Jazz/World

Tarol az USÁban az East Gipsy Band

2011.10.24. 16:29
Ajánlom
Hatalmas sikerrel lépett fel a hét végén a New York-i East Village Drom világzenei klubjában a magyar East Gipsy Band.

Az együttes, amely egyedi zenei hangzásával a jazz és a világzene legkomolyabb amerikai műhelyeibe nyer bebocsátást a következő két héten, előzőleg Bartók-interpretációjával Philadelphiában váltott ki álló ovációt.

Az együttes tagjai elismert művészek, akik a roma zenei hagyományt értelmezik újra a jazz érzékeny eszközeivel. A 2011 májusában megjelent bemutatkozó albumukon vendégművészként szerepelt, Tim Ries amerikai szaxofonista, a Rolling Stones koncertjeinek állandó kísérőzenésze, aki a közös, budapesti munka folytatásaként meghívta az együttest egy őszi turnéra, amely az Egyesült Államok keleti partját és Kanadát érinti majd.

Az fellépéssorozat részben az újrainduló New York-i Magyar Kulturális Központ támogatása révén valósulhatott meg. Az együttes hétfőn lép fel a hírneves New York-i Smalls jazzklubban, szerdán a metropoliszban működő magyar főkonzulátuson, pénteken pedig Toronto legelismertebb jazzbárjában koncertezik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.