Jazz/World

The Bad Plus in Budapest

2009.02.26. 00:00
Ajánlom
Február 27-én este nyolckor a Millenárison lép fel a modern jazz egyik leginvenciózusabb zenekara a The Bad Plus. A koncert első felében régebbi sikereikből tallóznak, második részében pedig frissen megjelent új lemezüket (For All I Care) mutatják be, Wendy Lewis énekesnővel kiegészülve.

A minnesotai jazztrió 2000-es alakulása óta hat sorlemezt jelentetett meg, melyek hamar a progresszív jazz élvonalába röpítették őket. Koncertjeikre a kirobbanó energia, felszabadult, impulzív játék, és lendületes, önfeledt szólók jellemzőek, a zenészek – biztonságiőr-külsejük ellenére – kifinomult és magas szintű technikai tudásról tesznek tanúbizonyságot. Stílusuk nehezen sorolható bárhová is, egyik legfőbb jellegzetességük éppen a határokkal való kacérkodás, a műfaji korlátok feszegetése. Zenéjük a modern avantgárd jazz (sőt, a posztmodern vagy épp a nu jazz) elemeit kombinálja rock és pop hatásokkal, a kombináció éppúgy ütőképes egy szabadtéri rock fesztiválon mint egy kis jazzklubban vagy akár szimfonikus hangversenyteremben.

A Bad Plus már-már védjegyének számít az – olykor egészen eltérő stílusú – rockszámok feldolgozása, a Black Sabbath-tól, Led Zeppelintől és a new wave-es Blondie-tól vagy a Tears for Fears-től éppúgy játszanak dalokat, mint a Nirvanától, a Pixies-től, örökzöld óriásoktól (David Bowie, Neil Young) vagy a mai kor underground sztárjaitól (Aphex Twin, Interpol, Björk). Hangsúlyozzák, ezeket nem tréfának szánják, halálosan komolyan gondolják, olyan dalokat dolgoznak föl amelyeket maguk is nagyon szeretnek, elismernek. Bár a feldolgozások segítették növelni hírnevüket, ezek a dalok az élő koncertek repertoárjának kevesebb mint 20%-át adják. Anderson, Iverson és King valamennyien önállóan is kiváló komponisták, jól megkülönböztethető saját stílussal. Iverson zenéje a leginkább intellektuális és komplex, Anderson melodikusabb és romantikusabb, míg King dalai ritmikusak és szürreálisak.

Legutóbbi lemezükön (For All I Care – melynek címét a nyitódal, a Nirvana-feldolgozás ”Lithium” szövegéből emelték ki) tovább lépnek a megkezdett úton: immár valamennyi dal feldolgozás, de nem csak a rock vagy a pop, hanem a klasszikus zene közegéből is válogatnak. Az albumon vendégénekes is szerepel, Wendy Lewis a minneapolis-i alter-rock szcéna régi tagja, csatlakozásával a trió kísérleti utazását új szintre emelte.

(2009. február 27. 20:00 Millenáris Fogadó (Budapest) – The Bad Plus; tagjai: Ethan Iverson (zongora), Reid Anderson (bőgő), Dave King (bőgő), km.: Wendy Lewis (ének))

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.