Jazz/World

The Bad Plus in Budapest

2009.02.26. 00:00
Ajánlom
Február 27-én este nyolckor a Millenárison lép fel a modern jazz egyik leginvenciózusabb zenekara a The Bad Plus. A koncert első felében régebbi sikereikből tallóznak, második részében pedig frissen megjelent új lemezüket (For All I Care) mutatják be, Wendy Lewis énekesnővel kiegészülve.

A minnesotai jazztrió 2000-es alakulása óta hat sorlemezt jelentetett meg, melyek hamar a progresszív jazz élvonalába röpítették őket. Koncertjeikre a kirobbanó energia, felszabadult, impulzív játék, és lendületes, önfeledt szólók jellemzőek, a zenészek – biztonságiőr-külsejük ellenére – kifinomult és magas szintű technikai tudásról tesznek tanúbizonyságot. Stílusuk nehezen sorolható bárhová is, egyik legfőbb jellegzetességük éppen a határokkal való kacérkodás, a műfaji korlátok feszegetése. Zenéjük a modern avantgárd jazz (sőt, a posztmodern vagy épp a nu jazz) elemeit kombinálja rock és pop hatásokkal, a kombináció éppúgy ütőképes egy szabadtéri rock fesztiválon mint egy kis jazzklubban vagy akár szimfonikus hangversenyteremben.

A Bad Plus már-már védjegyének számít az – olykor egészen eltérő stílusú – rockszámok feldolgozása, a Black Sabbath-tól, Led Zeppelintől és a new wave-es Blondie-tól vagy a Tears for Fears-től éppúgy játszanak dalokat, mint a Nirvanától, a Pixies-től, örökzöld óriásoktól (David Bowie, Neil Young) vagy a mai kor underground sztárjaitól (Aphex Twin, Interpol, Björk). Hangsúlyozzák, ezeket nem tréfának szánják, halálosan komolyan gondolják, olyan dalokat dolgoznak föl amelyeket maguk is nagyon szeretnek, elismernek. Bár a feldolgozások segítették növelni hírnevüket, ezek a dalok az élő koncertek repertoárjának kevesebb mint 20%-át adják. Anderson, Iverson és King valamennyien önállóan is kiváló komponisták, jól megkülönböztethető saját stílussal. Iverson zenéje a leginkább intellektuális és komplex, Anderson melodikusabb és romantikusabb, míg King dalai ritmikusak és szürreálisak.

Legutóbbi lemezükön (For All I Care – melynek címét a nyitódal, a Nirvana-feldolgozás ”Lithium” szövegéből emelték ki) tovább lépnek a megkezdett úton: immár valamennyi dal feldolgozás, de nem csak a rock vagy a pop, hanem a klasszikus zene közegéből is válogatnak. Az albumon vendégénekes is szerepel, Wendy Lewis a minneapolis-i alter-rock szcéna régi tagja, csatlakozásával a trió kísérleti utazását új szintre emelte.

(2009. február 27. 20:00 Millenáris Fogadó (Budapest) – The Bad Plus; tagjai: Ethan Iverson (zongora), Reid Anderson (bőgő), Dave King (bőgő), km.: Wendy Lewis (ének))

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.