Jazz/World

Tehetségbörze a Müpában – hamarosan kezdődik az idei Jazz Showcase!

2024.02.14. 16:35
Ajánlom
A jövő tehetségei 17. alkalommal mutatkoznak be a Jazz Showcase-en a Müpában február 16. és 18. között. Közép-Európa egyik legjelentősebb zenei tehetségbörzéjén a fiatal előadók fellépése mellett ezúttal is lesznek esti nagykoncertek. A tehetségbörze koncertjei ingyenesek, és az érdeklődők a teljes Jazz Showcase programját követhetik online is.

A tehetségbörzén február 16-tól 18-ig délutánonként és kora este összesen hat feltörekvő fiatal csapat mutatja meg a zsűrinek és a közönségnek tudását. A házigazda a rádiós műsorvezetőként ismert Jazzkovács László lesz.

Február 16-án, pénteken a főként a hatvanas évekbeli kiszenekari hangzás által inspirált Up to the Surface és a világzenei mellett hiphopos hatásokat beépítő Emingó zenekar játszik. Szombaton két trió, az összetett, modern hangzásvilágot képviselő Grace and Gravy, illetve a különböző stílusokat keverő Intergeese lép színpadra. Vasárnap a fúzióra építő, dél-amerikai hangulatban utazó Claudia Raquel Quintet, majd a popos-folkos dallamokkal kísérletező Koncz Kriszta Group mutatkozik be.

Mupa2024_JazzShowcase_NewFossils-163439.jpg

New Fossils (Fotó/Forrás: Müpa)

A tehetségbörze indulóit a nemzetközi zsűri végig figyelemmel kíséri, majd a záróestén a közönséggel együtt választja ki a legjobbnak ítélt formációkat, amelyek a Nemzetközi Jazznapon hamarosan ismét a Müpában léphetnek fel.

Az esti koncerteken a műfaj beérkezett képviselői várják a közönséget.

Mupa2024_JazzShowcase_Abase_c_DarioHeydarioRaspudic-163412.jpg

Ábáse (Fotó/Forrás: Dario Heydario Raspudic / Müpa)

Az első estén Gyémánt Bálint gitáros mutatja be zenésztársaival Vortex of Silence című új lemezét, szombaton a jazz színtér egyik legfrissebb kiválósága, a New Fossils Mathias Eick trombitással kiegészülve lép fel, míg a zárókoncertet a négy kontinensről verbuvált, Bognár Szabolcs billentyűs által vezetett, nyugat-afrikai, brazil és afroamerikai ritmusokkal operáló Ábáse zárja.

A csend örvénye – megérkezett Gyémánt Bálint második szólólemeze

Kapcsolódó

A csend örvénye – megérkezett Gyémánt Bálint második szólólemeze

A hazai jazz színtér egyik legkiválóbb gitárosa Vortex of Silence című, új szólóalbumának anyagát február 16-án mutatja be a Müpában.

Fejléckép: Mathias Eick (fotó/forrás: Colin Eick / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Jazz/World ajánló

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait.
Jazz/World interjú

„A művészet olyan, mint a planktonok az óceánban” – beszélgetés Gyémánt Bálinttal

Egy padláson talált, poros gitár volt az első hangszere, ma már a Zeneakadémián oktatja a jazzgitárosokat. Triójának most jelent meg legújabb lemeze, de az alábbi beszélgetésben szó esik arról is: tudja-e Gyémánt Bálint, hogy hány banánnal gitározik jobban vagy gyengébben, mint a külföldi sztárok.
Jazz/World ajánló

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve?
Jazz/World hír

A Berklee-n tartott mesterkurzust Lukács Miklós cimbalomművész

A világhírű zeneoktatási intézmény valenciai campusán tartott kurzuson a hallgatók és a tanárok is megismerkedhettek a cimbalomban rejlő számtalan lehetőséggel.