Jazz/World

Táncos Világgödör

2006.11.22. 00:00
Ajánlom
Igazi világzenei hangulatot ígér november utolsó szombatján, 25-én a Gödör Klubban megrendezendő Világgödör programja a Poop, a Tündérground, a „Nyersanyag” – Máthé Gabriella és a Neo Momentum táncszínháza –, valamint a ColorStar és Dj. Onoff közreműködésével.

Az este első fellépője a Poop jazz'n'bass formáció, amelynek basszusgitáros alapító tagja Turjánszky Jansky Gyuri már ismerős lehet a ColorStar és PUF rajongótáborának. A zenei háttéralapok elektronikus dobgrúvjait Farkas Zoltán élő dobjátéka teszi színesebbé. A zenekar további tagja a szaxofonos Zana Zoltán és a billentyűs hangszereken játszó Szabó Dávid, akiknek improvizációi a jazzrajongók számára is „érthetővé” varázsolják ezt a stílust. A többnyire instrumentális dalok az inkább narrátor szerepét betöltő blues énekes, Kőszegi Zsolti verses átvezetőivel kapnak értelmet. Neki köszönhető e pár sor: Poop (ejtsd; púp): „a mindennapi sivárságból történő oly típusú kitüremkedés, mely a drum'n'bass, a jazz és a blues finomságait köti össze a hangulatteremtés könnyed huncutságával.”

A hangulatot a héttagú, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi srácokból álló Tündérground zenekar fokozza, akiknek konyháján ízes zenei erőleves fő. Korrekt táncritmusokkal, népzenei és jazz-elemekkel párosított, komolyzenei elemekkel könnyen fogyaszthatóra átszőtt fúziós muzsika. A Tündérground csapatát nagyrészt képzett, tapasztalattal rendelkező zenészek alkotják, akik kipróbálták már magukat a legkülönbözőbb zenei műfajokban a komolyzenétől a rock muzsikán át a népzenéig. A Recept: Boldizsár Szabolcs fuvola és billentyű, Kelemen István hegedű, billentyű és doromb, Gáspár Álmos népi hangszerek és gitár, Szakáll Attila basszusgitár, Szabó Lóránt ütősök, Hompoth Artúr dobok és Bene Zoltán billentyű. A Gödör klubban rendszeresen játszó feltörekvő, fiatal és nem utolsó sorban tehetséges csapat ismét táncba hívja közönségét.

A nemrégiben tartott, igen jó visszhangú tíz éves születésnapi koncert után, először a Gödör Klubban lép ismét színpadra a ColorStar. A felállás a megszokott, de a régebbi, jól bevált nóták mellett a jövő év elején megjelenő következő ColorStar-album dalai közül is elhangzik jó néhány ezen a koncerten. Tánc, varázslat, energiaáradat- Ezt ígéri a honi underground legjobb „diszkózenekara”

A visualról az Urbanizer csapat gondoskodik. .A programot színesíti Máthé Gabriella és a Neo Momentum táncszínház „Nyersanyag” című, nemrégiben bemutatott, új előadása.

(Belépőjegyek elővételben a Gödör Klub kávézójában válthatók 1400 Ft-os áron, a koncertek napján a helyszínen 1600 Ft-ba kerülnek a belépők.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.