Jazz/World

Táncmaraton Halmos Béláért

2014.06.06. 10:27
Ajánlom
Titkosítják a koreográfusok nevét a XVIII. Méta Fesztiválon, ahol több mint hatszáz ifjú néptáncos fogja megmérettetni tudását Halmos Béla emlékének címezve.

Több mint hatszáz néptáncos vesz részt a június 7-től 9-ig tartó hagyományápoló balatonboglári XVIII. Méta Fesztiválon, amelyen megemlékeznek a táncház-mozgalomért sokat tett, tavaly elhunyt Halmos Béláról is - tájékoztatott az eseményről Szalai Tünde, a rendezvény programkoordinátora. A "Helyiérték" Gondolkodók és Alkotók Regionális Egyesülete által szervezett háromnapos rendezvényen a gyermek és ifjúsági tánccsoportok koreográfiáit díjazza a zsűri, emellett megrendezik a Futóméta Bajnokságot is. Balatonbogláron több évtizedes hagyománya van a néptáncos életnek. A verseny sajátossága, hogy kizárólag a nevezett koreográfia címe kerül nyilvánosságra, sem a csoport vezetőit, sem a koreográfus nevét, sem pedig a csoport székhelyét nem tudhatja a zsűri és a közönség sem. A zenét Salamon Bea és a Méta zenekar szolgáltatja.

Korábban hosszú évekig Halmos Béla Szécheny-díjas népzenész, népzenekutató volt a fesztivál zsűrijének elnöke. "Atyai gondoskodásával a kezdetektől velünk volt. Barátként, mentorként, őrangyalként vett részt a munkánkban. Tavaly ilyenkor még nem tudtuk, hogy örökre búcsúzunk tőle, amikor kikísértük a balatonboglári vasútállomásra" - idézte fel Szalai Tünde. A Méta Fesztivál helyszíne a balatonboglári Urányi János Sport- és Szabadidőközpont lesz, a belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.