Jazz/World

Tatum élőben

2007.09.21. 00:00
Ajánlom
Art Tatum a jazz történetének egyik legnagyobb mestere volt, nem csupán zongoristák, de más hangszeres előadók számára is példaképnek számít. A muzsikus 1956-ban hunyt el, a Zenph cég segítségével azonban szeptember 23-án a Los Angeles-i Shrine Auditóriumban újra elhangzik 1949-es koncertje.

Egyedülálló a Zenph kezdeményezése, hiszen a hangmérnökökből, zenei producerekből és technikusokból álló cég elhunyt mesterek feltámasztásával foglalkozik. Pontosabban, a csúcstechnológiát akusztikus hangszerekkel ötvözik, hogy jelentős művészek felvételeit újjávarázsolják. Ez történt egy éve is, amikor Glenn Gould ’55-ös Goldberg-variációk felvételét táplálták be egy Yamaha Disklavier Pro, digitális irányítású akusztikus zongorába, amely különlegesen hűen, finom dinamikai utasításokkal, pedálmozgással együtt adta vissza a művész produkcióját. A zongorista nélküli ’élő’ koncert felvétele, kiváló minőségű Super Audio CD-n került forgalomba a Sony BMG Masterworks forgalmazásában.

A kiadó lemezsorozatának következő darabján egy jazzlegenda előadását ismétlik meg: Art Tatum 1949-es Los Angeles-i koncertjének felvétele korábban Piano Starts Here címmel került forgalomba. A felvétel felújítása során kiderült, néhány részlet lemaradt az eredeti lemezről, sőt, a mesterlemezen valamivel lassabban és alacsonyabb hangon hallhatóak a számok, így Tatum még annál is gyorsabban játszott, mint ahogy megszoktuk. Emellett természetesen óriási minőségi különbség lesz hallható az élő koncerten, illetve a készülő hibrid SACD-n, amely várhatóan a jövő év elején kerül a boltokba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.