Jazz/World

Tisztelgés a jazz-bárónő előtt: a Jazzation Pannonica estje a BJC-ben

2022.03.22. 11:15
Ajánlom
A Jazzation sajátja, az a capella előadás nem csak a jazzben különleges. A sokszorosan díjazott magyar énekegyüttes március 25-i estjének fókuszában Kathleen Annie Pannonica („Nica”) Rothschild áll, aki a múlt század derekától a jazzélet patrónusa volt New Yorkban.

Csak megközelítés kérdése, hogy a kiváló családba született Rothschild lányban, a későbbi Koenigswarter bárónéban kit látunk.

Szabad szellemű, önmegvalósító nőt, a konvenciókra fittyet hányó, botrányos életművészt vagy a New York-i jazz-szcéna utólag magasra emelt csillagainak önzetlen támogatóját.

Mert Kathleen Annie Pannonica („Nica”) Rothschild (1913-1988) mindez együtt volt.

A nagyváradi Wertheimstein Rózsika és Charles Rotschild legkisebb gyermekeként született Londonban. Az ifjú baroness művészetet tanult az angol fővárosban, Párizsban és Bécsben, absztrakt festményeket alkotott. Modern, fiatal nő lehetett, hiszen saját repülőjével utazott, így ismerkedett meg férjével, Jules de Koenigswarter báróval. 1940-től a szabad francia csapatok észak-afrikai harcaihoz is csatlakozott, mentősofőr és rádiós műsorvezető is volt többek közt. Mexikóban diplomáciai szolgálatot teljesítő, nagykövet férjéhez kívánt csatlakozni 1949-ben, amikor

egy New York­-i pihenő során meghallgatta Thelonius Monk Round Midnight című dalát. És aznap még vagy hússzor, számolt be egy korabeli szemtanú. Minden megváltozott.

A bárónő hamarosan visszatért New Yorkba, és belevetette magát az észak-amerikai megapolisz csitíthatatlan jazz pezsgésébe, új élete kezdődött. Mindvégig támogatta Monkot, de patronálta Art Blakeyt is, sokat emésztette a sajtó és a korabeli közvélemény, hogy Charlie Parker egyenesen a bárónő Fifth Avenue-i szállodaszobájában halt meg. A hotel távozásra szólította fel, és az affér a házasságán sem segített. Egy bárónő a szegregációtól korántsem mentes Amerikában, a fekete jazz bűvöletében. S ezzel mindent elmondtunk. Majdnem.

„Nica” Koenigswarter, a jazz bárónő alakja hamar legendává vált. Az ötgyermekes asszony még a Rothschild Archívum szerint is szerepet játszott a híres-hírhedt kabaré-kártya 1967-es eltörlésében, zongorát vásárolt kedvenceinek, megélhetésükben segítette őket. Nevét klubok és húsznál több dedikált szám őrzi, hogy csak nagy vonalakban érintsük hihetetlen alakját. 1988-ban, 75 évesen, New Yerseyben hunyt el.

De ekkor már rég nem volt báróné, valami mássá vált: ő lett a jazz-baroness.

jazzation-071853.jpg

A Jazzation (Fotó/Forrás: Jazzation.com)

A Harmonia Jazzműhely sorozat március 25-i estje különleges a Jazzation életében is, bár nem ez az első kifejezetten tematikus összeállításuk. Korábban már Gershwin Porgy és Bess-ének, valamint Vivaldi Négy évszakának is külön figyelmet szenteltek egy-egy műsorukkal. Most Pannonica „Nica” Rothschild áll figyelmük homlokterében és a rendkívüli asszony életét kísérhetjük végig mi is az együttessel. Az előadó énekesek ezúttal is Várallyai Katus, Bolyki Sára, Kanizsa Gina, Fábián Attila és Homor Máté lesznek.

Jazzation: Pannonica

2022. március 25., 20:00

Budapest Jazz Club

Fejléckép: Jazzation (Fotó / Forrás: Jazzation.com)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.