Jazz/World

Tavasznyitány a Budapest Jazz Clubban

2022.03.07. 15:15
Ajánlom
Vonzó és sodró estéket kínál a Budapest Jazz Club az első, ünnepnapok miatt a szokásosnál is tágasabbra nyúló márciusi héten: ösztöndíjas beszámolókoncert éppúgy akad a hét kínálatában, mint kalapemelés a hajdani jazz-szellemek előtt – bár belegondolva, ez jószerivel minden jazz-eseményen megtörténik. A múltból emelkedik a jövő. A jazzben biztosan.

Kedden, március 8-án este Micheller Myrtill és Pintér Tibor már több mint egy évtizedes együttmunkálkodásának eredményét hallhatjuk a klubban. Az énekesnő és a gitáros jazz-standardeket, és igényes popszámok dzsesszesített változatait hozzák a tőlük megszokott, kiemelkedő nívón.

Szerdán, március 9-én este Tzumo (Tzumo Árpád) lép fel saját szerzeményeivel, két fiatal zenésztársa, Jónás Gézu (bőgő) és Jónás Fülöp (dob) kíséretében. Tzumoról sokan tudják, hogy korábban olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Wayne Shorter, Terence Blanchard vagy Kenny Garrett. A zenész a héten még egy ízben színpadra lép majd a belvárosi klubban a SoLaTi-fomációval 12-én, szombaton, mikoris Pocsai Kriszta (ének), Ocsovay Damján (billentyűk),  Heilig Tomi (basszusgitár) és Toni Snétberger (dob) játékával RnB, hip-hop felé hajló Tzumó-szerzeményeket szólaltatnak meg, néhol Pocsai Kriszta szövegeivel.

Vasárnap, március 13-án Révész Richárd Latin Quartetjének szenvedélyes ritmusai uralják majd a BJC légterét, afro-cuban képletekkel, személyes és mégis ismerősnek tetsző latin lüktetéssel szórakoztatva: kiválóan. Révész Richárd együttesének tagjai Fonay Tibor (bőgő), Molnár Mátyás (dob) és Tar Gergely (ütőhangszerek).

14-e Chet Bakeré – a Chet's Mood Trio  (Sebestyén Patrik  trombita, szárnykürt, ének, Stummer Márton gitár, Orbán György bőgő) tagjai

szólaltatják meg a trombitás ikon életművének elsősorban az 50-es években született,  jellegzetes darabjait, a jazz-líra halhatatlan balladáit.

A játszók és a játszani kívántak okán – a siker borítékolható.

Kedden, március 15-én János vitéz személyes költözik a BJC-be, a soktehetségű és sokhangszeres Mogyoró Kornél jóvoltából, egy színterc erejéig. Jól olvasták;

az alkotás se nem színház, se nem koncert: ritmushangszereken és női hangra szerelten (Tarján Veronika) elevenednek meg Petőfi szerelemtől sodort vitézének hihetetlen kalandjai, Orosz Ákos színművész közreműködésével.

Fejléckép: SoLaTi (forrás: Budapest Jazz Club)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Jazz/World magazin

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World hír

Koncert közben lett rosszul Al di Meola

A 69 éves művészt bukaresti koncertjéről kellett sürgősen kórházba szállítani. Sajtóértesülések szerint szívinfarktust szenvedett, és sztentbeültetést kellett végrehajtani rajta.
Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.