Jazz/World

Tárkány-Kovács Bálint: "Mi, cimbalmosok nem versenyzünk egymással”

2012.05.08. 07:05
Ajánlom
Az Értől az óceánig című minifesztivál keretében május 26-án a Müpában lép fel a magyar népzene, a jazz és a sanzon elemeiből építkező Tárkány Művek. A zenekar alapítóját készülő második lemezükről is kérdeztük. INTERJÚ

- Több mint húsz éve cimbalmozol. Kik voltak a mestereid?

- Hétéves koromban kezdtem tanulni Béresné Szöllős Beatrixtól az Óbudai Népzeneiskolában, majd a Bartók konzi klasszikus cimbalom szakán Szakály Ágnesnél folytattam, a felvételire Szeverényi Ilona készített föl. A konzis időszak alatt már jártam Balogh Kálmánhoz magánórákra, tőle tanultam igazán népzenét. A Zeneakadémián jelenleg is nála tanulok, de többször helyettesítette őt Lukács Miklós, akinek szintén nagyon sokat köszönhetek.

- Nehéz Balogh Kálmán és Lukács Miklós mellett szóhoz jutni itthon cimbalmosként?

- A cimbalom sajnos nem tartozik a közismert hangszerek közé. Kuriózumnak számít, ha ma valaki cimbalmozik, ezért az emberek nagy része azt se tudja hova tegye, sokan összekeverik a citerával, vagy a cintányérral. Mi, cimbalmosok nem versenyzünk egymással, inkább népszerűsíteni szeretnénk a hangszert, próbáljuk valahogy visszacsempészni a köztudatba.

- Éreztél egyébként valaha a cimbalommal mint a vendéglátós cigányzene jellegzetes hangszerével kapcsolatos előítéleteket?

- Nem igazán, bár azok közül is, akik ismerik a hangszert, sokan úgy gondolják, hogy csak roma zenészek játszanak rajta. Alapvetően jogosan hiszik ezt, de szerencsére ma már egyre többen és elég sok helyen használják, a komolyzenén és a népzenén kívül például a jazzben is.

- Zenekarodat, a Tárkány Műveket zeneszerzőként is jegyzed. Minek érzed magadat inkább: cimbalmosnak, vagy zeneszerzőnek?

- Teljesen egyértelmű, hogy cimbalmosnak. Ha a zeneszerzésre gondolok, akkor inkább kezdő dalszerzőnek hívnám magam. Mindig is érdekelt az alkotóművészet, pontosabban az alkotási folyamat, a gondolat megszületése, de a megvalósítás már kevésbé. Ha megvan a jó ötlet, akkor a kidolgozást már bárki meg tudja csinálni. A komponáláson belül egyre jobban érdekel mostanában a számítógépes zeneszerzés, illetve a különböző elektronikus eszközök, és ezeknek az élő felhasználása. Szívesen megismerkednék és kísérleteznék velük, mivel nagyon sokféleképpen lehet munkára fogni ezeket a berendezéseket, és nem csak hip-hop meg drum'n'bass műfajokban. Már egy ideje formálódik a fejemben több olyan zenei projekt is, melyekben használnék ilyen eszközöket, de ezek az ötletek még nagyon képlékenyek. 

- Az aktív zenélés mellett az elmúlt évben a táncház módszer UNESCO szellemi kulturális örökség listájára való felterjesztésében is közreműködtél. Mi volt a te szereped benne?

- Ez egy nagyon hosszú folyamat volt. A felterjesztés pontos megnevezése a táncház módszer, ami a szellemi kulturális örökség átörökítésének UNESCO által elismert modellje lett 2011 novemberében. Körülbelül 30-40 ember önzetlen munkája van abban, hogy sikerült eljutnunk idáig. Köztük voltak tudósok, folkloristák, népzenekutatók, művelődésszervezők, és maguk a művészek, akik aktív részesei a népi kultúra művelésének. Én a fiatal generációt képviseltem, aláírásokat gyűjtöttem, és a szöveg megfogalmazásában segédkeztem. A zenekarban hárman is aktív táncházas zenészek vagyunk: a brácsásunk, Papp Endre, a bőgősünk, Bognár András, jómagam pedig táncházak szervezésében is részt veszek több mint tíz éve.

- Talán ennek is köszönhető, hogy a magyar világzene legjavát felvonultató Az értől az óceánig elnevezésű minifesztivál keretében május 26-án a Csík Zenekar, a Makám és a FolkSide mellett mutatkozhattok be a Müpában.

 - Nagy megtiszteltetésnek érezzük, hogy meghívtak minket. Részben szakmai közönség is lesz ezen a koncerten, külföldi zenei szervezők, szakemberek személyében, ezért minden erőnkkel készülünk erre az estére, melyről az új, Müpa-MTVA szerződésnek köszönhetően televíziós felvétel is készül. A klipünk rendezőjét, Galán Gézát kértük meg, hogy segítsen a színpadkép kialakításában, ami a színpadi mozgást, a fényeket és a díszleteket illeti. De még májusban a koncert előtt megyünk Diószegre és Nagyváradra, a hónap végén Pozsonyban, azután pedig Varsóban lépünk fel, szóval nem fogunk unatkozni.

- Négy éve alapítottad a Tárkány Műveket, és már a második lemezetek készül. Hol tartotok most?  

- A hangfelvételek kellős közepén vagyunk, négy számot már felvettünk. Májusban szeretnénk megjelentetni a maxit pár számmal, ízelítőnek a nyárra. A nagy lemez megjelenése őszre várható, aminek a lemezbemutató koncertje már szervezés alatt van. A készülő lemezen többnyire saját számok lesznek. Próbáltam az előző lemezhez képest jobban eltávolodni a forrásaimtól, a népzenétől és a jazztől. Még mindig lesznek rajta átdolgozások, de sok szám már teljesen saját. Inspirációként most már a rockot is említhetem, persze mivel a hangzás teljesen más, ezért ez alig észrevehető, de a szerkezetekben, fordulatokban, hangszerelésben jelen van. Noha a zenekar alapításakor egy improvizatív zenei nyelv kialakítását tűztem ki célul, most már ez az irány is módosult - az improvizáció a két szóló hangszerre, a cimbalomra és a szaxofonra korlátozódik. A szövegekben a lírai témák mellett több teret kap a filozófia, és a társadalomkritika. Saját lemezünk mellett a Fonó zenekarral - amelyben szintén játszom - egy autentikus népzenei albumon dolgozunk, emellett pedig szeretnék készíteni egy szóló cimbalom lemezt még idén, úgyhogy munka van bőven!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Jazz/World ajánló

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Jazz/World ajánló

Idén már hat városban csendülnek fel az MVM ZENERGIA dallamai

Egyedülálló élmény, zenei sokszínűség, Rúzsa Magdi, Balázs János, a Concerto Budapest és Keller András várja a hetedik MVM ZENERGIA koncert közönségét 2022. augusztus 27-én. Az Erkel Színház élőzenés, fényfestéssel kísért koncertje mellett öt vidéki helyszínen és online is csatlakozhatnak a jótékonysági esthez az érdeklődők.
Jazz/World ajánló

Az angyalföldi nyomornegyedből Párizsig jutott a világhírű magyar zongoraművész

Három részből álló Cziffra100 programsorozat várja a közönséget augusztus 3-án Szentendrén. A Városházán megnyílik az Árnyékból a fénybe című tablókiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról, ugyanitt este a Hot Jazz Band lép színpadra, a P'Art moziban pedig a zongoraművészről szóló Virtuóz című dokumentumfilmet láthatja a közönség.
Jazz/World klippremier

Csodaszép klipet készített az Ephemere egy kápolnásnyéki mozdonyban

Az Ephemere két vezéregyéniségének, Caussanel Izabellának és Orbay Lillának új szerzeménye, a Te is tudod Szőcs Kálmán versére íródott. A Novák Péter által rendezett klipben megjelenik az utazás, a melankólia és a dőzsölés kontrasztja, a gyermeki naivitás és a tiltott szerelmek is. VIDEÓ