Jazz/World

Tárd ki szíved!

2009.03.10. 00:00
Ajánlom
Március 15. előestéjén ezzel a koncerttel méltóképp ünnepelhetjük nemzeti identitásunkat. A házigazdák és a fellépő zenészek célja, hogy a tárogató hangján keresztül bemutassák jó néhány évszázad történelmét. Izgalmas utazás lesz ez, ami a történelem és a művészet korszakain átível: Ázsiából Magyarországra, a kuruc kor csatáiból az egyház templomába, onnan pedig a klasszikus, majd a kortárs zene világába. A zene és az előadók örömöt ígérnek: ünnepelni hívnak.

Trió Tárogató

Ez a különleges hangszer sok harcot élt át, győzelemre buzdító hangja sok lázadást és csatát kísért. És az évszázadok során fennmaradt. Már önmagában ez egy csoda, amiért ünnepelnünk kell – és akkor a ránk váró túláradó zenei forgatagról nem is beszéltünk.

A tárogató szenvedélyes és ősi hangjához igazán szép küllem társul, rekedtes és visszafojtott hangzása miatt pedig kifejezetten szívszaggatónak érezhetjük. A töröksíp-tárogatót a zurnát, Bartók a Biszkra-vidéki araboknál látta. Ma is kedvelik a tárogatót a Balkánon és a törököknél, hiszen hangja magában hordozza a harcos népek erejét, örömét és fájdalmát. Egykor csatahangszer volt, melynek harcba kellett hívnia, fel kellett riasztania az alvó katonákat. Fő színtere később is a hadizene volt, az erdélyi fejedelmi például az udvarok ünnepi felvonulásain használták. A Rákóczi-féle szabadságharc leverése után vált ez a hangszer magyar jelképpé; a falusiak megkedvelték, és ma már népi hangszerként is számon tartják.

A mai tárogatót 1894–96-ban a budapesti Schunda Vencel József hangszergyáros, a modern cimbalom megalkotója készítette el, ezért a kuruc tárogatótól való megkülönböztetésül Schundának is szoktuk nevezni. A mai modern tárogató, enyhe túlzással, a klarinét, a szaxofon és az oboa keveréke, mivel billentyűzete a német klarinét és oboa ötvözete, furata azonban a szopránszaxofonra hasonlít.

Amilyen sokszínű maga a hangszer, olyan sokszínű a Tárogatóünnep fellépőinek sora is. Ezen a koncerten mindenki megtalálhatja a neki tetsző műfajt. A színpadon csodásan elfér a zenei eklektika kavalkádja: felhangzanak majd a hadi hangszerre írt szerzemények, a szívből áradó egyházi zene hatására pedig megbékélhetünk önmagunkkal és másokkal. De ne unalmas meditációra számítsunk – a népzene dinamikus ereje fog magával ragadni minket, sőt, akár táncra is perdülhetünk!

A koncert házigazdája, a Trió Tárogató Kamaraegyüttes "a gregoriántól a Szózatig" mintegy kilencszáz év történelmét, kultúráját idézi fel a tárogató dalával. A meghívott zenész vendégek közül Nagy Csaba a barokk, Kiss Gy. László pedig a kortárs zenébe avatja be hallgatóit a tárogató segítségével. A Matocsáv Együttes tagjai, a három fúvós zenész (Makó Péter, Tóth József és Csávás Attila) meglepő ötletként a jórészt vonósokon játszott magyar népzenét fúvós hangszerekre ültette át – s arról, hogy milyen izgalmas az eredmény, ez az este is meggyőz. A Fonó Zenekar tagjai Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó hivatásos muzsikusok, akik Agócs Gergellyel az élükön a Fesztivál Színház színpadán a magyar népzenét tolmácsolják igen hűségesen, de ne lepődjünk meg, ha más műfajokból is ízelítőt adnak, és klasszikus vonós zene, opera, modern jazz, world music vagy épp autentikus klezmermuzsika hangzik fel előadásában.

(2009. március 14. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház - "Tárogatóünnep", km.: Trió Tárogató (tagjai: Barvich Iván/tárogató I., pánsíp, Rónai Lajos/tárogató II., Csávás Attila/tárogató III.), Kiss Gy. László, Nagy Csaba, Agócs Gergely, és a Fonó Együttes, Matocsáv Együttes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)