Jazz/World

Tehetségkutató basszgitárosoknak

2013.03.10. 07:47
Ajánlom
Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Versenyt hirdet a Budapest Jazz Club.

Az 1998 és 2008 között a Magyar Rádióban évente megrendezett jazz tehetségkutató versenyek folyamatossága néhány évre megszakadt, ám 2011 tavaszán a Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutatóval a rangos sorozat újraindult. A Budapest Jazz Clubban szervezett, 30 év alatti fiataloknak kiírt megmérettetés több szempontból is sikeresnek bizonyult. Már a beérkezett pályaművek is sejtették az esemény létjogosultságát, ám az elődöntőbe, majd döntőbe jutott fiatal muzsikusok teljesítménye minden kétséget kizáróan igazolta a tehetségkutató megrendezésének jelentőségét. A 2012 tavaszán rendezett Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutató még az előző évi sikereket is felülmúlta.

A zongoristák és dobosok után 2013-ban a szervezők a fiatal basszusgitárosoknak szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy összemérhessék tudásukat. A versenyt ezúttal a magyar jazztörténet egyik legjelentősebb basszusgitárosának, az öt éve elhunyt Orszáczky Jackie emlékének szentelik. Orszáczky Miklós, alias Jackie Orszaczky Budapesten született 1948. május 8-án. 1966-tól rock zenekarokban játszott, majd 1969-ben csatlakozott a ma már legendás progrock együtteshez, a Syriushoz, amellyel 1970 végén egyéves ausztráliai turnén vett részt. 1971-ben a távoli földrészen jelent meg első LP-jük, a Devil's Masquerade, amit hazánkban Az ördög álarcosbálja címmel jelentettek meg. Mivel a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat nem engedélyezte, illetve halogatta a következő Syrius-lemez megjelenését, így Jackie 1973-ban csatlakozott a csupa jazzistából (Ráduly Mihály - szaxofon, fuvola, Szakcsi Lakatos Béla - Fender Rhodes, Kőszegi Imre - dob, Babos Gyula - gitár) álló Rákfogóhoz. Majd miután az MHV a Rákfogó LP-t sem volt hajlandó megjelentetni, Orszáczky meg sem állt Ausztráliáig. Élete hátralévő 34 évét Sydney-ben élte le, ott is hunyt el 2008. február 3-án, de közben koncertezni többször is hazajött.

Az Orszáczky-ról elnevezett háromfordulós versenyre demó lemezekkel lehet nevezni - az első fordulóban ezeket értékeli a zsűri. (A demónak egy basszusgitár szólót és két szabadon választott darabot kell tartalmaznia.) A demók beérkezési határideje 2013. március 29. A beküldött anyagok értékelése után az elődöntőbe a zsűri 10 versenyzőt juttat. A jelentkezések (CD, név, születési év, elérhetőség) leadására személyesen 10:00-22:00 óra között, valamint postai úton a 1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7. címre (Budapest Jazz Club) megcímzett zárt boríték küldésével van mód. A jelentkezés feltétele a 30 év alatti életkor. Az elődöntőben a versenyzők egy basszusgitár szólót, egy szabadon választott és egy kötelező darabot játszanak. A kötelező darab Thelonious Monk szerzeménye, a Straight, No Chaser. Elődöntő: 2013. április 20. (szombat) 11 óra.

A döntőbe jutott öt versenyzőnek két számot kell előadnia. Egy szabadon választott művet szólisztikus bevezetéssel, valamint Stevie Winwood (Traffic) szerzeményét - Orszáczky Jackie kedvenc darabját -, a Feelin' Alright-ot. A döntőre 2013. május 4-én (szombat) 18 órától kerül sor.

A zsűri tagjai: Bóna László, Horváth Pluto József, Maloschik Róbert (a zsűri elnöke), valamint Ráduly Mihály, az egykori Syrius szaxofonosa. Az indulókat az elődöntőben és a döntőben zongorán/szintetizátoron Cseke Gábor, a Kőbányi Zenei Stúdió tanára, dobon pedig Jeszenszky György, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára kíséri.

Az I. helyezett díja 200.000 forint pénzdíj, fellépési lehetőség rangos fesztiválokon és a Budapest Jazz Clubban, valamint meghívás a Debreceni Jazz Napokra. A II. helyezett 150.000 forintot és fellépési lehetőség kap rangos fesztiválokon és a Budapest Jazz Clubban. A III. helyezett jutalma 100.000 forint, valamint fellépési lehetőség rangos fesztiválokon és a Budapest Jazz Clubban.

További információk itt olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.