Jazz/World

Tíz évig titkolták, hogy félmillió történelmi jelentőségű felvétel égett el

2019.06.15. 13:25
Ajánlom
500 ezer master, köztük jazz- és poptörténeti jeletőségűek váltak a lángok martalékává a los angeles-i Universal Studióban kitört tűzvészben, 2008-ban. A hatalmas veszteségre most derült fény.

A New York Times tudósítása szerint az odaveszett felvételek listáján olyanok szerepelnek, mint Billie Holiday, Duke Ellington, Judy Garland, Chuck Berry, Buddy Holly, Ray Charles, Elton John, az Eagles, Aerosmith, a Police, Janet Jackson, Nirvana, Tupac Shakur, Eminem és sokan mások. Sőt,

Aretha Franklin első stúdiófelvétele is a lángok martaléka lett.

„Szerencsére semmi pótolhatatlan nem el, mondta a CNN-nek Ron Meyer, a stúdió akkori vezérigazgatója. „A videóarchívumunk károsodott, de a mozgóképek negatívjai nem”. De a valóságban filmszalagok százai, és az elmúlt 80 év legfontosabb jazz és könnyűzenei felvételei közül is rengeteg hamuvá vált. A Times jelentése szerint a Decca Records, köztük Louis Armstrong és Ella Fitzgerald masterei, valamint az Impulse Recrods jelentős felvételei, köztük John Coltrane munkái is elégtek.

John Coltrane és Miles Davis

John Coltrane és Miles Davis

A New York Times szerint az Universal Music Group azért titkolta eddig a veszteség valódi súlyát, mert félt a jogutódok és zenészek ügynökségeinek haragjától.

Az Universal ugyanakkor a cikkre adott válaszában kifogásolta a Times riportját, mely szerint az pontatlan és nem győzte hangsúlyozni, micsoda erőfeszítéseket tesznek az archívum biztonsága érdekében. „A zenei archívumunk megőrzése kiemelt jelentőségű számunkra, és rendkívül büszkék vagyunk a felvételeinkre” – nyilatkozta az Universal. Hozzátették: „bár bizonyos, rajtunk kívül álló okok miatt nem tudtuk behatóan tájékozatatni a közönséget a több mint egy évtizede történt tűzeset pontos körülményeiről, az incidens soha nem befolyásolta a kereskedelmi forgalomban lévő zenék hozzáférhetőségét, valamint az érintett művészek is megkapták az őket illető kártérítést. Ezen kívül a New York Times cikke számos félreértésre adott okot pontatlanságra révén” – fogalmaztak. A cég nehezményezte, hogy a New York Times meg sem említette az utóbbi évtizedben kiadott, több ezer felvételt, amelyek között olyanok is újrakiadásra kerültek, amelyek elégtek a 2008-as tűzvészben.

(forrás: edition.cnn.com, a címlapképen Aretha Franklin, fotó: Express Newspapers/Getty Images)

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

Kapcsolódó

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Jazz/World

Cseh Tamás fia is színpadra lép a magyar kultúra napján édesapja dalaival

Születésének 77. évfordulóján Cseh Tamásra emlékeznek a Kolibri Színházban január 22-én, a magyar kultúra napján.
Zenés színház

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Klasszikus

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Világszínpad? – Zenei felkészítő magyar zenekaroknak 

A magyar zenészek, énekesek és zenekarok többnyire a műsorra helyezik a hangsúlyt, ez viszont már közel sem elég az ismertség eléréséhez. Ebben segít a Hangvető, a Halmos Béla Programiroda és a Hagyományok Háza ingyenes zenei felkészítő workshopja, amit a budapesti Womexhez kapcsolódóan szerveznek.
Jazz/World bmc

Francia barátaival közös koncerten játszik Ávéd János

Az elismert magyar jazzszaxofonos zenekara, az Ávéd János Balance két francia formációval, a D.U.O.-val és a REVERSE-zel mozdul ki a műfaji keretek közül: január 25-én az Opus Jazz Clubban kép és hang szenvedélyes, szoros házasságát kötik meg performatív estjükön.
Jazz/World ajánló

Micheller Myrtill örökzöld swingdalokat énekel a Müpában

The Great American Songbook címmel ad koncertet Micheller Myrtill a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben január 24-én.
Jazz/World kult50

Két énekes, két stílus – Lakatos Mónika és Dolhai Attila a Kult50-ben

Mit jelent örömmel zenélni? Mit jelent a csend? És mi a legborzasztóbb egy énekes számára? Ezek a kérdések is szóba kerültek Dolhai Attila és Lakatos Mónika között, akik ugyan más stílusokban tevékenyek, de egyvalami összeköti őket: a hangszalagjaikkal dolgoznak.
Jazz/World ajánló

Cseh Tamás fia is színpadra lép a magyar kultúra napján édesapja dalaival

Születésének 77. évfordulóján Cseh Tamásra emlékeznek a Kolibri Színházban január 22-én, a magyar kultúra napján.