Jazz/World

The Jazzy Violin - Illényi Katica új lemeze

2007.11.21. 00:00
Ajánlom
Október közepén jelent meg Illényi Katica The Jazzy Violin című, negyedik szólólemeze. A korongon olyan felvételek szerepelnek, amelyeket Katica Stéphane Grappellitől, a világhírű francia jazz hegedűstől hallott először, és ez inspirálta arra, hogy az addig tanult komolyzenei tudását kiszélesítse.

Grappelli jövőre lenne száz éves, a lemezen Illényi Katica felidézi azt a stílust, mellyel a francia jazzista egyedülállóan meghódította a világot. Akik eddig is figyelemmel kísérték a hegedűművész szólókarrierjét, azokat nem éri nagy meglepetés: az új album tulajdonképpen egy válogatás az elmúlt három év koncertfelvételeinek (Művészetek Palotája, Zeneakadémián, Thália Színház) már megjelent lemezeiről. Ami azonban újdonság, és az utóbbi években Illényi Katicától "szokatlan", hogy egy műfajra koncentrál. A lemezen éppúgy helyet kaptak a nagyközönség számára kevésbé ismert művek (Stompin’ At Decca, J’attendrai, Embraceable You) mint a népszerű standardek (Alexander’s Ragtime Band, I Got Rhythm, Sweet Georgia Brown). Külön érdekesség még, hogy több felvételen játszik az azóta elhunyt Dobsa Sándor, aki a Magyar Rádió Stúdió 11 zenekarának volt a vezetője és zongoristája. Megkapóan szép, ihletett és megismételhetetlen pillanat kettősük, a "La chanson des rues" című felvétele. És négy szám erejéig közreműködik Illényi Csaba is, aki – habár szintén komolyzenészként végzett – méltó társa Katicának, akár a Tiger Ragről, akár a Four Brothersről legyen szó. A magyar jazzrajongók előtt jól ismert Fekete-Kovács Kornél hangszerelte a legtöbb felvételt, kivételt képeznek ez alól a Thália Színházbeli koncertrészletek, melyeknek hangszerelése Dobsa Sándor egyik utolsó munkája volt.

Illényi Katica, a hazai és nemzetközi zenei kultúra méltán elismert művésze, szakmailag magas színvonalon bizonyítja, hogy stílustörés vagy keveredés, a divatos crossover műfaj mellőzésével is van átjárhatóság a komoly-, a jazz- és a könnyűzene között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.