép: Magyar Rhapsody Projekt, forrás: Bársony Bálint

Így készült Bársony Bálint új nagylemeze - WERK

Kapcsolódó

Így készült Bársony Bálint új nagylemeze - WERK

A nyár folyamán megjelent Magyar Rhapsody Projekt című nagylemez klasszikus zeneszerzők magyar témájú műveit mutatja be jazz és világzenei átiratban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?