Jazz/World

Tárkány-Kovács Bálint: "A címválasztás a zenénk műfaji besorolhatatlanságára is utal”

2013.05.07. 07:31
Ajánlom
A Tárkány Művek május 11-én mutatja be második lemezét a Kobuci kertben. Az új album megjelenése kapcsán a cimbalmos-zenekarvezetőt kérdeztük a szövegek fontosságáról, az együttes mögött álló öt évről és titkos terveiről is.

- Jó néhány hete elkezdődött az új lemezetek sajtókampánya, de mindmáig nem derült ki, mi lesz a lemez címe. Mi lesz a lemez címe?

- Címesincs.

- Tényleg?

- Tényleg! (nevet)

- Nem akartátok újra elsütni az Itt a nyár! címet, ha már a tavaly őszről idén nyárra csúszott az új album megjelenése?

- Semmiképp sem szerettük volna, hogy a nagylemez címe ugyanaz legyen, mint a maxié. Másrészt, amíg nem állt össze a korong anyaga, addig elnevezni sem tudtam, márpedig egy hónappal ezelőtt még javában zajlottak a lemez utómunkálatai. A címválasztás a zenénk műfaji besorolhatatlanságára is utal. Rendszeresen nekem szegezik, miért keverjük a stílusokat, miért házasítjuk a népzenét a jazzel, satöbbi. De hát nem hihetetlenül sokféle zene vesz minket körül? A bevásárlóközponttól a liftig, kocsmától a tévéig mindenhonnan szól valamilyen zene, és elkerülhetetlen, hogy a barokk muzsika, salsa, heavy metal, egyszóval minden mindennel összekeveredjen a fülekben. De ahogy erről nem én tehetek, ugyanúgy nem akaródzott az albumot sem "megbélyegezni" ezzel vagy azzal a címmel. Szerepel a lemezen egyébként egy Címesincs című szám, de ott más értelemben használjuk, hiszen az egy "egye meg a fene az egészet" hangulatú, szakítós nóta.

- Azért elég gazdag hagyománya van itthon a Tárkány Művekre is jellemző, magyaros ízű világzenei stíluskeverésnek - jó példa rá Dresch Mihály zenéje, akinek az egyik új számotok ajánlása szól, és aki az albumon és a lemezbemutató koncerten is közreműködik. Hogyan fogadta a felkérést?

- Úgy tűnt, hogy örömmel. Nem vagyunk bizalmaskodó viszonyban Misivel - már csak a korkülönbség okán is -, de bízom benne, hogy szívesen játszik velünk. Na persze nem minden számunk tetszik neki egyformán, de az igazság az, hogy szándékosan hullámzik a dalaink zenei komplexitása. Egyáltalán nem tartom bajnak, ha a zenénk olykor egyszerűen csak szórakoztat, elvégre a népzenében is ott a helye a mély értelmű, búbánatos balladák mellett a felhőtlen, könnyed vidámságnak. Misi természetesen egy összetettebb, az ő zenéje által inspirált számban működik közre.

- Más vendégetek is lesz a lemezbemutatón? Játszottatok az elmúlt években Pál István Szalonnával, David Yengibarjannal és másokkal...

- Mindenképpen, mert vannak olyan hangszereléseink, amelyekben szükség van még egy zenészre, de több "sztárvendéget" nem hívtunk. Nem vagyok egyébként sem a híve a túl nagy felállásnak, amikor nem nélkülözhetetlen minden egyes szólam. A Tárkány Művekben az alapot a bőgő hozza, a harmóniát a brácsa; a cimbalom, a szaxofon és az ének pedig a szólókon osztozik. A két szaxofonnal is már-már gondban leszünk, hiszen ha túl sok a szólista, az szétfeszítheti a zenei kereteket.

- Úgy tűnik, nemcsak a zenei keretekre figyeltek ennyire, hiszen a napokban lettetek ötévesek, és ha nem tévedek, a kezdetek óta ugyanaz a Tárkány Művek felállása. Pedig az ember azt gondolná, hogy az egy lány-négy fiú összeállítás nem éppen a legstabilabb...

- Pedig van egy kellemes egyensúly a dologban. Persze ahogy minden zenekarban, abszolút feszültségekkel teli a munka, kár is lenne tagadni. Az előadóművészi szakma elkerülhetetlen velejárója ez, hiszen nagyon szorosan kell - lelki, pszichológiai értelemben is - együttműködnünk, és a zenészek nem is számítanak a legstabilabb érzelmi életű embereknek. Mi azért próbálunk a konfliktusokból erőt és inspirációt meríteni.

- Elég hatékonyan, hiszen tavaly Junior Prima Díjat kaptatok, sikerrel szerepeltetek az Illés-feldolgozásversenyen és a Jazzy dalversenyen is. Lehet ezt még fokozni?

- Tavasszal a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. szervezésében Nógrád, Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 43 koncertet adtunk, összesen 16.000 diáknak. Nyilván nem mindegyikőjük volt fogékony a zenénkre, de nagyon sok pozitív visszajelzést és lájkot kaptunk. Most pedig a lemez anyagával fogunk turnézni, és már őszre is vannak lekötött koncertjeink, elég szépen telik a naptárunk. Persze rengeteg háttérmunka van emögött: a szervezésben a közgazdász diplomám mellett immár ötfősre nőtt stáb van segítségemre. Szóval - főleg egyes nagynevű zenekarokhoz és nagy koncerthelyszínekhez képest - igazán nem panaszkodhatunk, mert az egyre kisebb tortából sikerül mind nagyobb szeletet kihasítanunk.

- Elég-e mindez ahhoz, hogy meg is éljetek a Tárkány Művekből?

- Jórészt igen. Persze mindenki csinál mást is: Julcsi tanít, Gergő a tanítás mellett különféle jazz-formációkban zenél, Endre az egyetlen hivatásos szlovákiai magyar néptáncegyüttesben, a pozsonyi Ifjú Szívekben muzsikál, Andris pedig most hagyta ott a Honvéd Művészegyüttest és teljes erővel a Zeneakadémiai felvételire készül. Én magam is zenélek a Fonó Zenekarban és a Tündök Zenekarban, az elmúlt félévben egy táncház-sorozatot is szerveztem. De a fő hangsúly mind az ötünk esetében a Tárkány Műveken van.

- Tavaly megjelent a nagylemezetek Angliában, és recenziót közölt róla a Songlines magazin. A külföld módszeres meghódítására nem gondoltok? Vagy a magyar népzenei gyökerek és a magyar szöveg miatt óhatatlanul lokális keretek közé szorultok?

- Őszintén szólva, nem dimenzionálnám túl a nyelvi kérdést. Legalábbis nekem egyáltalán nincs hiányérzetem, amikor latin vagy orosz zenét hallgatok és nem értem a szöveget.

- De ezzel azt is mondod, hogy adott esetben a ti szövegetek sem olyan fontos? Azért kérdezem, mert a lemez beharangozója kiemeli, hogy új, társadalomkritikai és bölcseleti témák is megjelennek a dalokban...

- Igen, fontos és erős a szöveg és nagyon sokat hozzátesz a zenéhez. Úgy vélem, ma a dalszöveg vette át a költészet társadalmi - nem művészeti! - jelentőségét. A dalszövegeket tudjuk fejből, azokat idézzük, hatnak ránk, és sokkal inkább benne vannak a kortárs kultúrában, mint a versek. Másfelől a számok hangulata szöveg nélkül is átjön. Játszottunk már nemzetközi közönségnek, és a konfokban összefoglalva a számok mondanivalóját könnyen át lehetett hidalni a nyelvi akadályokat. Persze ha popzenét akarnánk játszani, akkor azt talán tényleg angolul volna érdemes, de a Tárkány Művek sohasem fog százezres európai színpadokon fellépni, alternatív zenekarként pedig nyugodtan énekelhetünk magyarul.

- Ha már szöveg és műfajkeverés: jól érzem, hogy van egy hamisítatlan "kispálos" zamata is a dalaitoknak? Elsősorban a sánta, áthajlásos sortörésekre gondolok.

- Az új számokat meghallgatva még inkább erősödhet ez a benyomásod. Le sem tagadhatnám, én is Lovasi dalain nőttem fel...

- Arra nem gondoltál, hogy a következő adandó alkalommal őt is meghívjátok egy szám erejéig?

- A Csík Zenekar és a Budapest Bár után ez nem tűnik olyan jó ötletnek, de soha ne mondd, hogy soha!

- Azt azért elárulhatod, hogyan tovább? A május 11-i, Kobuci kertben tartandó lemezbemutató után nyilván következik egy sor fellépés az album anyagával, de aztán előkerülhetnek a régóta dédelgetett álmok.

- Először is szeretnék alkotói pihenőt tartani. Utána pedig egy konceptalbum a terv, nagyon vonz ugyanis a színház. A Tárkány Művek első és most megjelenő második lemeze is olyan dalgyűjtemény, amelyeknél nem volt cél, hogy legyen egy szál, amire felfűzzük a számokat. A jövőben viszont szeretnék a zenénkkel történetet elmondani, drámával, szereplőkkel, akár színpadi körülmények között, színészek-táncosok bevonásával. Úgy képzelem, hogy először megírnám a zenét és a szöveget, aztán készítenénk belőle egy duplalemezt. Ha mindez megvolna, akkor keresnék hozzá helyszínt és előadó partnereket. Témám már van is, de még szigorúan titkos!

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet kiválóságai Szentendrén

Július 24-én különleges zenei csemegére számíthatnak a Szentendrére látogatók, hiszen a MűvészetMalom udvarán Borbély Mihály és zenésztársai mellett, László Attila is színpadra lép.