Jazz/World

Tavasznyitány a Budapest Jazz Clubban

2022.03.07. 15:15
Ajánlom
Vonzó és sodró estéket kínál a Budapest Jazz Club az első, ünnepnapok miatt a szokásosnál is tágasabbra nyúló márciusi héten: ösztöndíjas beszámolókoncert éppúgy akad a hét kínálatában, mint kalapemelés a hajdani jazz-szellemek előtt – bár belegondolva, ez jószerivel minden jazz-eseményen megtörténik. A múltból emelkedik a jövő. A jazzben biztosan.

Kedden, március 8-án este Micheller Myrtill és Pintér Tibor már több mint egy évtizedes együttmunkálkodásának eredményét hallhatjuk a klubban. Az énekesnő és a gitáros jazz-standardeket, és igényes popszámok dzsesszesített változatait hozzák a tőlük megszokott, kiemelkedő nívón.

Szerdán, március 9-én este Tzumo (Tzumo Árpád) lép fel saját szerzeményeivel, két fiatal zenésztársa, Jónás Gézu (bőgő) és Jónás Fülöp (dob) kíséretében. Tzumoról sokan tudják, hogy korábban olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Wayne Shorter, Terence Blanchard vagy Kenny Garrett. A zenész a héten még egy ízben színpadra lép majd a belvárosi klubban a SoLaTi-fomációval 12-én, szombaton, mikoris Pocsai Kriszta (ének), Ocsovay Damján (billentyűk),  Heilig Tomi (basszusgitár) és Toni Snétberger (dob) játékával RnB, hip-hop felé hajló Tzumó-szerzeményeket szólaltatnak meg, néhol Pocsai Kriszta szövegeivel.

Vasárnap, március 13-án Révész Richárd Latin Quartetjének szenvedélyes ritmusai uralják majd a BJC légterét, afro-cuban képletekkel, személyes és mégis ismerősnek tetsző latin lüktetéssel szórakoztatva: kiválóan. Révész Richárd együttesének tagjai Fonay Tibor (bőgő), Molnár Mátyás (dob) és Tar Gergely (ütőhangszerek).

14-e Chet Bakeré – a Chet's Mood Trio  (Sebestyén Patrik  trombita, szárnykürt, ének, Stummer Márton gitár, Orbán György bőgő) tagjai

szólaltatják meg a trombitás ikon életművének elsősorban az 50-es években született,  jellegzetes darabjait, a jazz-líra halhatatlan balladáit.

A játszók és a játszani kívántak okán – a siker borítékolható.

Kedden, március 15-én János vitéz személyes költözik a BJC-be, a soktehetségű és sokhangszeres Mogyoró Kornél jóvoltából, egy színterc erejéig. Jól olvasták;

az alkotás se nem színház, se nem koncert: ritmushangszereken és női hangra szerelten (Tarján Veronika) elevenednek meg Petőfi szerelemtől sodort vitézének hihetetlen kalandjai, Orosz Ákos színművész közreműködésével.

Fejléckép: SoLaTi (forrás: Budapest Jazz Club)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.
Jazz/World hír

Fischl Mónika menti meg a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertjét

A Zsidó Művészeti Napok május 19-i nyitókoncertjén Miklósa Erika megbetegedése miatt Fischl Mónika lép színpadra Tóth Vera mellett a Müpában Oláh Kálmán: The Michael Legrand Songbook című estjén, amelyet Bereczki Zoltán rendezett.
Jazz/World ajánló

Felhőtlen hétvége a Pilis szívében: Szelávi! Fesztivál

Gyereknapi programok, koncertek és irodalmi előadások, workshopok és sok-sok természet! Íme a május végi Szeláví! Fesztivál felhozatala május 27. és 29. között, Pilisborosjenő határában.