Jazz/World

Tárkány-Kovács Bálint: "Mi, cimbalmosok nem versenyzünk egymással”

2012.05.08. 07:05
Ajánlom
Az Értől az óceánig című minifesztivál keretében május 26-án a Müpában lép fel a magyar népzene, a jazz és a sanzon elemeiből építkező Tárkány Művek. A zenekar alapítóját készülő második lemezükről is kérdeztük. INTERJÚ

- Több mint húsz éve cimbalmozol. Kik voltak a mestereid?

- Hétéves koromban kezdtem tanulni Béresné Szöllős Beatrixtól az Óbudai Népzeneiskolában, majd a Bartók konzi klasszikus cimbalom szakán Szakály Ágnesnél folytattam, a felvételire Szeverényi Ilona készített föl. A konzis időszak alatt már jártam Balogh Kálmánhoz magánórákra, tőle tanultam igazán népzenét. A Zeneakadémián jelenleg is nála tanulok, de többször helyettesítette őt Lukács Miklós, akinek szintén nagyon sokat köszönhetek.

- Nehéz Balogh Kálmán és Lukács Miklós mellett szóhoz jutni itthon cimbalmosként?

- A cimbalom sajnos nem tartozik a közismert hangszerek közé. Kuriózumnak számít, ha ma valaki cimbalmozik, ezért az emberek nagy része azt se tudja hova tegye, sokan összekeverik a citerával, vagy a cintányérral. Mi, cimbalmosok nem versenyzünk egymással, inkább népszerűsíteni szeretnénk a hangszert, próbáljuk valahogy visszacsempészni a köztudatba.

- Éreztél egyébként valaha a cimbalommal mint a vendéglátós cigányzene jellegzetes hangszerével kapcsolatos előítéleteket?

- Nem igazán, bár azok közül is, akik ismerik a hangszert, sokan úgy gondolják, hogy csak roma zenészek játszanak rajta. Alapvetően jogosan hiszik ezt, de szerencsére ma már egyre többen és elég sok helyen használják, a komolyzenén és a népzenén kívül például a jazzben is.

- Zenekarodat, a Tárkány Műveket zeneszerzőként is jegyzed. Minek érzed magadat inkább: cimbalmosnak, vagy zeneszerzőnek?

- Teljesen egyértelmű, hogy cimbalmosnak. Ha a zeneszerzésre gondolok, akkor inkább kezdő dalszerzőnek hívnám magam. Mindig is érdekelt az alkotóművészet, pontosabban az alkotási folyamat, a gondolat megszületése, de a megvalósítás már kevésbé. Ha megvan a jó ötlet, akkor a kidolgozást már bárki meg tudja csinálni. A komponáláson belül egyre jobban érdekel mostanában a számítógépes zeneszerzés, illetve a különböző elektronikus eszközök, és ezeknek az élő felhasználása. Szívesen megismerkednék és kísérleteznék velük, mivel nagyon sokféleképpen lehet munkára fogni ezeket a berendezéseket, és nem csak hip-hop meg drum'n'bass műfajokban. Már egy ideje formálódik a fejemben több olyan zenei projekt is, melyekben használnék ilyen eszközöket, de ezek az ötletek még nagyon képlékenyek. 

- Az aktív zenélés mellett az elmúlt évben a táncház módszer UNESCO szellemi kulturális örökség listájára való felterjesztésében is közreműködtél. Mi volt a te szereped benne?

- Ez egy nagyon hosszú folyamat volt. A felterjesztés pontos megnevezése a táncház módszer, ami a szellemi kulturális örökség átörökítésének UNESCO által elismert modellje lett 2011 novemberében. Körülbelül 30-40 ember önzetlen munkája van abban, hogy sikerült eljutnunk idáig. Köztük voltak tudósok, folkloristák, népzenekutatók, művelődésszervezők, és maguk a művészek, akik aktív részesei a népi kultúra művelésének. Én a fiatal generációt képviseltem, aláírásokat gyűjtöttem, és a szöveg megfogalmazásában segédkeztem. A zenekarban hárman is aktív táncházas zenészek vagyunk: a brácsásunk, Papp Endre, a bőgősünk, Bognár András, jómagam pedig táncházak szervezésében is részt veszek több mint tíz éve.

- Talán ennek is köszönhető, hogy a magyar világzene legjavát felvonultató Az értől az óceánig elnevezésű minifesztivál keretében május 26-án a Csík Zenekar, a Makám és a FolkSide mellett mutatkozhattok be a Müpában.

 - Nagy megtiszteltetésnek érezzük, hogy meghívtak minket. Részben szakmai közönség is lesz ezen a koncerten, külföldi zenei szervezők, szakemberek személyében, ezért minden erőnkkel készülünk erre az estére, melyről az új, Müpa-MTVA szerződésnek köszönhetően televíziós felvétel is készül. A klipünk rendezőjét, Galán Gézát kértük meg, hogy segítsen a színpadkép kialakításában, ami a színpadi mozgást, a fényeket és a díszleteket illeti. De még májusban a koncert előtt megyünk Diószegre és Nagyváradra, a hónap végén Pozsonyban, azután pedig Varsóban lépünk fel, szóval nem fogunk unatkozni.

- Négy éve alapítottad a Tárkány Műveket, és már a második lemezetek készül. Hol tartotok most?  

- A hangfelvételek kellős közepén vagyunk, négy számot már felvettünk. Májusban szeretnénk megjelentetni a maxit pár számmal, ízelítőnek a nyárra. A nagy lemez megjelenése őszre várható, aminek a lemezbemutató koncertje már szervezés alatt van. A készülő lemezen többnyire saját számok lesznek. Próbáltam az előző lemezhez képest jobban eltávolodni a forrásaimtól, a népzenétől és a jazztől. Még mindig lesznek rajta átdolgozások, de sok szám már teljesen saját. Inspirációként most már a rockot is említhetem, persze mivel a hangzás teljesen más, ezért ez alig észrevehető, de a szerkezetekben, fordulatokban, hangszerelésben jelen van. Noha a zenekar alapításakor egy improvizatív zenei nyelv kialakítását tűztem ki célul, most már ez az irány is módosult - az improvizáció a két szóló hangszerre, a cimbalomra és a szaxofonra korlátozódik. A szövegekben a lírai témák mellett több teret kap a filozófia, és a társadalomkritika. Saját lemezünk mellett a Fonó zenekarral - amelyben szintén játszom - egy autentikus népzenei albumon dolgozunk, emellett pedig szeretnék készíteni egy szóló cimbalom lemezt még idén, úgyhogy munka van bőven!

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lemez

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Jazz/World interjú

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Jazz/World ajánló

Sztárprodukciók a Vajdahunyadvárban

A Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjeivel zárul a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál, amely idén összesen 8 koncerttel örvendeztette meg a közönséget.
Jazz/World ajánló

Nyári jazz meglepetés a Müpa videócsatornáján

Újranézhetők az idei Jazz Showcase felfedezettjeinek koncertjei, péntektől kezdve három héten át minden pénteken két koncertfelvételt tesz elérhetővé a Müpa videómegosztó felületén.
Jazz/World ajánló

Nyitottság, képzelőerő, sokoldalúság – Stanley Jordan ismét Budapesten koncertezik

Július 21-én a Margitszigeti Színházban igazi örömzenélésre számíthatnak a jazzrajongók, hiszen a legendás Stanley Jordan mellett, Laurence Cottle, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor is színpadra lépnek.