Jazz/World

Time music – ismét tánczene lesz a dzsessz

2002.11.11. 00:00
Ajánlom
Telt ház előtt játszik ma Budapesten Tony Lakatos, a Frankfurt am Mainban élő világhírű magyar dzsessz-szaxofonista, aki ezúttal új CD-jének bemutatójára látogatott haza. A koncertet, amelyen a Wolfgang Haffner Band segíti Tonyt, kedden este Szentendrén megismétlik.

A lemezen Tony Lakatos új stílusa is debütál. Ez a dzsessz és a ritmus új kombinációja, amelyhez hasonlóval James Brown vagy néhány rap együttes már kísérletezett. Mint egyik kritikusa megfogalmazta, Tony Lakatos Move It című új produkciója különleges, egyedi, kellemes dzsesszmuzsika, melyre táncra lehet perdülni. Ez persze, meglehet, sok vájtfülű dzsesszrajongót fanyalgása késztethet (pláne, ha hagyja magát előítéleteitől vezettetni, s meg sem hallgatja az új zenét), ám alighanem sokkal több új hívet is szerez a dzessznek, no és Tonynak.

Tony Lakatos – szemben az etnozenékre épülő mainstream world music stílussal – Time Music-nak (időzenének) nevezi az új felfogást, amelyben ötvözi az ötvenes években kialakult hagyományos dzsessziskolát, a hetvenes évek ritmusvilágát és a mai rap-et. Mindezzel egy évtizedeken átívelő időutazást valósít meg.

Lakatos több mint egy évvel ezelőtt vágott bele az új album megvalósításába Roberto di Gioia-val, a sokoldalú muzsikussal és programozóval. Akusztikus és nem hagyományos hangszerekkel, új hangzásokkal kísérleteztek, és nagyon izgalmas eredményre jutottak. Di Gioia, amellett, hogy brilliáns billentyűs, gitáros, basszusgitáros és dobos, tapasztalt programozó is. Peter O'Mara és Martin Scales gitárosok, Ernst Stroes percussion-os és Tom Nicholas Jr. rap énekes a további hírességek, akik az album hangzásához döntő mértékben hozzájárultak.

Minden szerzemény, a Bernie's Tune című örökzöld kivételével kimondottan az új album számára készült, a producerként is dolgozó Lakatos és Di Gioia műhelyében.

Lakatos producerei állítják, a time music-kel újra beköszönthet az az egyszer már letűntnek hitt korszak, amelyben a dzsessz, például Glenn Miller és Benny Goodman nagyzenekari fellépéseinek idején, a tánczene legnépszerűbb ágát is jelentette. Csak a zene változik.

A Move It egyébként Japánban a Universal Music gondozásában már 2001 júniusában megjelent, és hatalmas sikert aratott.

A hétfői budapesti lemezbemutatóra a szervezők szerint minden jegy elkelt, de kedden este hétkor Szentendrén a Városi színházban (Pátriárka utca 7.) kárpótolhatják magukat, akik most esetleg hoppon maradtak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.