Jazz/World

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

2019.06.15. 13:25
Ajánlom
500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.

A New York Times tudósítása szerint az odaveszett felvételek listáján olyanok szerepelnek, mint Billie Holiday, Duke Ellington, Judy Garland, Chuck Berry, Buddy Holly, Ray Charles, Elton John, az Eagles, Aerosmith, a Police, Janet Jackson, Nirvana, Tupac Shakur, Eminem és sokan mások. Sőt,

Aretha Franklin első stúdiófelvétele is a lángok martaléka lett.

„Szerencsére semmi pótolhatatlan nem el, mondta a CNN-nek Ron Meyer, a stúdió akkori vezérigazgatója. „A videóarchívumunk károsodott, de a mozgóképek negatívjai nem”. De a valóságban filmszalagok százai, és az elmúlt 80 év legfontosabb jazz és könnyűzenei felvételei közül is rengeteg hamuvá vált. A Times jelentése szerint a Decca Records, köztük Louis Armstrong és Ella Fitzgerald masterei, valamint az Impulse Recrods jelentős felvételei, köztük John Coltrane munkái is elégtek.

John Coltrane és Miles Davis

John Coltrane és Miles Davis

A New York Times szerint az Universal Music Group azért titkolta eddig a veszteség valódi súlyát, mert félt a jogutódok és zenészek ügynökségeinek haragjától.

Az Universal ugyanakkor a cikkre adott válaszában kifogásolta a Times riportját, mely szerint az pontatlan és nem győzte hangsúlyozni, micsoda erőfeszítéseket tesznek az archívum biztonsága érdekében. „A zenei archívumunk megőrzése kiemelt jelentőségű számunkra, és rendkívül büszkék vagyunk a felvételeinkre” – nyilatkozta az Universal. Hozzátették: „bár bizonyos, rajtunk kívül álló okok miatt nem tudtuk behatóan tájékozatatni a közönséget a több mint egy évtizede történt tűzeset pontos körülményeiről, az incidens soha nem befolyásolta a kereskedelmi forgalomban lévő zenék hozzáférhetőségét, valamint az érintett művészek is megkapták az őket illető kártérítést. Ezen kívül a New York Times cikke számos félreértésre adott okot pontatlanságra révén” – fogalmaztak. A cég nehezményezte, hogy a New York Times meg sem említette az utóbbi évtizedben kiadott, több ezer felvételt, amelyek között olyanok is újrakiadásra kerültek, amelyek elégtek a 2008-as tűzvészben.

(forrás: edition.cnn.com, a címlapképen Aretha Franklin, fotó: Express Newspapers/Getty Images)

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

Kapcsolódó

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Klasszikus

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus

Onczay Csaba kapta a japán Felkelő Nap Érdemrendet

A csellóművész az országban végzett oktatói munkájával érdemelte ki az elismerést. Huszonöt éve tesz azért, hogy Japán klasszikus zenei rangja emelkedjen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Mit tehet a zenész, ha elégedetlen? – Bujdosó János új lemezéről

Még a betlehemes egyházzenei témából is avantgárd jazz lesz a Bujdosó Trió új albumán, a National Amnesia Institute címűn. Meghallgattuk a lemezt, és a zenekarvezetőt is megkérdeztük arról, mi járt a fejében, miközben ezeket a zenéket írta.
Jazz/World Partitúra

Tolcsvay Béla: „Az élet oldalán állok”

Országjáró kulturális tévésorozatunk, a Partitúra legutóbbi adásában a Velencei-tó környékére látogatott el. A műsor vendége volt a közelben élő Tolcsvay Béla is, akivel a kápolnásnyéki Halász-kastélyban forgatott a stáb. Interjú.
Jazz/World magazin

Szerenáddal fogadta új karmesterét a legkedvesebb dán bigband

Azt mindig is tudtuk, hogy a rézfúvósoknak van humora, de ilyen megható reptéri találkozást utoljára az Igazából szerelem című filmben láttunk.
Jazz/World ajánló

Lakatos Mónika hagyományos oláh cigány hallgatókkal érkezik a Müpába

A bensőséges hangvételű, generációkon átívelő lírai dalokon keresztül az oláh cigányság kevéssé ismert arcával találkozhatunk november 12-én Müpa Fesztivál Színpadán.
Jazz/World ajánló

Jazz és világzenei átiratban szólalnak meg klasszikus zeneszerzők művei

A Bársony Bálint Sextett legújabb nagylemeze, a Magyar Rhapsody Projekt dalait hallgathatjuk meg november 19-én a Klebersberg Kultúrkúriában.