Jazz/World

Terence Blanchardtól fog elállni a lélegzetünk a BJC-ben

2016.11.07. 14:22
Ajánlom
November 10-én az egyik legjelentősebb élő jazz-trombitás, Terence Blanchard az öttagú E-Collective-vel mutatja meg azt a Budapest Jazz Clubban, ami az ítészek szerint öt Grammy-t ér.

Terence Blanchard 'a 80-as években a Lionel Hamtpon Orchestrában, majd a sokak által mai napig jazz-etalonnak tartott Art Blakey Jazz Messengerben kezdte pályafutását. A '80-as évek talán nem is hangzik izgalmasan, hacsak nem vesszük figyelembe, hogy Blanchard előbbi zenekar esetén középiskolásan, utóbbi formációban pedig húsz évesen kezdte meg működését. A lehető legstílusosabb ugródeszkáról elrugaszkodva később a frenetikus Donald Harrisonnal alapította meg szerényen, magukról elnevezett zenekarukat, majd nem sokkal később szóló karrierbe kezdett.

Terence Blanchard

Terence Blanchard

Zeneszerzői karrierjét számos saját szerzemény mellett több filmzene is meghatározza. Pályája során a kritikusok állandó ünneplése által övezve több mint harminc koronggal ajándékozta meg rajongóit. Albumain a legnagyobb nevek működtek közre. 2005-ös, két Grammy-díjra is jelölt Flow című lemezének, Herbie Hancock volt a producere.

Tagok:

Terence Blanchard - trombita

Charles Altura - gitár

Fabian Almazan - zongora

David Ginyard Jr. - basszusgitárLorem ipsum 

Oscar Seaton - dob

Jegyár: 6900 Ft

2005-ben McCoy Tyner, Gary Bartz, Christian McBride és Lewis Nash társaságában elnyerte a legjobb instrumentális albumnak járó Grammy-díjat. Tyner Illuminations című albumával. A különböző, főként a straight-ahead és hard-bop stílusokban tett sikeres látogatások után legutóbbi, Blue Note Records-nál megjelent Breathless című albumát, groove-os, funk-os, RnB-s ízvilágú E-collective formációjával rögzítette. Az ötszörös Grammy-díjas trombitás egy interjúja során mikor rendkívüli, filmzenékkel szerzett sikereiről faggatták árulta el, hogy

számára a legnagyobb örömet minden elismerés, díj és többezres tömeg előtti fellépés ellenére is a klubkoncertek jelentik.

Ennek lehetünk részesei november 10-én a Budapest Jazz Clubban is, ahova az öttagú E-collective érkezik és egymás után mindjárt két koncertet is ad 19 órától és 21 órától. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.