Jazz/World

Táncballada a Magyar Rhapsody Projekt feldolgozásában – Klippremier

2021.11.15. 15:30
Ajánlom
A Fidelión debütál az Artisjus- és Fonogram-díjas szaxofonművész, zeneszerző Bársony Bálint által vezetett Magyar Rhapsody Projekt új videója, melyet a Kállai kettős című dalukhoz forgattak.

Magyar Rhapsody Projekt klasszikus magyar zeneszerzők műveit dolgozza fel, melyeket modern és ősi magyar hangszereken szólaltatnak meg. A formáció számos hazai és nemzetközi koncerten nagy sikerrel adta elő, egészen új zenei köntösbe bújtatva többek között Bartók Béla, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Farkas Ferenc vagy éppen Weiner Leó műveit.

barsony_balint_2_vagott-085930.jpg

Magyar Rhapsody Projekt (Fotó/Forrás: Bársony Bálint)

A Magyar Rhapsody Projekt második, Levédia című albuma tiszteleg a nagy magyar zeneszerzők, népdalgyűjtők és a hazai kultúra népzenei gyökerei előtt.

A lemezen a modern hangszerek mellett ősi magyar népi hangszerek is megszólalnak, úgy mint a tekerőlant, a tárogató, a töröksíp, a koboz, a népi furulyák, a népi hegedű, az ősi dobok és az ütőhangszerek.

A Kállai kettős című táncballada Levédia című albumunk negyedik videoklipje, melyre ifj. Zsuráfszky Zoltán, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Népművészet Ifjú Mestere Díj birtokosa készített koreográfiát. Partnere a 2020-ban Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Hetényi-Kulcsár Klára" mondta el az új videó kapcsán Bársony Bálint, zenekarvezető.

A Kállai kettőst Kodály Zoltán írta a Magyar Állami Népi Együttes számára, immáron hetven éve. Örömmel készítettem el a jelenkori adaptációját a Magyar Rhapsody Projekt kiváló zenéjére; egyszerre volt inspiratív és egyben motiváló az alkotói folyamat!

mesélte ifj. Zsuráfszky Zoltán, az alkotói folyamatról. 

Kodály Zoltán feldolgozásában a mű négy népdalból áll (Felülről fúj az őszi szél, Jó bort árul Sirjainé, Kincsem, komámasszony, Nem vagyok én senkinek sem adósa).

Felülről fúj az őszi szél 

Felülről fúj az őszi szél,
Zörög a fán a falevél.
Ugyan babám, hová lettél?
Már két este el nem jöttél.
Már két este el nem jöttél,
Talán a verembe estél?
Nem estem én a verembe.
Véled estem szerelembe.

Fejléckép: Magyar Rhapsody Projekt, forrás: Bársony Bálint

Így készült Bársony Bálint új nagylemeze - WERK

Kapcsolódó

Így készült Bársony Bálint új nagylemeze - WERK

A nyár folyamán megjelent Magyar Rhapsody Projekt című nagylemez klasszikus zeneszerzők magyar témájú műveit mutatja be jazz és világzenei átiratban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A fiatalok útkereséséről szól a Bolyki Tamás Quartet első lemeze

A GPS című album személyes értékek és élmények gyűjteménye. A lemez borítóját mesterséges intelligencia készítette, a megadott „hívószavak” alapján.
Jazz/World ajánló

Afousis Kréta szigetéről – megjelent a Meybahar új online kislemeze

Online kiadványként napvilágot látott a görög-magyar gyökerű Meybahar újabb single-je Afousis címmel. A zenekar első, Abyss (2019) című albuma rögtön a nemzetközi toplistákra került, az új kislemez klipje pedig azonnal nagy elérést produkált az online felületeken.
Jazz/World ajánló

Máshogy szól a Cimbaliband – remaster koncert a Fonóban

A többszörösen nemzetközi toplistás és Fonogram-díjas zenekar legnépszerűbb műsorában régi slágereiket keverte újra, igazította jelenlegi hangzásvilágukhoz. A dalok január 28-án két nagyszerű vendéggel együtt szólalnak meg: Maszkurával és Lócival.
Jazz/World ajánló

A jövő jazztehetségeit ismerhetjük meg a Müpa Jazz Showcase programján

2023. január 27. és 29. között ismét jelentkezik a közép-európai régió egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéje, a Jazz Showcase. A fiatal jazzcsapatok bemutatkozására is a Müpa Fesztivál Színházában kerül sor.
Jazz/World ajánló

Konkoi új dallal és friss klippel indítja az évet

A 33000 feet above sea level című számhoz készült videófilmben Molnár Csaba többszörös Lábán Rudolf-díjas kortárs táncos, koreográfus három szólója látható. A dal a zenész új lemezén is szerepelni fog, amelyet február 17-én mutatnak be a Három Hollóban.