Jazz/World

Tisztelgés a jazz-bárónő előtt: a Jazzation Pannonica estje a BJC-ben

2022.03.22. 11:15
Ajánlom
A Jazzation sajátja, az a capella előadás nem csak a jazzben különleges. A sokszorosan díjazott magyar énekegyüttes március 25-i estjének fókuszában Kathleen Annie Pannonica („Nica”) Rothschild áll, aki a múlt század derekától a jazzélet patrónusa volt New Yorkban.

Csak megközelítés kérdése, hogy a kiváló családba született Rothschild lányban, a későbbi Koenigswarter bárónéban kit látunk.

Szabad szellemű, önmegvalósító nőt, a konvenciókra fittyet hányó, botrányos életművészt vagy a New York-i jazz-szcéna utólag magasra emelt csillagainak önzetlen támogatóját.

Mert Kathleen Annie Pannonica („Nica”) Rothschild (1913-1988) mindez együtt volt.

A nagyváradi Wertheimstein Rózsika és Charles Rotschild legkisebb gyermekeként született Londonban. Az ifjú baroness művészetet tanult az angol fővárosban, Párizsban és Bécsben, absztrakt festményeket alkotott. Modern, fiatal nő lehetett, hiszen saját repülőjével utazott, így ismerkedett meg férjével, Jules de Koenigswarter báróval. 1940-től a szabad francia csapatok észak-afrikai harcaihoz is csatlakozott, mentősofőr és rádiós műsorvezető is volt többek közt. Mexikóban diplomáciai szolgálatot teljesítő, nagykövet férjéhez kívánt csatlakozni 1949-ben, amikor

egy New York­-i pihenő során meghallgatta Thelonius Monk Round Midnight című dalát. És aznap még vagy hússzor, számolt be egy korabeli szemtanú. Minden megváltozott.

A bárónő hamarosan visszatért New Yorkba, és belevetette magát az észak-amerikai megapolisz csitíthatatlan jazz pezsgésébe, új élete kezdődött. Mindvégig támogatta Monkot, de patronálta Art Blakeyt is, sokat emésztette a sajtó és a korabeli közvélemény, hogy Charlie Parker egyenesen a bárónő Fifth Avenue-i szállodaszobájában halt meg. A hotel távozásra szólította fel, és az affér a házasságán sem segített. Egy bárónő a szegregációtól korántsem mentes Amerikában, a fekete jazz bűvöletében. S ezzel mindent elmondtunk. Majdnem.

„Nica” Koenigswarter, a jazz bárónő alakja hamar legendává vált. Az ötgyermekes asszony még a Rothschild Archívum szerint is szerepet játszott a híres-hírhedt kabaré-kártya 1967-es eltörlésében, zongorát vásárolt kedvenceinek, megélhetésükben segítette őket. Nevét klubok és húsznál több dedikált szám őrzi, hogy csak nagy vonalakban érintsük hihetetlen alakját. 1988-ban, 75 évesen, New Yerseyben hunyt el.

De ekkor már rég nem volt báróné, valami mássá vált: ő lett a jazz-baroness.

jazzation-071853.jpg

A Jazzation (Fotó/Forrás: Jazzation.com)

A Harmonia Jazzműhely sorozat március 25-i estje különleges a Jazzation életében is, bár nem ez az első kifejezetten tematikus összeállításuk. Korábban már Gershwin Porgy és Bess-ének, valamint Vivaldi Négy évszakának is külön figyelmet szenteltek egy-egy műsorukkal. Most Pannonica „Nica” Rothschild áll figyelmük homlokterében és a rendkívüli asszony életét kísérhetjük végig mi is az együttessel. Az előadó énekesek ezúttal is Várallyai Katus, Bolyki Sára, Kanizsa Gina, Fábián Attila és Homor Máté lesznek.

Jazzation: Pannonica

2022. március 25., 20:00

Budapest Jazz Club

Fejléckép: Jazzation (Fotó / Forrás: Jazzation.com)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Jazz/World ajánló

TRAUMLIVE: Hollywood az Arénában – a legnagyobb zeneszerzők legjobb filmzenéi szimfonikus előadásban

A Hollywood az Arénában egy szimfonikus koncert, nem csak a filmzene rajongóinak. Gálaest a kortárs filmzeneszerzők legszebb és legismertebb filmzenéiből, melyek a világ számos nagyvárosában hatalmas népszerűségnek örvendenek. A kórussal kiegészített nagyzenekari előadás kiváló szórakozást nyújt komolyzene- és filmzenekedvelőknek egyaránt.
Jazz/World ajánló

Dél-amerikai gyökerű kortárs zene Emiliano Sampaio-val és a Modern Art Orchestrával az Opusban

Mivé válhat a vírusszerűen terjeszkedő hangsor? Hát jazzé! Már 42 ország 486 szerzője csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez: a Modern Art Orchestra Art of Virus #10 koncert házigazdája Subicz Gábor trombitás, meghívott vendége Emiliano Sampaio lesz május 26-án az Opus Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Jazz/World gyász

79 éves korában elhunyt Vangelis

A világhírű görög zeneszerző május 17-én, kedden halt meg egy franciaországi kórházban – adta hírül a Telex. Legismertebb művei közé tartozik a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmekhez komponált zenéi.