Jazz/World

Tárd ki szíved!

2009.03.10. 00:00
Ajánlom
Március 15. előestéjén ezzel a koncerttel méltóképp ünnepelhetjük nemzeti identitásunkat. A házigazdák és a fellépő zenészek célja, hogy a tárogató hangján keresztül bemutassák jó néhány évszázad történelmét. Izgalmas utazás lesz ez, ami a történelem és a művészet korszakain átível: Ázsiából Magyarországra, a kuruc kor csatáiból az egyház templomába, onnan pedig a klasszikus, majd a kortárs zene világába. A zene és az előadók örömöt ígérnek: ünnepelni hívnak.

Trió Tárogató

Ez a különleges hangszer sok harcot élt át, győzelemre buzdító hangja sok lázadást és csatát kísért. És az évszázadok során fennmaradt. Már önmagában ez egy csoda, amiért ünnepelnünk kell – és akkor a ránk váró túláradó zenei forgatagról nem is beszéltünk.

A tárogató szenvedélyes és ősi hangjához igazán szép küllem társul, rekedtes és visszafojtott hangzása miatt pedig kifejezetten szívszaggatónak érezhetjük. A töröksíp-tárogatót a zurnát, Bartók a Biszkra-vidéki araboknál látta. Ma is kedvelik a tárogatót a Balkánon és a törököknél, hiszen hangja magában hordozza a harcos népek erejét, örömét és fájdalmát. Egykor csatahangszer volt, melynek harcba kellett hívnia, fel kellett riasztania az alvó katonákat. Fő színtere később is a hadizene volt, az erdélyi fejedelmi például az udvarok ünnepi felvonulásain használták. A Rákóczi-féle szabadságharc leverése után vált ez a hangszer magyar jelképpé; a falusiak megkedvelték, és ma már népi hangszerként is számon tartják.

A mai tárogatót 1894–96-ban a budapesti Schunda Vencel József hangszergyáros, a modern cimbalom megalkotója készítette el, ezért a kuruc tárogatótól való megkülönböztetésül Schundának is szoktuk nevezni. A mai modern tárogató, enyhe túlzással, a klarinét, a szaxofon és az oboa keveréke, mivel billentyűzete a német klarinét és oboa ötvözete, furata azonban a szopránszaxofonra hasonlít.

Amilyen sokszínű maga a hangszer, olyan sokszínű a Tárogatóünnep fellépőinek sora is. Ezen a koncerten mindenki megtalálhatja a neki tetsző műfajt. A színpadon csodásan elfér a zenei eklektika kavalkádja: felhangzanak majd a hadi hangszerre írt szerzemények, a szívből áradó egyházi zene hatására pedig megbékélhetünk önmagunkkal és másokkal. De ne unalmas meditációra számítsunk – a népzene dinamikus ereje fog magával ragadni minket, sőt, akár táncra is perdülhetünk!

A koncert házigazdája, a Trió Tárogató Kamaraegyüttes "a gregoriántól a Szózatig" mintegy kilencszáz év történelmét, kultúráját idézi fel a tárogató dalával. A meghívott zenész vendégek közül Nagy Csaba a barokk, Kiss Gy. László pedig a kortárs zenébe avatja be hallgatóit a tárogató segítségével. A Matocsáv Együttes tagjai, a három fúvós zenész (Makó Péter, Tóth József és Csávás Attila) meglepő ötletként a jórészt vonósokon játszott magyar népzenét fúvós hangszerekre ültette át – s arról, hogy milyen izgalmas az eredmény, ez az este is meggyőz. A Fonó Zenekar tagjai Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó hivatásos muzsikusok, akik Agócs Gergellyel az élükön a Fesztivál Színház színpadán a magyar népzenét tolmácsolják igen hűségesen, de ne lepődjünk meg, ha más műfajokból is ízelítőt adnak, és klasszikus vonós zene, opera, modern jazz, world music vagy épp autentikus klezmermuzsika hangzik fel előadásában.

(2009. március 14. 19:30 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház - "Tárogatóünnep", km.: Trió Tárogató (tagjai: Barvich Iván/tárogató I., pánsíp, Rónai Lajos/tárogató II., Csávás Attila/tárogató III.), Kiss Gy. László, Nagy Csaba, Agócs Gergely, és a Fonó Együttes, Matocsáv Együttes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Jazz/World

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Vizuál

Megfilmesítik a Mester és Margaritát

Bulgakov regényének mozis változatát A nagy Gatsby-t is rendező Baz Luhrmann forgatja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

"A budapesti táncházak igazi kuriózumnak számítanak"

Jövő ősszel, 2020-ban második alkalommal rendezi meg Budapest a legnagyobb világzenei expót, a WOMEXet. Hogy ez mennyiben kiváltság, és miként profitálhatnak ebből a magyar zenészek, arról a rendezésért felelős Hangvető menedzserét, Liber Endrét kérdeztük.
Jazz/World magazin

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Jazz/World magazin

Tudományos bizonyítást nyert, hogy a „zene közös nyelv”

Közhely, hogy a zene olyan univerzális nyelv, ami alkalmas a szavakon túli kommunikációra. Most egy bécsi kutatócsoport adatokkal is alátámasztotta, hogy a zene világszerte közös tulajdonságokkal rendelkezik.
Jazz/World ajánló

Zenész apák zenész fiaikkal adnak közös adventi koncertet

A Modern Art Orchestra Az alma meg a fája elnevezésű koncertjén december 14-én 19:30-tól a Budapest Music Centerben olyan szülő-gyerek párosok fordulnak meg a színpadon, akiket eddig nem hallhattunk.
Jazz/World ajánló

Új lemezt készített Kollár-Klemencz László

Decemberben jelenik meg Ég az erdő címmel Kollár-Klemencz László Kamarazenekarának új albuma – a dalszerző-író-énekes 2008-ban megkezdett első szólóalbumának folytatásaként. Az új dalokat január 19-én a MOMKultban nagyszabású koncerten mutatják be a zenészek.