Jazz/World

„The First Lady of Song”

2006.09.14. 00:00
Ajánlom
1996. június 15-én lezárult egy korszak. Elhunyt minden idők egyik legnagyobb jazz előadója, Ella Fitzgerald. Az ő emléke előtt tisztelegnek az előadók és a szervezők azzal a rendhagyó produkcióval, amellyel a művésznő 1970-es budapesti koncertjének hangulatát és repertoárját idézik meg a magyar és külföldi sajtóarchívum felhasználásával.

Az előadás során fény derül arra, miként fogadta akkoriban a közönség a szabadságot hirdető műfaj amerikai királynőjét. A „The First Lady of Song” című előadás a Szőke Nikoletta & Jazzclusive zenekar közreműködésével kerül megrendezésre. Az est folyamán csatlakozik hozzájuk Lengyel Tamás színművész, akinek segítségével felelevenednek a korabeli sajtóhírek és riportok.

A 2005. évi Montreux-i nemzetközi, több fordulós jazz énekverseny győztese egy ifjú magyar lány, Szőke Nikoletta lett. A mindössze 23 éves énekesnő szinte az ismeretlenségből robbant be a nemzetközi jazzéletbe. A Montreux Jazz Festival „Shure Montreux Jazz Voice Competition” énekverseny világnagyságokból álló zsűrijének szakmai fődíja mellett a közönségdíjat is elnyerte. 2006 januárjában az ifjú tehetség első magyar énekesként meghívást kapott a Jazzoktatási Világszövetség által 33. alkalommal New Yorkban megrendezett konferenciára (IAJE Conference), amelynek alkalmával két koncertet adott a Hilton New Yorkban, valamint a Lincoln Centerben (Wynton Marsalis vezette Dizzy’s Club). 2006 júliusában az első díj egyik nyereményeként az idei 40. Montreux Jazz Festival fellépőjeként koncertezhetett.

Szőke Nikoletta a hazai jazzélet fiatal generációjának három kimagaslóan tehetséges alakjával alkotja a Jazzclusive nevű formációt, akik mindannyian számos szakmai elismerésben részesültek már. Barcza Horváth József (nagybőgő) és Mohay András (dob) a ritmusszekció kiváló és évek óta ismert tagjai, Szakcsi Lakatos Róbert (zongora) a svájci Zeneakadémia klasszikus zongora, majd jazz tanszékén tanult, és ő maga is a Monteux-i jazzverseny egykori zongorista nyertese. Mindannyian több ízben bizonyították már tehetségüket külföldi színpadokon is.

(Jegyek a Thália Színház jegypénztárában (1065, Budapest, Nagymező u. 22-24, szervezes@thalia.hu; tel.: 1/331-0500), valamint az ismertebb jegyirodákban kaphatók 2500, 3500 és 4500 forintos áron.)

(2006. október 8. 19:00 Thália Színház – Ella Fitzgerald emlékest; km.: Szőke Nikoletta & Jazzclusive, Lengyel Tamás (színművész)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.