Jazz/World

Tavaszváró a koncerthajón

2007.02.04. 00:00
Ajánlom
Vonzó, erős programot ígér az első félévre az A38 Hajó: miminum öt Grammy-díjas művész koncertezik a Dunán álló hajón, és olyan sorozatok futnak, mint a Nagy Britmánia, a MOLto Vivace vagy a My City/Az Én városom.

A38 Hajó a Trans Europe Halls tagjaként segíti a nemzetközi kulturális vérkeringés pulzálását itthonról: sajátos budapesti, kifejezetten városi jelenség. A találkozások színtere úgy is, mint különleges összművészeti kulturális központ, amely 2003 óta vonzza a modern kultúra híveit, legyen szó jazzről, népzenéről vagy éppen tárlatról, filmről. Budapest egyedülálló kulturális színfoltjaként ring a Dunán, és jelképezi az utazást, a kalandot, a közép-európai találkozások lehetőségét is. Ezt emelte ki január közepén a Szerencsejáték Zrt. igazgatója is, amikor az idei komoly, 10 millió forint értékű adományukat bejelentették.

A friss hangversenyekre koncentrálva elmondható, hogy folytatódik a 2005-ben kitalált My City/Az Én városom sorozat. A terv, hogy Prága és Varsó után az idén Amszterdam és Moszkva mutassa meg magát. A kiemelt koncertek közt az első hónapokban minimum öt Grammy-díjas ad koncertet: januárban ilyen volt Béla Fleck és Roberta Gambarini, februárban Lee "Scratch" Perry és Vernon Reid követi őket, majd márciusban az ugyancsak Grammy-díjas Susana Baca lép fel. De többen ott vannak a világhírnév küszöbén, mint például Gilles Peterson vagy a Cannibal Corps és a Paint of Salvation. Jegyeket érdemes előre venni, nemcsak azért, mert elfogynak (persze akkor lehet bízni a koncert megduplázásában, mint például Béla Fleck esetén), de azért is, mert úgy valamivel olcsóbbak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.